Trendi, napovedi (arhiv november 2020)

ponedeljek 30.11.2020

Povzetek:
R=0.95, od 24.10.2020 je epidemija padala, potem teden dni rahlo rasla, zdaj (ukrepi) spet (rahlo) padanje

število sprejetih v bolnišnice se je zadnji teden vzpenjalo, ta trend se zdaj končuje
1000 hospitaliziranih dosežemo za Božič, razpolovitev sredi januarja
smo (še vedno) na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, in ta se bo vlekel vsaj še do Sv. Miklavža.

smo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), se bo vlekel
skupno število smrti bo okoli 3200, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
prvo možno resnejše sproščanje ukrepov se zaradi ne dovolj znižanega R zamika, pred 14.12. težko kaj

Podatki za nedeljo: 428 novih primerov pri 1880 testih, 22.77%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.89 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.98 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.85 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Z normalnim zamikom se je zmanjševal priliv novih bolnikov v bolnišnice. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje samega R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Po sredini novembra se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej in povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju še kar solidno upoštevajo ukrepe. Podatki so kar konsistentni, zato vidim vzrok v pogojih za širjenje virusa. Povprečna temperatura se je po prvih dneh novembra res znižala za okoli 6 stopinj in se je zdaj že znižala proti 0 stopinjam. Da smo spremembo okužb zaznali takrat, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe.

Ocenjujem R=0.95. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, potem smo imeli en teden minimalne rasti dnevnih okužb. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine in storitve) so epidemijo prevesili v padanje. Z nastopom novih ukrepov en okuženi naprej okuži manj kot enega.
Kot sem namigoval včeraj se padanje R zaradi zadnjih ukrepov končuje. Vse bolj kaže, da ne bomo dosegli vsaj željenih 0.9, ampak bomo zastali tu okoli 0.95. To se bo pokazalo do torka ali srede, ko se bo tudi dalo oceniti, ali so pri tem odigrale vlogo poslabšane zunanje razmere, ki R hočejo obdržati bližje 1. Očitno je bila precej točna ocena iz 17.11., da bo z novimi ukrepi R padel za 8% svoje vrednosti (iz 1.03 na 0.95). Del tega lahko pripišemo tudi vmesnemu prekuževanju. Razlika 0.05 do 0.9 nam bo oddaljila resnejše sproščanje ukrepov za teden dni ali dva.

V bolnišnicah se po krajšem obdobju rasti novih sprejemov to počasi stabilizira. V nekaj dneh bi moralo slediti počasno upadanje.
Pozna se višji delež sprejetih iz višjih starostnih skupin, povprečna dolžina hospitalizacije se je tako podaljšala. Vrh skupnega števila hospitaliziranih se zato še kar vleče in se bo še vlekel vsaj še do 4.12. (predviden nivo 1320).

Napovedi:
Zaradi ukrepov iz 13.-16.11. nam je R padel pod 1. Predviden je bil padec za 8% njegove vrednosti, kar se zdaj uresničuje in očitno targetira vredno 0.96. Število novih zaznanih primerov okužb bo v bližnji prihodnosti tako zelo rahlo padalo, če seveda ne bo kakšnih večjih sprememb.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se je po padcu spet višal, v decembru pa bi moral spet padati.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 26.11. in 4.12.2020 pri 1320. Smo že imeli kar nekaj vrhov, pa jih še ne zmanjka. Vrh se zdaj vleče zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se zato upočasnjuje in zamika. Ker so v zadnjem tednu novi sprejemi rasli, se bo očitno tale vrh vlekel še v prvi teden decembra. Koliko bo število hospitaliziranih takrat začelo upadati, je odvisno od učinka zadnjih sprejetih ukrepov. V skladu s pričakovanji zadnjega časa kaže na počasno upadanje.
Za krivuljo števila umrlih ni pričakovati bistvenega upadanja pred koncem vrha hospitaliziranih. Vrh v začetku decembra. Smo blizu njega ali na njem, a bo kar trajal. Se je pa žal že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3200, do novega leta 2500. To je ocena za trenutno prekuženost 23% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Ker pa bo nedvomno tudi nekaj sproščanja ukrepov, bi skupno število preseglo 3200. Upajmo, da to znižamo pod 3200 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Ukrepanje:
Trend zadnjega tedna dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči do sredine januarja. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih. Vsaj do 14.12. ne vidim nobenega resnejšega sproščanja ukrepov, takrat pa bomo (pritisk ljudi) verjetno odprli spodnji del osnovnih šol. Nekaj malega bi nam lahko pomagalo tudi množičnejše antigensko testiranje, ki pa naj ne bi zmoglo odkriti kaj dosti asimptomatikov.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

Starejše analize …

Gospod Rozman vidi razvoj epidemije v zadnjem času zelo podobno vsem tem mojim analizam. Po njegovih kriterijih sproščanja ukrepov pred 14.12. žal še ne more biti.

Citat:
MMC RTVSLO, 29.11.2020
https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/beovic-podatki-za-soboto-ne-pomenijo-nic-dobrega-glede-morebitnega-sproscanja-ukrepov/543918
– Aleš Rozman, direktor Klinike Golnik.
Ob tem je dodal, da moramo na številke v epidemiji vedno gledati na nekoliko daljši čas. “V sredini oktobra smo sprejeli neke ukrepe, tako da se je krivulja prve dni novembra obrnila navzdol in na srečo smo se za las izognili katastrofi v zdravstvu. Potem so bili do sredine novembra rezultati ugodni, smo že pričakovali znaten upad obolelih, potem pa smo od sredine naprej znova dosegli plato in rahlo dviganje vsega skupaj.”
In kdaj bi lahko začeli rahljanje ukrepov tudi pri nas? “Kot družba moramo stopiti skupaj in znižati število obolelih. Ko bo število nižje, bomo imeli v bolnišnicah tudi prostor za morebitne bolnike s covidom-19 in nekaj varnostne mreže za primer, da se krivulja znova obrne navzgor. Nekako razmišljamo o tem, da ko pade število obolelih pod tisoč, bi poskušali z odpiranjem šol in do določenega dela tudi gospodarstva. Vendar takega eksperimenta v tem trenutku ne moremo narediti, ker ni več rezerve,” je pojasnil Rozman.
– Rezultati kažejo, da smo v Sloveniji z vsemi ukrepi dosegli neki plato, še vedno pa se stanje ne izboljšuje, pa je epidemiološke številke za soboto komentirala vodja svetovalne skupine za covid-19 pri ministrstvu za zdravje Bojana Beović.
“To na eni strani pomeni, da če ukrepe sprostimo, bomo imeli v 14 dneh 40 odstotkov slovenskih bolniških postelj zasedenih s covidnimi bolniki, da ne govorim o tem, koliko to pomeni smrtnih žrtev. In če uvedemo hujše ukrepe, je vprašanje, kakšno bo njihovo spoštovanje, saj je že zdaj nekako vtis, da ljudje težko razumejo in težko spoštujejo ukrepe. To se zelo očitno kaže v rezultatih, ki jih imamo,” je dejala infektologinja Beovićeva.
https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/jereb-v-nedeljo-spet-porast-sprejemov-osebje-je-psihofizicno-izcrpano/543985
Novinarska vprašanja za Jelka Kacina
Se je v zadnjem času spremenil način testiranja? Se po novem spet testirajo družinski člani? Kako to vpliva na rezultate?
Vsi, ki so v skupnem gospodinjstvu in se želijo testirati, so testirani po metodi PCR, zato se dogaja, da je denimo ob sobotah višji odstotek pozitivnih. Skratka, tisti, ki imajo simptome, gredo takoj na testiranje, zato je ob sobotah odstotek pozitivnih višji, medtem ko včeraj, v nedeljo, teh akutnih primerov ni bilo toliko, zato je za osem odstotnih točk nižji odstotek pozitivnih (22 namesto 30).

nedelja 29.11.2020

Povzetek:
R=0.94, od 24.10.2020 je epidemija padala, potem teden dni rahlo rasla, zdaj (ukrepi) spet (rahlo) padanje
število sprejetih v bolnišnice se po predvidevanjih vzpenja

smo (še vedno) na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, in ta se bo vlekel vsaj še do Sv. Miklavža.
smo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), se bo vlekel

skupno število smrti bo okoli 3000, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjih 10 dneh zamika, pred 7.12. nič

Podatki za soboto: 1106 novih primerov pri 3644 testih, 30.35%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.89 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.98 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.85 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Z normalnim zamikom se je zmanjševal priliv novih bolnikov v bolnišnice. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje samega R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Po sredini novembra se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej in povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju še kar solidno upoštevajo ukrepe. Podatki so kar konsistentni, zato vidim vzrok v pogojih za širjenje virusa. Povprečna temperatura se je po prvih dneh novembra res znižala za okoli 6 stopinj in se je zdaj že znižala proti 0 stopinjam. Da smo spremembo okužb zaznali takrat, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe. V zadnjem času se pretirava z gonjo proti stikom ljudi v podjetjih. Izgleda, kot da je 100% problema tam, v resnici ga je 4 krat manj. Podjetja so veliko storila za zaščito. 10% dodatnega izboljšanja tam bi pomenilo 2% skupnega izboljšanja.

