Scenariji epidemije v Sloveniji (24.11.2020)

24.11.2020

Kako bo drugi val epidemije v Sloveniji potekal v prihodnosti, je najbolj odvisno od vremenskih pogojev (temperatura, vlažnost), zelo pa tudi od uvedenih protikoronskih ukrepov in nivoja zagretosti za upoštevanje teh ukrepov. Zelo pomembno je, kdaj se kakšen ukrep uvede ali sprosti, ker to lahko zelo vpliva na dolžino potrebnega zaprtja države (lockdown) z vsemi svojimi posledicami, in na drugi strani na končno število smrtnih žrtev med ljudmi. Še vedno ne bom izdal skrivnosti, kako doseči 0 zaprtja in 0 smrti. Bom pa skušal pokazati, kako okvirno vpliva uvajanje ukrepov 16.11., in kako nato še potencialno odpiranje osnovnih šol. Podatke o vplivu ukrepov na reprodukcijsko število črpam iz te raziskave, ter iz dosedanjih zbranih podatkov poteka naše epidemije in ukrepov za kontrolo. Sklepam, da ukrepi 16.11. znižajo R za 8% njegove vrednosti. Sproščanje bi R dvignilo za naslednje deleže:
– OŠ5- … 10%, OŠ5- + minimalni transport (OŠ5-t) … 12%
– OŠ … 16%, OŠ + minimalni transport (OŠt) … 20%
– trgovine, storitve (tr,st) … 12%, omejitve gibanja, maske na prostem (og,mp) … 8%
Izhodišče pri vseh teh ocenah je ocena dosedanje prekuženosti prebivalstva. Ocene so zelo različne, od 6% do 40%. V osnovi izhajam iz ocene 18% na dan 24.11. (prekuženost).

Starejše modelske napovedi: 18.11.2020

a) prekuženost Slovenije na dan 24.11. je 18%, z ukrepi 13.-16.11. smo R zbili na 0.9

18% je kar precej realistična ocena prekuženosti. Na “trgu” imamo nižje in višje ocene. Teoretično so zadnji ukrepi R lahko zbili tudi na 0.8 (to se bo pokazalo do 30.11.), a to v variantah a) ne gledamo. Kaj se torej zgodi, če bi stanje z dne 24.11. ostalo nespremenjeno, in kaj ko na določen datum sprostimo določene ukrepe. Pri vseh variantah računamo, da bo nekaj doprineslo tudi množično testiranje s hitrimi antigenskimi testi, v grafih pa to še ni upoštevano. Trenutno stanje je tako …

a1) srednja pot

To je srednja pot med variantama a2 (kontrolirano prekuževanje) in a3 (ljudje bodo vse potrpeli). Tu hočemo, da epidemija konkretno upada, a vseeno želimo tudi nekaj sproščanja ukrepov.

a2) kontrolirano prekuževanje (ljudje ne bodo več veliko zdržali)

V tej varianti R ves čas držimo tik pod 1 oziroma želimo, da epidemija ves čas rahlo pada (je pod nadzorom), pri tem pa želimo čimprej sprostiti čimveč ukrepov. S tem se zmanjša gospodarska in socialna škoda, je pa na koncu zaradi tega več žrtev.

a3) ljudje bodo vse potrpeli

To je scenarij, ko zaradi zmanjšanja končnega števila žrtev na vsak način najprej hočemo znižati število hospitaliziranih pod polovico sedanjih in število novih dnevnih okužb pod 300, da bi epidemiologi lahko opravljali svoje delo kot je treba. V tej varianti si pred začetkom januarja ne moremo privoščiti nobenega sproščanja. Tako je po končanem valu najmanj žrtev, pa tudi zdravstveni sistem začne prej polno funkcionirati, je pa več škode na drugih področjih.

Starejše modelske napovedi: 18.11.2020

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s