Učinek cepljenja proti COVID-19 na parametre epidemije v Sloveniji

Peter Malovrh, 21.1.2021

Prvi odmerki dolgo pričakovanega cepiva proti COVID-19 so 26.12.2020 končno prispeli v Slovenijo. Gre za state of the art mRNA tip cepiva podjetij Pfizer/BioNTech s tržnim imenom Comirnaty, ki ga je 21.12.2020 EMA (European Medicines Agency) prvega odobrila za uporabo v EU. Prvi Slovenci (stanovalci DSO) so bili s prvim odmerkom cepljeni 27.12.2020.

Kot drugo cepivo za uporabo znotraj EU je EMA 6.1.2021 odobrila še eno mRNA cepivo, in sicer cepivo podjetja Moderna. Prvi odmerki tega cepiva so v Slovenijo prispeli 12.1.2021.

Trenutno je v postopku odobritve tudi že tretje cepivo, in sicer vektorsko cepivo proizvajalcev AstraZeneca/Oxford.

Vlada Republike Slovenije je 12.1.2021 predstavila terminski plan cepljenja populacije v Sloveniji, in kako bo to potekalo po starostnih skupinah. Predstavila je predvidene datume in količine dobav podjetja Pfizer/BioNTech. Nakazala je tudi podatke za cepivo Moderne, ki bo v začetku prihajalo v precej nižji količini.

Na spodnjem grafu so z modrimi stolpci prikazani dnevni odmerki cepiva Pfizer/BioNTech, ki bodo na razpolago do konca meseca marca. Z modro krivuljo je prikazano, kako bo s časom naraščalo skupno število uporabljenih odmerkov tega cepiva. Na podoben način so z zeleno barvo prikazani podatki za cepivo Moderne. Ker pa cepljenje vsake osebe s temi cepivi zahteva 2 odmerka v razmiku 21 dni, to pomeni, da z drugim odmerkom ne cepimo nobene nove osebe. Rdeči stolpci na grafu tako prikazujejo, koliko nam dnevno uspe pocepiti novih ljudi, rdeča krivulja pa skupno število do določenega datuma že cepljenih ljudi. Glede na objavljene načrte cepljenja po starostnih skupinah je (najboljši možni približek) z rumeno krivuljo prikazano, koliko ljudi iz starostne skupine 70+ bo cepljeno do določenega datuma.

Po vključitvi teh podatkov predvidene dinamike cepljenja v moj epidemiološki model se pokaže, kako glavne krivulje epidemije (debelo izrisane) spremenijo svoj potek zaradi poteka cepljenja. Dosedanji scenarij brez cepljenja je viden na tanko izrisanih krivuljah iste barve …

Iz poteka krivulj je vidno, kako epidemija hitreje upada v primeru cepljenja. Še bolj opazen je efekt na predvidenem številu smrti, ki se bo skupno zaradi cepljenja zmanjšalo za skoraj 200.

Če nam uspe pridobiti več cepiva od do sedaj znanih količin, bodo rezultati še boljši. Ravno danes 14.1.2021 je PV RS objavil novico, da je EMA dovolila izrabo dodatnega odmerka cepiva, ki bi sicer po izrabi po navodilih proizvajalca ostal neizrabljen. Že samo to nam dejansko količino cepiva dvigne za 20%, in bo to treba upoštevati v modelu. Vidi se, kakšna škoda je, da kot človeštvo nismo uspeli priti do cepiva še kakšen mesec prej.

Predpostavke, omejitve:

  • število odmerkov cepiva povzeto po terminskem planu vlade iz 12.1.2021
  • drugi odmerek 21 dni po prvem
  • za primer napovedanega števila covid smrti je zaradi računske poenostavitve privzeto, da 7 dni po prvem odmerku nastopi 100% imunost na okužbo, kar seveda ni v vseh primerih povsem res. Je pa dovolj dober približek za take vrste ocen, kjer se pri končne rezultatu ne gremo ravno na decimalke. Sčasoma se bo to še bolje aproksimiralo.
  • Preko 90% vseh smrti je sicer v starostni skupini 75+, ki predstavlja okoli 9% vsega prebivalstva Slovenije. Ker to vseeno niso vse smrti, potem namesto pocepljenosti skupine 75+ opazujem pocepljenost skupine 70+, ki predstavlja okoli 14% populacije. S tem dosežem približno kompenzacijo teh dveh nasprotnih vplivov.
  • Na dan 21.1.2021 štartamo z R=0.87 in s 35% prekuženostjo prebivalstva. Ti oceni sta rezultat sprotnih dnevnih analiz epidemije v Sloveniji. Če je R v resnici morda malce višji, prekuženost pa nekaj nižja, bo vseh smrti nekaj več, v obratnem primeru pa nekaj manj.
  • Simulirano obdobje do konca marca se ne spreminja glede ukrepov za zaustavljanje epidemije, ter tudi glede nivoja izvajanja teh ukrepov s strani državljanov. Če bo sproščanj več, izvajanje predpisanih omejitvenih ukrepov pa slabše, bo skupno število smrti višje, v obratnem primeru pa nekaj nižje.

Povezave:
COMIRNATY – MRNA CEPIVO PROTI COVID-19 (S SPREMENJENIMI NUKLEOZIDI)
Podrobnejše informacije o cepivu Comirnaty Pfizer/BioNTexh
Comirnaty overview (EMA)
Treatments and vaccines for COVID-19: authorised medicines (EMA)
COVID-19 Vaccine Moderna
COVID-19 Vaccine Moderna – Summary of product characteristics

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s