Ocenjujem R=0.94. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, potem smo imeli en teden minimalne rasti dnevnih okužb. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine in storitve) so epidemijo prevesili v padanje. Z nastopom novih ukrepov en okuženi naprej okuži manj kot enega.
Padanje R zaradi ukrepov pa se zdaj končuje. Bojim se, da ne bomo dosegli vsaj željenih 0.9, ampak bomo zastali tu okoli 0.95. To se bo pokazalo do torka ali srede, ko se bo tudi dalo oceniti, ali so pri tem odigrale vlogo poslabšane zunanje razmere, ki R hočejo obdržati bližje 1.

V bolnišnicah imamo po obdobju upadanje novih sprejemov zdaj spet rast. Ta bo predvidoma trajala nekje do konca novembra, potem pa bi zaradi učinka zadnjih ukrepov moralo spet biti upadanje. Vse to skupaj nam upočasnjuje tempo upadanja skupnega števila hospitaliziranih, kar oddaljuje prvo sproščanje ukrepov.
Pozna se višji delež sprejetih iz višjih starostnih skupin, povprečna dolžina hospitalizacije se je tako podaljšala. Vrh skupnega števila hospitaliziranih se zato še kar vleče in se bo še vlekel vsaj še do 4.12. (predviden nivo 1320).

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. Potem smo nekaj dni spet beležili minimalno rast. Ukrepi iz 13.-16.11. zdaj že kažejo učinek. R bi do konca novembra lahko prilezel do 0.9, čeravno se nakazuje, da bi lahko omagal malenkost prej pri 0.93-0.95. Število novih zaznanih primerov okužb bo padalo.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se po padcu zdaj spet viša proti prejšnjemu vrhu, v decembru pa bi moral spet padati.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 26.11. in 4.12.2020 pri 1320. Smo jih že imeli kar nekaj, pa jih še ne zmanjka. Vrh se zdaj vleče zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se zato upočasnjuje in zamika. Ker je proti koncu meseca na vidiku še začasni efekt vmesnega povečanja R tik nad 1, se bo očitno tale vrh vlekel še v prvi teden decembra. Koliko bo število hospitaliziranih takrat začelo upadati, je odvisno od učinka zadnjih sprejetih ukrepov. Sklepam na počasno upadanje.
Za krivuljo števila umrlih ni pričakovati bistvenega upadanja pred koncem vrha hospitaliziranih. Vrh nekje v koncu novembra ali celo v začetku decembra. Smo blizu njega ali na njem, a bo kar trajal. Se je pa žal že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3050, do novega leta 2400. To je ocena za trenutno prekuženost 22% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Ker pa bo nedvomno tudi nekaj sproščanja ukrepov, bo skupno število doseglo vsaj 3200. Upajmo, da to znižamo pod 3000 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Ukrepanje:
Trend zadnjega tedna dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči do sredine januarja. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih. Vsaj do 7.12. ne vidim nobenega sproščanja ukrepov, takrat pa bomo (pritisk ljudi) verjetno odprli spodnji del osnovnih šol. Nekaj malega bi nam lahko pomagalo tudi množičnejše antigensko testiranje, ki pa naj ne bi zmoglo odkriti kaj dosti asimptomatikov.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

Starejše analize …

sobota 28.11.2020

Povzetek:
R=0.95, od 24.10.2020 je epidemija padala, potem teden dni rahlo rasla, zdaj (ukrepi) spet padanje
število sprejetih v bolnišnice se po predvidevanjih vzpenja

smo (še vedno) na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, in ta se bo vlekel vsaj še do Sv. Miklavža.
smo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), se bo vlekel

skupno število smrti bo okoli 3000, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjih 10 dneh zamika, pred 7.12. nič

Podatki za petek: 1591 novih primerov pri 6938 testih, 22.93%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.90 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.98 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.85 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Z normalnim zamikom se je zmanjševal priliv novih bolnikov v bolnišnice. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje samega R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Po sredini novembra se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej in povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju še kar solidno upoštevajo ukrepe. Podatki so kar konsistentni, zato vidim vzrok v pogojih za širjenje virusa. Povprečna temperatura se je po prvih dneh novembra res znižala za okoli 6 stopinj in se je zdaj že znižala proti 0 stopinjam. Da smo spremembo okužb zaznali takrat, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe. V zadnjem času se pretirava z gonjo proti stikom ljudi v podjetjih. Izgleda, kot da je 100% problema tam, v resnici ga je 4 krat manj. Podjetja so veliko storila za zaščito. 10% dodatnega izboljšanja tam bi pomenilo 2% skupnega izboljšanja.

Ocenjujem R=0.95. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, potem smo imeli en teden minimalne rasti dnevnih okužb. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine in storitve) zdaj stopajo na sceno, epidemija se je prevesila v padanje. Do konca meseca pričakujem padec za teden nazaj izračunanega R v območje 0.9. Se pravi z nastopom novih ukrepov en okuženi naprej okuži manj kot enega. Če pa imajo zunanje razmere res prej opisan pomemben vpliv, bo R ostal bolj v bližini 1.

NOVO: Scenariji epidemije v Sloveniji

V bolnišnicah imamo po obdobju upadanje novih sprejemov zdaj spet rast. Ta bo predvidoma trajala nekje do konca novembra, potem pa bi zaradi učinka zadnjih ukrepov moralo spet biti upadanje. Vse to skupaj nam upočasnjuje tempo upadanja skupnega števila hospitaliziranih, kar oddaljuje prvo sproščanje ukrepov.
Pozna se višji delež sprejetih iz višjih starostnih skupin, povprečna dolžina hospitalizacije se je tako podaljšala. Vrh skupnega števila hospitaliziranih se zato še kar vleče in se bo še vlekel vsaj še do Miklavža (predviden nivo 1400).

Gibanje R, spodaj desno dogajanje v bolnišnicah

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. Potem smo nekaj dni spet beležili minimalno rast. Ukrepi iz 13.-16.11. zdaj že kažejo učinek. R bi do konca novembra moral pasti v območje 0.9. Število novih zaznanih primerov okužb bo padalo.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se po padcu zdaj spet viša proti prejšnjemu vrhu, v decembru pa bi moral spet padati.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 26.11. in 4.12.2020 pri 1320. Smo jih že imeli kar nekaj, pa jih še ne zmanjka. Vrh se zdaj vleče zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se zato upočasnjuje in zamika. Ker je proti koncu meseca na vidiku še začasni efekt vmesnega povečanja R tik nad 1, se bo očitno tale vrh vlekel še v prvi teden decembra. Koliko bo število hospitaliziranih takrat začelo upadati, je odvisno od učinka zadnjih sprejetih ukrepov. Sklepam na počasno upadanje.
Za krivuljo števila umrlih ni pričakovati bistvenega upadanja pred koncem vrha hospitaliziranih. Vrh nekje v koncu novembra ali celo v začetku decembra. Smo blizu njega ali na njem, a bo kar trajal. Se je pa žal že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3050, do novega leta 2400. To je ocena za trenutno prekuženost 21% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Ker pa bo nedvomno tudi nekaj sproščanja ukrepov, bo skupno število doseglo vsaj 3200. Upajmo, da to znižamo pod 3000 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Takole pa bi bilo, če 7.12. odpremo osnovne šole do 5. razreda …

Ukrepanje:
Trend zadnjega tedna dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči do sredine januarja. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih. Vsaj do 7.12. ne vidim nobenega sproščanja ukrepov, takrat pa bomo (pritisk ljudi) verjetno odprli spodnji del osnovnih šol. Nekaj malega bi nam lahko pomagalo tudi množičnejše antigensko testiranje, ki pa naj ne bi zmoglo odkriti kaj dosti asimptomatikov.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh. Nobenega pletenja adventnih venčkov s starimi starši …

petek 27.11.2020

Povzetek:
R=0.96, od 24.10.2020 je epidemija padala, potem teden dni rahlo rasla, zdaj (ukrepi) spet padanje
število sprejetih v bolnišnice se po predvidevanjih vzpenja

smo (še vedno) na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, in ta se bo vlekel vsaj še do Sv. Miklavža.
smo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), se bo vlekel, skupno število smrti bo okoli 3050
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjih 10 dneh zamika, pred 7.12. nič

Podatki za četrtek: 1609 novih primerov pri 6587 testih, 24.43%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.92 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.99 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.85 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Z normalnim zamikom se je zmanjševal priliv novih bolnikov v bolnišnice. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje samega R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Pred dobrim tednom dni se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej in povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju še kar solidno upoštevajo ukrepe. Podatki so kar konsistentni, zato vidim vzrok v pogojih za širjenje virusa. Povprečna temperatura se je pred 3 tedni res znižala za okoli 6 stopinj in se še niža proti 0 stopinjam. Da smo spremembo okužb zaznali takrat, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe. V zadnjem času se pretirava z gonjo proti stikom ljudi v podjetjih. Izgleda, kot da je 100% problema tam, v resnici ga je 4 krat manj. Podjetja so veliko storila za zaščito. 10% dodatnega izboljšanja tam bi pomenilo 2% skupnega izboljšanja.

Ocenjujem R=0.96. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, potem smo imeli en teden minimalne rasti dnevnih okužb. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine in storitve) zdaj stopajo na sceno, epidemija se preveša v padanje. Do konca meseca pričakujem padec za teden nazaj izračunanega R v območje 0.9. Se pravi z nastopom novih ukrepov en okuženi naprej okuži manj kot enega. Če pa imajo zunanje razmere res prej opisan pomemben vpliv, bo R ostal bolj v bližini 1.

NOVO: Scenariji epidemije v Sloveniji

Gibanje R, spodaj desno dogajanje v bolnišnicah

V bolnišnicah imamo po obdobju upadanje novih sprejemov zdaj spet rast. Ta bo predvidoma trajala kakšen teden dni, potem pa bi zaradi učinka zadnjih ukrepov moralo spet biti upadanje. Vse to skupaj nam upočasnjuje tempo upadanja skupnega števila hospitaliziranih, kar oddaljuje prvo sproščanje ukrepov.
Pozna se višji delež sprejetih iz višjih starostnih skupin, povprečna dolžina hospitalizacije se je tako podaljšala. Vrh skupnega števila hospitaliziranih se zato še kar vleče in se bo še vlekel vsaj še do Miklavža (predviden nivo 1400).

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. Potem smo nekaj dni spet beležili minimalno rast. Ukrepi iz 13.-16.11. zdaj že kažejo učinek. R bi do konca novembra moral pasti v območje 0.9. Število novih zaznanih primerov okužb bo padalo.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se zdaj zna za en teden ustaliti nekje na povprečni vrednosti 115 na dan in se celo malo višati, potem bi se moralo nadaljevati padanje.
Maksimum števila hospitaliziranih: 5.12.2020 pri 1400. Smo jih že imeli kar nekaj, pa jih še ne zmanjka. Vrh se zdaj vleče zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se zato upočasnjuje in zamika. Ker je proti koncu meseca na vidiku še začasni efekt vmesnega povečanja R tik nad 1, se bo očitno tale vrh vlekel še v prvi teden decembra. Koliko bo število hospitaliziranih takrat začelo upadati, je odvisno od učinka zadnjih sprejetih ukrepov. Sklepam na počasno upadanje.
Za krivuljo števila umrlih ni pričakovati bistvenega upadanja pred koncem vrha hospitaliziranih. Vrh nekje v koncu novembra ali celo v začetku decembra. Smo blizu njega ali na njem, a bo kar trajal. Se je pa žal že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3050, do novega leta 2400. To je ocena za trenutno prekuženost 21% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Takole pa bi bilo, če 7.12. odpremo osnovne šole do 5. razreda …

Ukrepanje:
Trend zadnjega tedna dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči do sredine januarja. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih. Vsaj do 7.12. ne vidim nobenega sproščanja ukrepov, takrat pa bomo (pritisk ljudi) verjetno odprli spodnji del osnovnih šol. Nekaj malega bi nam lahko pomagalo tudi množičnejše antigensko testiranje, ki pa naj ne bi zmoglo odkriti kaj dosti asimptomatikov.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh. Nobenega pletenja adventnih venčkov s starimi starši …

četrtek 26.11.2020

Povzetek:
R=0.97, od 24.10.2020 je epidemija padala, potem teden dni rahlo rasla, zdaj (ukrepi) spet padanje
število sprejetih v bolnišnice se po predvidevanjih rahlo vzpenja

smo (še vedno) na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, in ta se bo vlekel vsaj še do Sv. Miklavža.
smo zelo blizu vrha dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2800
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjem tednu zamika, pred 7.12. nič

Podatki za sredo: 1767 novih primerov pri 7391 testih, 23.91%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.94 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.98 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.85 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Zmanjševal se je priliv novih bolnikov v bolnišnice. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje samega R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Pred dobrim tednom dni se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej in povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju še kar solidno upoštevajo ukrepe. Podatki so kar konsistentni, zato vidim vzrok v pogojih za širjenje virusa. Povprečna temperatura se je pred 3 tedni res znižala za okoli 6 stopinj in se še niža proti 0 stopinjam. Da smo spremembo okužb zaznali takrat, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe, …

Ocenjujem R=0.97. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, potem smo imeli en teden minimalne rasti dnevnih okužb. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine in storitve) zdaj stopajo na sceno, epidemija se preveša v padanje. Do konca meseca pričakujem padec za teden nazaj izračunanega R v območje 0.9. Se pravi z nastopom novih ukrepov en okuženi naprej okuži manj kot enega. Če pa imajo zunanje razmere res prej opisan pomemben vpliv, bo R ostal bolj v bližini 1.

NOVO: Scenariji epidemije v Sloveniji

V bolnišnicah imamo po obdobju upadanje novih sprejemov zdaj spet rahlo rast. To je posledica R<1, ki smo ga imeli dobra 2 tedna po vrhu novih zaznanih okužb. Verjetno bo ta (zaradi R>1 v zadnjem tednu) trajala kakšen teden dni, potem pa bi (učinek zadnjih ukrepov) moralo spet biti upadanje. Vse to skupaj nam upočasnjuje tempo upadanja skupnega števila hospitaliziranih, kar oddaljuje prvo sproščanje ukrepov.
Pozna se višji delež sprejetih iz višjih starostnih skupin, povprečna dolžina hospitalizacije se je tako podaljšala. Vrh skupnega števila hospitaliziranih se zato še kar vleče in se bo še vlekel vsaj še do Miklavža.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. Potem smo nekaj dni spet beležili minimalno rast. Ukrepi iz 13.-16.11. zdaj že kažejo učinek. R bi do konca novembra moral pasti v območje 0.9. Število novih zaznanih primerov okužb bo padalo.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se zdaj zna za en teden ustaliti nekje na povprečni vrednosti 110 na dan in se celo malo višati, potem bi se moralo nadaljevati padanje.
Maksimum števila hospitaliziranih: 25.11.2020 pri 1302. Vrh se zdaj vleče zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se zato upočasnjuje in zamika. Ker je proti koncu meseca na vidiku še začasni efekt vmesnega povečanja R tik nad 1, se bo očitno tale vrh vlekel še v prvi teden decembra. Koliko bo število hospitaliziranih takrat začelo upadati, je odvisno od učinka zadnjih sprejetih ukrepov. Sklepam na počasno upadanje.
Za krivuljo števila umrlih ni pričakovati bistvenega upadanja pred koncem vrha hospitaliziranih. Vrh nekje v koncu novembra ali celo v začetku decembra. Smo blizu njega, a bo kar trajal. Se je pa žal že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 2800, do konca januarja 2600. To je ocena za trenutno prekuženost 20% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Ukrepanje:
Trend zadnjega tedna dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči čez novo leto. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih. Vsaj do 7.12. ne vidim nobenega sproščanja ukrepov. Teoretično morda nekaj malega 14.12., ali celo že 7.12., če računamo na opazen efekt množičnejšega antigenskega testiranja.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sreda 25.11.2020

Povzetek:
R=1.01, od 24.10.2020 je epidemija padala, zadnji teden rahlo rasla, zdaj (ukrepi) spet padanje
število sprejetih v bolnišnice se po predvidevanjih rahlo vzpenja

smo (še vedno) na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, in ta se bo vlekel vsaj še 10 dni
smo zelo blizu vrha dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2800
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjem tednu zamika, pred 7.12. nič

Podatki za torek: 2226 novih primerov pri 8063 testih, 27.61%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.99 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.03 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.85 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Zmanjševal se je priliv novih bolnikov v bolnišnice. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje samega R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Pred enim tednom se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej in povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju solidno upoštevajo ukrepe. Podatki so kar konsistentni, zato vidim vzrok v pogojih za širjenje virusa. Povprečna temperatura se je pred 3 tedni res znižala za okoli 6 stopinj in se še niža proti 0 stopinjam. Da smo spremembo okužb zaznali takrat, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe, …

Ocenjujem R=1.01. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, v zadnjem tednu smo potem imeli minimalno rast dnevnih okužb. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine in storitve) zdaj stopajo na sceno, epidemija se preveša v padanje. Do konca meseca pričakujem padec za teden nazaj izračunanega R v območje 0.9. Se pravi z nastopom novih ukrepov en okuženi naprej okuži manj kot enega. Če pa imajo zunanje razmere res prej opisan vpliv, bo R ostal bolj v bližini 1.

NOVO: Scenariji epidemije v Sloveniji

V bolnišnicah imamo po obdobju upadanje novih sprejemov zdaj spet rahlo rast. To je posledica R<1, ki smo ga imeli dobra 2 tedna po vrhu novih zaznanih okužb. Verjetno bo ta (zaradi R>1 v zadnjem tednu) trajala kakšen teden dni, potem pa bi (učinek zadnjih ukrepov) moralo spet biti upadanje. Vse to skupaj nam upočasnjuje tempo upadanja skupnega števila hospitaliziranih, kar oddaljuje prvo sproščanje ukrepov.
Pozna se višji delež sprejetih iz višjih starostnih skupin, povprečna dolžina hospitalizacije se je tako podaljšala. Vrh skupnega števila hospitaliziranih se zato še kar vleče in se bo še vlekel vsaj 10 dni.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. V zadnjih nekaj dneh smo spet beležili minimalno rast. Ukrepi iz 13.-16.11. zdaj stopajo na sceno. R bi do konca novembra moral pasti v območje 0.9. Število novih primerov bo upadalo.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se zdaj zna za en teden ustaliti nekje na povprečni vrednosti 110 na dan in se celo malo višati, potem bi se moralo nadaljevati padanje.
Maksimum števila hospitaliziranih: 23.11.2020 pri 1299. Vrh se zdaj vleče zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se zato upočasnjuje in zamika. Ker je proti koncu meseca na vidiku še začasni efekt vmesnega povečanja R tik nad 1, se bo očitno tale vrh vlekel še v prvi teden decembra. Koliko bo število hospitaliziranih takrat začelo upadati, je odvisno od učinka zadnjih sprejetih ukrepov. Sklepam na počasno upadanje.
Za krivuljo števila umrlih ni pričakovati bistvenega upadanja pred koncem vrha hospitaliziranih. Vrh nekje v koncu novembra ali celo v začetku decembra. Smo blizu njega, a bo kar trajal. Včeraj se je žal izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 2800, do konca januarja 2600. To je ocena za trenutno prekuženost 19% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Ukrepanje:
Trend zadnjega tedna dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči čez novo leto. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih. Vsaj do 7.12. ne vidim nobenega sproščanja ukrepov. Teoretično morda nekaj malega 14.12.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

torek 24.11.2020

Povzetek:
R=0.99, od 24.10.2020 je epidemija padala, zadnji teden rahlo rasla, zdaj (ukrepi) spet padanje
število sprejetih v bolnišnice (zelo) počasi upada, kmalu sledi rahla rast

smo (še vedno) na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, in ta se bo vlekel vsaj še 10 dni
smo zelo blizu vrha dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2800
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjem tednu zamika, pred 7.12. nič

Podatki za ponedeljek: 1302 novih primerov pri 5596 testih, 23.27%
R (izračunan za en teden nazaj) je 1.01 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.99 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.85 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje samega R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Pred šestimi dnevi se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej in povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju dobro upoštevajo ukrepe. Podatki so kar konsistentni, zato vidim vzrok v pogojih za širjenje virusa. Povprečna temperatura se je pred 3 tedni res znižala za okoli 6 stopinj in se še rahlo niža. Da smo spremembo okužb zaznali zdaj, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe, …

Ocenjujem R=0.99. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, v zadnjem tednu smo potem imeli minimalno rast dnevnih okužb. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine in storitve) zdaj stopajo na sceno, epidemija se je spet prevesila v padanje. Do konca meseca pričakujem padec za teden nazaj izračunanega R v območje 0.9. Se pravi z nastopom novih ukrepov en okuženi naprej okuži manj kot enega.

V bolnišnicah se nadaljuje rahlo upadanje novih sprejemov. To je posledica R<1, ki smo ga imeli dobra 2 tedna po vrhu novih zaznanih okužb. Ta trend se bo zdaj (zaradi R>1 v zadnjem tednu) verjetno za teden dni upočasnil oziroma rahlo obrnil navzgor, potem pa spet nadaljeval. Vse to skupaj nam upočasnjuje tempo upadanja skupnega števila hospitaliziranih, kar oddaljuje prvo sproščanje ukrepov.
Pozna se višji delež sprejetih iz višjih starostnih skupin, povprečna dolžina hospitalizacije se je tako podaljšala. Vrh skupnega števila hospitaliziranih se zato še kar vleče in se bo še vlekel vsaj 10 dni.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. V zadnjih nekaj dneh smo spet beležili minimalno rast. Ukrepi iz 13.-16.11. zdaj stopajo na sceno. R bi do konca novembra moral pasti v območje 0.9. Število novih primerov bo upadalo.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se okoli 25.11. zna za en teden ustaliti nekje na povprečni vrednosti 110 na dan, potem bi se moralo nadaljevati padanje.
Maksimum števila hospitaliziranih: 23.11.2020 pri 1299. Vrh se zdaj vleče zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se zato upočasnjuje in zamika. Ker je proti koncu meseca na vidiku še začasni efekt vmesnega povečanja R tik nad 1, se bo očitno tale vrh vlekel še v prvi teden decembra. Koliko bo število hospitaliziranih takrat začelo upadati, je odvisno od učinka zadnjih sprejetih ukrepov. Sklepam na počasno upadanje.
Za krivuljo števila umrlih ni pričakovati bistvenega upadanja pred koncem vrha hospitaliziranih. Vrh nekje v koncu novembra. Smo blizu njega, a bo kar trajal. Danes se je žal izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 2800, do konca januarja 2600. To je ocena za trenutno prekuženost 18% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Ukrepanje:
Trend zadnjih petih dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči čez novo leto. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih. Vsaj do 7.12. ne vidim nobenega sproščanja ukrepov. Teoretično morda nekaj malega 14.12.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

ponedeljek 23.11.2020

Povzetek:
R=1.03, padanje epidemije od 24.10.2020 se je po 2-3 tednih zaustavilo, zdaj spet sledi padanje
število sprejetih v bolnišnice (zelo) počasi upada

smo (še vedno) na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, v kratkem počasno upadanje
smo zelo blizu vrha dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2300
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjih nekaj dneh malo zamika, pred 7.12. nič

Podatki za nedeljo: 470 novih primerov pri 1744 testih, 26.95%
R (izračunan za en teden nazaj) je 1.03 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.02 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.8 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje samega R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Pred petimi dnevi se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej. Sedaj je jasno, da gre za dejansko povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju dobro upoštevajo ukrepe. Vidim dva možna vzroka. Prvi je povezan s pogoji za širjenje virusa, drugi pa je v kvaliteti podatkov. Povprečna temperatura se je pred 2-3 tedni res znižala za okoli 6 stopinj in se še rahlo niža. Da smo spremembo okužb zaznali zdaj, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe, … Glede podatkov pa so bili namigi vidnih predstavnikov stroke, da zaostajajo. Računam na točnost podatkov.

Ocenjujem R=1.03. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, v zadnjih nekaj dneh smo imeli minimalno rast dnevnih okužb. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine in storitve) zdaj stopajo na sceno, epidemija bi se spet morala prevesiti v padanje in s tem prekiniti capljanje na mestu (v ruščini je čaplja caplja …) Do konca meseca pričakujem padec R v območje 0.9.

V bolnišnicah se nadaljuje rahlo upadanje novih sprejemov. To je posledica R<1, ki smo ga imeli dobra 2 tedna po vrhu novih zaznanih okužb. Ta trend bi se v sredini prihodnjega tedna lahko za nekaj dni upočasnil, potem pa spet nadaljeval. Vse to skupaj nam upočasnjuje tempo upadanja skupnega števila hospitaliziranih, kar oddaljuje prvo sproščanje ukrepov.
Pozna se višji delež sprejetih iz višjih starostnih skupin, povprečna dolžina hospitalizacije se je tako podaljšala. Vrh skupnega števila hospitaliziranih se zato še kar vleče.
Za krivuljo smrti se je pričakovalo vzpenjanje do okoli 24.11., ko bi se prevesila navzdol. Upanje, da bi bil vrh lahko že kakšen dan prej, je bilo očitno na trhlih nogah. Kvečjemu zna biti še kakšen dan kasneje …

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. V zadnjih nekaj dneh smo spet beležili minimalno rast. Ukrepi iz 13.-16.11. zdaj stopajo na sceno. R bi do konca novembra moral padel v območje 0.9-0.95. Število novih primerov bo upadalo.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se okoli 25.11. zna za en teden ustaliti nekje na povprečni vrednosti 100 na dan, potem bi se moralo nadaljevati padanje.
Maksimum števila hospitaliziranih: 22.11.2020 pri 1292. Vrh se zdaj vleče zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se zato upočasnjuje in zamika. Ker je proti koncu meseca na vidiku še začasni efekt vmesnega povečanja R tik nad 1, se zna zgoditi, da se bo tale vrh dejansko vlekel še v prvi teden decembra. Koliko bo število hospitaliziranih takrat začelo upadati, je odvisno od učinka zadnjih sprejetih ukrepov. Sklepam na počasno upadanje.
Žal še ocena vrha smrti: zaradi podaljšanega vrha hospitaliziranih je kazalo, da bo to okoli 24.11., ko sem se bal, da nam bo kakšen dan umrlo tudi čez 50 ljudi. V zadnjih dneh se je nakazoval malce boljši scenarij, z vrhom že nekaj dni prej pri 40-50 smrti v enem dnevu. Vsekakor smo blizu njega, se je pa za bati, da bo kar precej dolgo trajal.
Ocena skupnega števila umrlih: 2500, do konca januarja 2300. To je ocena za trenutno prekuženost 17% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Ukrepanje:
Trend zadnjih petih dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči dlje, kot je kazalo do sedaj. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih. Vsaj do 7.12. ne vidim nobenega sproščanja ukrepov.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

Citat:
POP TV, 24ur Fokus, 22.11.2020 19:17
dr. Tatja Lejko Zupanc
Po mojem osebnem mnenju ni zdravstvenega sistema na svetu, ki bi bil pripravljen na take razsežnosti, da bi čisto vse funkcioniralo v nulo. Takega sistema ni.
Glede uspešnosti ukrepov so največji problemi v tem, koliko smo ljudje ponotranjili te ukrepe. Če se mi zdaj zavedamo, kaj je zdaj problem, in kaj je treba storiti, da tega problema ne bo več, in se s tem nekako sprijaznimo, saj nobenemu ni prijetno. Potem bodo ukrepi prijeli. Če pa imamo hude težave in raje poslušamo nekoga, ki govori, da so ti ukrepi brez veze, pa da drugi jih pa nimajo, to nam pa krati človekove pravice, … Potem si vsak za sebe potiho misli, saj zame pa to ne velja. Potem jasno, da ukrepi ne bodo prijeli. V prvem valu smo imeli zgodbo ostani doma. Jaz ki se vozim od drugje v Ljubljano lahko povem, da do danes je bilo na cesti popolnoma enako, kot vse prejšnje dneve, ko ni bilo epidemije. Gužva, veliko avtomobilov, veliko ljudi. Skratka noben ni ostal doma. V prvem valu smo se pa vozili tako kot med vikendi, prazna cesta.

nedelja 22.11.2020

Povzetek:
R=1.04, padanje epidemije od 24.10.2020 se je po 2-3 tednih zaustavilo, zdaj spet sledi padanje
število sprejetih v bolnišnice (zelo) počasi upada

smo čez vrh skupnega števila hospitaliziranih, sledi nadaljevanje počasnega upadanja
v nekaj dneh bomo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2300
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjih nekaj dneh malo zamika

Podatki za soboto: 1024 novih primerov pri 3432 testih, 29.84%
R (izračunan za en teden nazaj) je 1.04 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.03 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.8 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje samega R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Pred štirimi dnevi se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej. To je sugeriralo na dejansko povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju dobro upoštevajo ukrepe. Vidim dva možna vzroka. Prvi je povezan s pogoji za širjenje virusa, drugi pa je v kvaliteti podatkov. Povprečna temperatura se je pred dvema tednoma dejansko znižala za okoli 6 stopinj in se še rahlo niža. Da smo spremembo okužb zaznali zdaj, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe, … Glede podatkov pa so bili namigi vidnih predstavnikov stroke, da zaostajajo. Računam na točnost podatkov.
Včeraj en dober znak, danes en malo slabši znak, … edina stalnica so presenečenja.

Ocenjujem R=1.04. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, v zadnjih nekaj dneh smo imeli minimalno rast. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine) zdaj stopajo na sceno, epidemija bi se spet morala prevesiti v padanje in s tem prekiniti capljanje na mestu (v ruščini je čaplja caplja …) Do konca meseca pričakujem padec R v območje 0.9.

V bolnišnicah se nadaljuje rahlo upadanje novih sprejemov. To je posledica R<1, ki smo ga imeli dobra 2 tedna po vrhu novih zaznanih okužb. Ta trend bi se v sredini prihodnjega tedna lahko za nekaj dni upočasnil, potem pa spet nadaljeval. Vse to skupaj nam upočasnjuje tempo upadanja skupnega števila hospitaliziranih, kar oddaljuje prvo sproščanje ukrepov.
Smo čez vrh skupnega števila hospitaliziranih, (zelo) počasi se spuščamo.
Za krivuljo smrti se je pričakovalo vzpenjanje do okoli 24.11., ko bi se prevesila navzdol. Že tri dni pa je zdaj občutno manj smrti – morda se uresničuje upanje iz prejšnjih napovedi …

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. V zadnjih nekaj dneh smo spet beležili minimalno rast. Ukrepi iz 13.-16.11. zdaj stopajo na sceno. R bi do konca novembra moral padel v območje 0.9-0.95. Število novih primerov bo upadalo.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se okoli 25.11. zna za en teden ustaliti nekje na povprečni vrednosti 100 na dan, potem bi se moralo nadaljevati padanje.
Maksimum števila hospitaliziranih: 17.11.2020 pri 1280. Padanje se proti koncu meseca zna za en teden ustaviti nekje na vrednosti 1100-1200, potem bi se moralo nadaljevati.
Žal še ocena vrha smrti: zaradi podaljšanega vrha hospitaliziranih je kazalo, da bo to okoli 24.11., ko sem se bal, da nam bo kakšen dan umrlo tudi čez 50 ljudi. V zadnjih dneh se nakazuje malce boljši scenarij, z vrhom že nekaj dni prej pri 40-50 smrti v enem dnevu. Upajmo, da je vrh že bil, vsekakor pa smo blizu njega.
Ocena skupnega števila umrlih: 2500, do konca januarja 2300. To je ocena za trenutno prekuženost 25% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Tudi sam se v zadnjih dneh nagibam v smer znižanja ocene prekuženosti nekaj pod 20%.
Dosedanja prekuženost nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Ukrepanje:
Trend zadnjih štirih dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči dlje, kot je kazalo do sedaj. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to verjetno pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sobota 21.11.2020

Povzetek:
R=1.03, padanje epidemije od 24.10.2020 se je po 2-3 tednih zaustavilo, zdaj spet sledi padanje
število sprejetih v bolnišnice (zelo) počasi upada

smo čez vrh skupnega števila hospitaliziranih, sledi nadaljevanje počasnega upadanja
v nekaj dneh bomo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2300
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjih nekaj dneh malo zamika

Podatki za petek: 1690 novih primerov pri 6580 testih, 25.68%
R (izračunan za en teden nazaj) je 1.04 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.02 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.8 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih dnevnih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje R.

Dogajalo pa se je nekaj drugega. Pred tremi dnevi se je začelo opažati rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej. To je sugeriralo na dejansko povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju dobro upoštevajo ukrepe. Vidim dva možna vzroka. Prvi je povezan s pogoji za širjenje virusa, drugi pa je v kvaliteti podatkov. Povprečna temperatura se je pred dvema tednoma dejansko znižala za okoli 6 stopinj. Da smo spremembo okužb zaznali zdaj, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe, … Glede podatkov pa so bili namigi vidnih predstavnikov stroke, da zaostajajo. Računam na točnost podatkov, ne bi delal koncerta na Titaniku.
Danes pa spet dober znak in v primerjavi s tednom nazaj malenkost boljša slika.

Ocenjujem R=1.03. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, v zadnjih nekaj dneh smo imeli minimalno rast. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine) zdaj stopajo na sceno, epidemija bi se spet morala prevesiti v padanje in s tem prekiniti capljanje na mestu (v ruščini je čaplja caplja …) Do konca meseca pričakujem padec R v območje 0.9.

V bolnišnicah se nadaljuje rahlo upadanje novih sprejemov. To je posledica R<1, ki smo ga imeli dobra 2 tedna po vrhu novih zaznanih okužb. Ta trend bi se v sredini prihodnjega tedna lahko za nekaj dni upočasnil, potem pa spet nadaljeval. Vse to skupaj nam upočasnjuje tempo upadanja skupnega števila hospitaliziranih, kar oddaljuje prvo sproščanje ukrepov.
Smo čez vrh skupnega števila hospitaliziranih, (zelo) počasi se spuščamo.
Za krivuljo smrti se je pričakovalo vzpenjanje do okoli 24.11., ko bi se prevesila navzdol. “Ves” je v ruščini teža – čudno, da se ne ubadamo z rusizmi in ne korigiramo besede v pretežila. Ah, meni je všeč vse, kar je skupno slovanskega. Rabimo čimveč solnca. … Že dva dni pa je zdaj občutno manj smrti – morda se uresničuje upanje iz prejšnjih napovedi …

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. V zadnjih nekaj dneh smo spet beležili minimalno rast. Ukrepi iz 13.-16.11. zdaj stopajo na sceno. R se je pričel zmanjševati in bo do konca novembra padel v območje 0.9. Število novih primerov bo upadalo.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Nivo se okoli 25.11. zna za en teden ustaliti nekje na povprečni vrednosti 100 na dan, potem bi se moralo nadaljevati padanje.
Maksimum števila hospitaliziranih: 17.11.2020 pri 1280. Padanje se proti koncu meseca zna za en teden ustaviti nekje na vrednosti 1100, potem bi se moralo nadaljevati.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 24.11.), ko se bojim, da nam bo kakšen dan umrlo tudi čez 50 ljudi. V zadnjih dneh se nakazuje malce boljši scenarij, z vrhom že kakšen dan prej pri 40-50 smrti v enem dnevu. Upajmo na to.
Ocena skupnega števila umrlih: 2500, do konca januarja 2300. To je ocena za trenutno prekuženost 25% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če pa imajo prav zagovorniki ideje nizke prekuženosti, bo številka še nekaj višja. Tudi sam se v zadnjih dneh nagibam v smer znižanja te ocene v smer 20%.
Dosedanja prekuženost nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Ukrepanje:
Trend zadnjih dveh dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči dlje, kot je kazalo do sedaj. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to verjetno pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh. Jaz sem si zvil nogo in bom več na kavču.

petek 20.11.2020

Povzetek:
R=1.04, padanje epidemije od 24.10.2020 se je po 2-3 tednih zaustavilo
število sprejetih v bolnišnice (zelo) počasi upada

smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, sledi nadaljevanje počasnega upadanja
v nekaj dneh bomo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2300
prvo možno sproščanje ukrepov se zaradi trendov v zadnjih dveh dneh zamika

Podatki za četrtek: 1546 novih primerov pri 5673 testih, 27.25%
R (izračunan za en teden nazaj) je 1.05 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.04 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Izvedeni ukrepi v oktobru so nam R zbili v območje med 0.8 in 0.9 in obrnili tok epidemije iz rasti v padanje. Število novih okužb nam je tako v treh tednih upadlo za 25%. Tedenski maksimumi so ob primerljivem obsegu testiranja padli nekje iz 2600 na 2000. Podobno je upadel tudi delež pozitivnih testov. Pričakovati je bilo nadaljnje upadanje številk, morda celo rahlo upadnje R.

Dogaja pa se nekaj drugega. Že drugi dan namreč opažamo rahlo povečanje okužb v primerjavi s tednom prej. To sugerira na dejansko povečanje R navzgor tik nad mejo 1. Ljudje po mojem mnenju zelo dobro upoštevajo ukrepe. Vidim dva možna vzroka. Prvi je povezan s pogoji za širjenje virusa, drugi pa je v kvaliteti podatkov. Povprečna temperatura se je pred dvema tednoma dejansko znižala za okoli 6 stopinj. Da smo spremembo okužb zaznali zdaj, se časovno zelo dobro pokriva s tem. Aerosolni prenos pridobiva, ljudje smo malo bolj dovzetni za okužbe, … Glede podatkov pa so bili namigi vidnih predstavnikov stroke, da zaostajajo. Računam na točnost podatkov, ne bi delal koncerta na Titaniku.

Ocenjujem R=1.04. Upadanje epidemije se je po 2-3 tednih zaustavilo, podatki zadnjih dveh dni kažejo na minimalno rast. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine) bodo pokazali učinek konec tega tedna in v začetku naslednjega, ko bi se epidemija spet morala prevesiti v padanje.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času padali počasi. Vzrok je bil nekaj večji delež pozitivnih iz starostnih skupin nad 65 let. Drugi vzrok je razviden iz nenaravno ravno odsekanega vrha sprejemov (rdeča krivulja), ki kaže na stisko bolnišnic s prostorom in kadrom in posledično na višanje praga za sprejem bolnika v bolnišnico. To dvoje skupaj nam je časovno podaljšalo vrh sprejemov v bolnišnice, hkrati pa povišalo vrh hospitalizacij za dobrih 100 in ga premaknilo za 10 dni naprej.
Smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, (zelo) počasi se spuščamo.
Nadaljevalo se bo počasno zmanjševanje sprejemov, število hospitaliziranih se bo postopno zmanjševalo.
Krivulja smrti se je do sedaj vzpenjala, ta trend pa se bo okoli 24.11. obrnil navzdol.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov je od maksimuma 28.10. počasi upadalo do 75% tega nivoja. V zadnjih dveh dneh pa kot kaže spet beležimo rahlo rast. V nedeljo in potem naprej se bo pokazal učinek ukrepov iz 13.-16.11, število novih primerov bi potem moralo spet upadati.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Padanje se okoli 25.11. zna za en teden ustaliti nekje na povprečni vrednosti 100 na dan, potem bi se moralo nadaljevati upadanje.
Maksimum števila hospitaliziranih: 17.11.2020 pri 1280. Padanje se okoli 25.11. zna za en teden ustaliti nekje na vrednosti 1100, potem bi se moralo nadaljevati upadanje.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 24.11.), ko se bojim, da nam bo kakšen dan umrlo tudi čez 50 ljudi. V zadnjih dneh se nakazuje malce boljši scenarij, z vrhom že kakšen dan prej pri 40-50 smrti v enem dnevu. Upajmo na to.
Ocena skupnega števila umrlih: 2500, do konca januarja 2300. To je ocena za trenutno prekuženost 25% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če pa ima prav množica zagovornikov ideje nizke prekuženosti pa bo številka še nekaj višja.
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno precej optimistično ocenjujem na 41% (glej prekuženost po državah), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Da bi nam pa to rešilo vse težave ne gre pričakovati.

Ukrepanje:
Trend zadnjih dveh dni nakazuje, da se zna prepolovitev števila hospitaliziranih zavleči dlje, kot je kazalo do sedaj. Pred tem verjetno ne bomo kaj dosti sproščali ukrepov, ker bi to verjetno pomenilo ponovno rast števila hospitaliziranih.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

Citat:
MMC RTVSLO: https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/kacin-v-cetrtek-potrdili-1546-okuzb-delez-pozitivnih-testov-27-25-odstoten/542914
– Iz mariborskega kliničnega centra prihajajo pretresljive vesti, poroča TV Slovenija. Začelo jim je zmanjkovati prostora za shranjevanje pokojnikov, zato jih zdaj vozijo na nadomestno lokacijo, v hladilne prostore na pokopališču Dobrava. Sprožili so namreč izvajanje načrta civilne zaščite, njen poveljnik pa je izdal odredbo o obveznem odvozu in hrambi pokojnikov med epidemijo
– Koordinator za covidne bolniške postelje na ministrstvu za zdravje Robert Carotta:
Trend medbolnišničnih premestitev se je malo zmanjšal, povprečje v prejšnjem tednu je bilo med 15 in 16 med posameznimi bolnišnicami, včeraj, za primerjavo, je bilo teh premestitev samo pet. To pomeni, da bolnišnice večinoma zmorejo oskrbovati svoje bolnike in premestitev ni več pogosta. V večini premestitev je šlo za tok v smeri severovzhoda na jugovzhod, zato se lepo zahvaljujem kolegom s Primorske.

četrtek 19.11.2020

Povzetek:
R=0.9, epidemija upada od 24.10.2020
število sprejetih v bolnišnice (zelo) počasi upada
smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, sledi počasno upadanje
v nekaj dneh bomo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2000
prvo možno sproščanje ukrepov je v začetku decembra

NOVO: Scenariji epidemije v Sloveniji

Podatki za sredo: 2064 novih primerov pri 6806 testih, 30.33%
R (izračunan za en teden nazaj) je 1.04 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.03 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Število izvedenih testov ni več znižano, kot je bilo med 28.10. in 9.11. Pri tem znižanju obsega testiranja ni samo padlo število testov, ampak je občutno padel tudi delež pozitivnih testov. Javnosti je bilo povedano, da se bo testiralo samo tiste bolj rizične. Če bi bilo samo to, bi delež ostal precej nespremenjen. V navodilih ministrstva pa piše tudi, naj se v nerizični okuženi družini testira samo najbolj bolnega oziroma tistega, ki hodi na delo. Ne vidim druge razlage, kot da se je testiralo manj okuženih članov družine okužene osebe. S tem se je iz testiranja izločilo mnogo okuženih, zaradi česar je omenjeni delež padel.

Ker je zdaj obseg testiranja spet na običajnem nivoju (testirajo spet tudi manj rizične in po smiselni presoji družinske člane okužene osebe), je krivulja za nazaj izračunanega R po nihaju navzdol zdaj naredila nihaj navzgor. To je efekt spreminjanja testiranja ravno v času vrha vala epidemije. Dejanski R pa ni nič nihal in ga je potrebno oceniti ne glede na ta nihanja. Pomembna je primerjava tekočih podatkov s podatki izven obdobja zmanjšanega testiranja. Ta primerjava kaže na manj novih pozitivnih. Morda ne toliko manj, kot bi želeli, ampak jih je manj. Primerjava torkov: 2600-x-2200-2000. Primerjava sred je podobna, le da je prejšnja sreda bila nekaj ugodnejša.

Ocenjujem R=0.9. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 46 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine) bodo pokazali učinek konec tega tedna in v začetku naslednjega.

V bolnišnicah smo se zadnjih 10 dni še kar držali platoja novih sprejemov. Številke bi načeloma morale že prej upasti. Vzrok je v tem, da je v zadnjem času bil nekaj večji delež pozitivnih iz starostnih skupin nad 65 let. Drugi vzrok je razviden iz nenaravno ravno odsekanega vrha sprejemov (rdeča krivulja), ki kaže na stisko bolnišnic s prostorom in kadrom in posledično na višanje praga za sprejem bolnika v bolnišnico. To dvoje skupaj nam je časovno podaljšalo vrh sprejemov v bolnišnice, hkrati pa povišalo vrh hospitalizacij za dobrih 100 in ga premaknilo za 10 dni naprej.
Smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, zdaj se bomo počasi spuščali.
Nadaljevalo se bo počasno zmanjševanje sprejemov, število hospitaliziranih se bo postopno zmanjševalo.
Krivulja smrti se je do sedaj vzpenjala, ta trend pa se bo okoli 24.11. obrnil navzdol.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135
Maksimum števila hospitaliziranih: 17.11.2020 pri 1280
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 24.11.), ko se bojim, da nam bo kakšen dan umrlo tudi čez 50 ljudi. V zadnjih dneh se nakazuje malce boljši scenarij, z vrhom že kakšen dan prej pri 40-50 smrti v enem dnevu. Upajmo na to.
Ocena skupnega števila umrlih: 2500, do konca januarja 2300. To je ocena za trenutno prekuženost 25% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje.
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno precej optimistično ocenjujem na 41% (glej prekuženost po državah), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Da bi nam pa to rešilo vse težave ne gre pričakovati.
Glej še modelske napovedi.

Scenariji epidemije v Sloveniji

Ukrepanje:
Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10-15. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

Citat:
– Novinarska konferenca, vprašanja za Jelka Kacina, 19.11.2020:
Direktor NIJZ-ja Milan Krek je povedal, da pripravljajo predlog za odprtje osnovnih šol do ključno tretjega ali petega razreda. Vlada naj bi ga obravnavala na začetku prihodnjega tedna, osnovne šole pa bi se lahko delno in pod določenimi pogoji odprle v ponedeljek, 30. novembra. Kako je s tem?
– Direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Golnik dr. Aleš Rozman:
Uspelo nam je stabilizirati število hospitaliziranih na način, da ne pritekajo več eksponentno, imamo še nekaj prostih postelj. To je odraz umirjanja razmer med prebivalci, kar ne pomeni, da se epidemija zmanjšuje, pač pa, da število okuženih ne narašča več eksponentno.
Sprva smo spremljali matematične modele, ampak se je potem izkazalo, da se krivulja ne obrača navzdol, ampak ostaja na visokih vrednostih. Tako da napovedi, ki so pred enim tednom kazale nekaj optimizma, morda niso bile 100-odstotno natančne. Odvisno je od vhodnih podatkov, ti pa po mojem mnenju v tem trenutku niso povsem natančni.
Ameriška raziskava je pokazala, da naj bi imunost pri prebolelem trajala tudi več let, vaš komentar?
To bomo videli čez nekaj let, ko bomo lahko to preverili.

sreda 18.11.2020

Povzetek:
R=0.9, epidemija upada od 24.10.2020
število sprejetih v bolnišnice (zelo) počasi upada
smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, sledi počasno upadanje
v nekaj dneh bomo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2000
prvo možno sproščanje ukrepov je v začetku decembra

NOVO: Scenariji epidemije v Sloveniji

Podatki za torek: 2013 novih primerov pri 6813 testih, 29.55%
R (izračunan za en teden nazaj) je 1.03 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.04 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Število izvedenih testov ni več znižano, kot je bilo med 28.10. in 9.11. Pri tem znižanju obsega testiranja ni samo padlo število testov, ampak je občutno padel tudi delež pozitivnih testov. Javnosti je bilo povedano, da se bo testiralo samo tiste bolj rizične. Če bi bilo samo to, bi delež ostal precej nespremenjen. V navodilih ministrstva pa piše tudi, naj se v nerizični okuženi družini testira samo najbolj bolnega oziroma tistega, ki hodi na delo. Ne vidim druge razlage, kot da se je testiralo manj okuženih članov družine okužene osebe. S tem se je iz testiranja izločilo mnogo okuženih, zaradi česar je omenjeni delež padel.

Ker je zdaj obseg testiranja spet na običajnem nivoju (testirajo spet tudi manj rizične in po smiselni presoji družinske člane okužene osebe), je krivulja za nazaj izračunanega R po nihaju navzdol zdaj naredila nihaj navzgor. To je efekt spreminjanja testiranja ravno v času vrha vala epidemije. Dejanski R pa ni nič nihal in ga je potrebno oceniti ne glede na ta nihanja. Pomembna je primerjava tekočih podatkov s podatki izven obdobja zmanjšanega testiranja. Ta primerjava kaže na manj novih pozitivnih. Morda ne toliko manj, kot bi želeli, ampak jih je manj. Na vrhu pred tremi tedni 2600, prejšnji teden 2200, včeraj 2000 …

Ocenjujem R=0.9. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 46 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine) bodo pokazali učinek konec tega tedna in v začetku naslednjega.

V bolnišnicah smo se zadnjih 10 dni še kar držali platoja novih sprejemov. Številke bi načeloma morale že prej upasti. Vzrok je v tem, da je v zadnjem času bil nekaj večji delež pozitivnih iz starostnih skupin nad 65 let. Drugi vzrok je razviden iz nenaravno ravno odsekanega vrha sprejemov (rdeča krivulja), ki kaže na stisko bolnišnic s prostorom in kadrom in posledično na višanje praga za sprejem bolnika v bolnišnico. To dvoje skupaj nam je časovno podaljšalo vrh sprejemov v bolnišnice, hkrati pa povišalo vrh hospitalizacij za 100 in ga premaknilo za dva tedna dni naprej.
Smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, zdaj se bomo počasi spuščali.
Nadaljevalo se bo počasno zmanjševanje sprejemov, število hospitaliziranih se bo postopno zmanjševalo.
Krivulja smrti se je do sedaj vzpenjala, ta trend pa se bo okoli 22.11. obrnil navzdol.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135
Maksimum števila hospitaliziranih: 21.11.2020 pri 1294
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 22.11.), ko se bojim, da nam bo kakšen dan umrlo tudi čez 50 ljudi. V zadnjih dneh se nakazuje malce boljši scenarij, z vrhom že kakšen dan prej pri 40-50 smrti v enem dnevu. Upajmo na to.
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno ocenjujem na 40% (glej prekuženost po državah), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Da bi nam to rešilo vse težave ne gre pričakovati.
Podajam še okvirno modelsko napoved do konca januarja. Upoštevana je zadržana ocena trenutne prekuženosti 28%. Na modelu so že upoštevani zadnji uvedeni ukrepi (R znižan za 8%) in pa efekt postopnega povečevanja prekuženosti.

Če pa 30.11. odpremo osnovne šole v celoti (R+16%), in nazaj odpremo tudi javni promet (R+6%), pa dobimo:

Kako pa bo šlo ob trenutnih ukrepih, če imamo zdaj prekuženost 16% …

Ukrepanje:
Opozorilo: Ker se je število testov zdaj spet povečalo na prvotni obseg, se je uresničila moja napoved in se je v zadnjem tednu na vesoljni slovenski sceni uvida pojavilo cel kup pesimističnih ocen z R>=1. Tole nihanje ocene R zaradi spreminjajočega obsega testiranja in tudi zaradi samega nižanja R z ukrepi se bo končalo šele 22.11.
Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10-15. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

torek 17.11.2020

Povzetek:
R=0.9, epidemija upada od 24.10.2020
število sprejetih v bolnišnice (zelo) počasi upada
smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, sledi počasno upadanje
v nekaj dneh bomo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2000
prvo možno sproščanje ukrepov je v začetku decembra

NOVO: Scenariji epidemije v Sloveniji

Podatki za ponedeljek: 1388 novih primerov pri 5326 testih, 26.06%
R (izračunan za en teden nazaj) je 1.02 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.09 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov).

Število izvedenih testov ni več znižano, kot je bilo med 28.10. in 9.11. Pri tem znižanju obsega testiranja ni samo padlo število testov, ampak je občutno padel tudi delež pozitivnih testov. Javnosti je bilo povedano, da se bo testiralo samo tiste bolj rizične. Če bi bilo samo to, bi delež ostal precej nespremenjen. Ne vidim druge razlage, kot da se ni več testiralo članov družine okužene osebe. S tem se je iz testiranja izločilo mnogo okuženih, zaradi česar je omenjeni delež padel.

Ker je obseg testiranja spet na običajnem nivoju (testirajo spet tudi manj rizične in družinske člane okužene osebe), bo krivulja za nazaj izračunanega R po nihaju navzdol zdaj naredila nihaj navzgor. To je efekt spreminjanja testiranja ravno v času vrha vala epidemije. Dejanski R pa ni nič nihal in ga je potrebno oceniti ne glede na ta nihanja. Pomembna je primerjava tekočih podatkov s podatki izven obdobja zmanjšanega testiranja. Ta primerjava kaže na manj novih pozitivnih. Morda ne toliko manj, kot bi želeli, ampak jih je manj. V sredo bi v podatkih za torek pri 7500 testih morali imeti naječ 2000 pozitivnih …

Ocenjujem R=0.9. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 46 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat. Ukrepi v veljavi od 13.11. (vsako zbiranje) in 16.11. (javni promet, nenujne trgovine) bodo pokazali učinek konec tedna in v začetku naslednjega.

V bolnišnicah smo se zadnje dni še kar držali platoja novih sprejemov. Številke bi načeloma morale že prej upasti. Vzrok je v tem, da je v zadnjem času bil vse večji delež pozitivnih iz starostnih skupin nad 65 let (ta trend se je k sreči zdaj ustavil). Drugi vzrok je razviden iz nenaravno ravno odsekanega vrha sprejemov (rdeča krivulja), ki kaže na stisko bolnišnic s prostorom in kadrom in posledično na višanje praga za sprejem bolnika v bolnišnico. To dvoje skupaj nam je časovno podaljšalo vrh sprejemov v bolnišnice, hkrati pa povišalo vrh hospitalizacij za 100 in ga premaknilo za teden dni naprej.
Smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, zdaj se bomo počasi spuščali.
Nadaljevalo se bo počasno zmanjševanje sprejemov, število hospitaliziranih se bo postopno zmanjševalo.
Krivulja smrti se je do sedaj vzpenjala, ta trend pa se bo v nekaj dneh ali enem tednu obrnil.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10. Jutri (podatki pridejo v sredo dopoldan) bi pri 7500 testih morali imeti naječ 2000 pozitivnih …
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135
Maksimum števila hospitaliziranih: 16.11.2020 pri 1275
Ocena vrha odpustov iz bolnišnic: 20.11.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 21.11.), ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:( V zadnjih dneh se nakazuje malce boljši scenarij, z vrhom že sredi tega tedna pri 40-50 smrti v enem dnevu. Upajmo na to.
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno ocenjujem na 40% (glej prekuženost po državah), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Da bi nam to rešilo vse težave ne gre pričakovati. Primer je Črna Gora z najvišjo prekuženostjo v Evropi, kjer pa naše prijatelje tepe ekstremno nespoštovanje ukrepov, čemur smo bili priča na pogrebu njihovega cerkvenega voditelja. Pitje množice iz iste žlice, poljubljanje okuženega tupla, nobene distance in mask, …

Ukrepanje:
Opozorilo: Ker se je število testov zdaj spet povečalo na prvotni obseg, se je uresničila moja napoved in se je konec tega tedna na vesoljni slovenski sceni uvida pojavilo cel kup pesimističnih ocen z R>=1. Tole nihanje ocene R zaradi spreminjajočega obsega testiranja in tudi zaradi samega nižanja R z ukrepi se bo končalo šele 22.11.
Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10-15. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

Citat:
RTVSLO SLO1 Odmevi, 17.11.2020 22:05
prof. dr. Bojana Beović
Virusno breme med prebivalstvom je ogromno.
Kaj je šlo v celotni epidemiji narobe, če pogledamo ves svet …
V bistvu smo živeli v nekem prepričanju, da bomo v začetku s hudo restriktivnimi ukrepi (in to je nam odlično uspelo v prvem valu, takrat smo ohranili kar veliko življenj) nekeko zatrli ta hitri potek virusa, nato pa bomo nekako uspeli z virusom živeti. No, očitno to pravzaprav z načinom življenja, kot ga pozna zahodni svet, ni možno. Prav tako ni možno očitno s temi preprostimi ukrepi, ki so bili pri nas svetovani že dokaj zgodaj že v septembru, to je nošenje maske, distanca, higiena rok. To je očitno premalo. Nemogoče je pričakovati, da bi vsi ljudje v naši kulturi to dosledno upoštevali. In kot veste, pri nas je prišlo, to pa je nekaj razlike z drugimi državami, tudi do dobesedno neke vrste kampanje proti tem preprostim ukrepom. Čas je tekel, virus je nevaren in se izjemno dobro širi in pripeljali smo do situacije, kakršno imamo.
Treba pa je povedati, da ukrepi, ki jih imamo trenutno, vendarle do neke mere obvladujejo epidemijo. Nimamo več tega strmega naraščanja, seveda nimamo pa še tistega izboljšanja, pri katerem bi pa lahko začeli s popuščanjem ukrepov.
Vrsto let, vsa naša življenja smo živeli v izjemnem odobju. V tem, da so bile največje vrednote pravzaprav naše svoboščine, naše pravice. In kar naenkrat smo se pa znašli v situaciji, ko pred pravice stopijo dolžnosti, dolžnosti do sočloveka, dolžnosti do družbe. In da bomo spremenili svoj način razmišljanja bo trajalo kar nekaj časa. Jaz mislim, da bomo prej, kot bomo opustili to pot, srečno prešli epidemijo s cepljenjem. Moram pa reči, da to dejstvo, da je nemogoče v naših razmerah obvladovati tako epidemijo na način, ko vsi ljudje sodelujemo, mene kar malo žalosti in me je razočaralo.

ponedeljek 16.11.2020

Povzetek:
R=0.9, epidemija upada od 24.10.2020
število sprejetih v bolnišnice počasi upada
smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, sledi počasno upadanje
v nekaj dneh bomo na vrhu dnevnega števila smrti (50 +/-5), skupno število smrti bo okoli 2000
prvo možno sproščanje ukrepov je v začetku decembra

NOVO: Scenariji epidemije v Sloveniji

Podatki za nedeljo: 501 novih primerov pri 1792 testih, 27.96%
R (izračunan za en teden nazaj) je 1.00 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.04 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov ni več nižje.

Ker je obseg testiranja spet na običajnem nivoju, bo krivulja za nazaj izračunanega R po nihaju navzdol zdaj naredila nihaj navzgor. To je efekt spreminjanja količine testov ravno v času vrha vala epidemije. Pomembna je primerjava tekočih podatkov s podatki izpred obdobja zmanjšanega testiranja. Ta primerjava kaže na manj novih pozitivnih. Morda ne toliko manj, kot bi želeli, ampak jih je manj. V sredo bi v podatkih za torek pri 7500 testih morali imeti naječ 2000 pozitivnih …

Ocenjujem R=0.9. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 46 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat. Ukrepi v veljavi od 16.11. (javni promet, nenujne trgovine) bodo pokazali učinek konec tedna.

V bolnišnicah smo se zadnje dni še kar držali platoja novih sprejemov. Številke bi načeloma morale že prej upasti. Vzrok je v tem, da je v zadnjem času bil vse večji delež pozitivnih iz starostnih skupin nad 65 let (ta trend se je k sreči zdaj ustavil). Drugi vzrok je razviden iz nenaravno ravno odsekanega vrha sprejemov (rdeča krivulja), ki kaže na stisko bolnišnic s prostorom in kadrom in posledično na višanje praga za sprejem bolnika v bolnišnico. To dvoje skupaj nam je časovno podaljšalo vrh sprejemov v bolnišnice, hkrati pa povišalo vrh hospitalizacij za 100 in ga premaknilo za teden dni naprej.
Smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, zdaj se bomo počasi spuščali.
Moj model prikazuje nadaljevanje počasnega zmanjševanja sprejemov, ter postopno zmanjševanje hospitaliziranih. Krivulja odpuščenih bo še nekaj dni naraščala.
Krivulja smrti se je do sedaj vzpenjala, ta trend pa se bo v nekaj dneh ali enem tednu obrnil.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10. Jutri (podatki pridejo v sredo dopoldan) bi pri 7500 testih morali imeti naječ 2000 pozitivnih …
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135 (se še kar vleče)
Maksimum števila hospitaliziranih: 16.11.2020 pri 1269
Ocena vrha odpustov iz bolnišnic: 19.11.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 21.11.), ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:( V zadnjih dneh se nakazuje malce boljši scenarij, z vrhom že sredi tega tedna pri 40-50 smrti v enem dnevu. Upajmo na to.
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno ocenjujem na 40% (glej prekuženost po državah), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Da bi nam to rešilo vse težave ne gre pričakovati. Primer je Črna Gora z najvišjo prekuženostjo v Evropi, kjer pa naše prijatelje tepe ekstremno nespoštovanje ukrepov, čemur smo bili priča na pogrebu njihovega cerkvenega voditelja. Pitje množice iz iste žlice, poljubljanje okuženega tupla, nobene distance in mask, …

Ukrepanje:
Opozorilo: Ker se je število testov zdaj spet povečalo na prvotni obseg, se je uresničila moja napoved in se je konec tega tedna na vesoljni slovenski sceni uvida pojavilo cel kup pesimističnih ocen z R>=1. Tole nihanje ocene R zaradi spreminjajočega obsega testiranja in tudi zaradi samega nižanja R z ukrepi se bo končalo šele 22.11.
Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10-15. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

Citat:
https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/vlada-je-epidemijo-podaljsala-se-za-30-dni/542439
MMC RTVSLO, 16.11.2020
Minister za zdravje Tomaž Gantar je poudaril, da je treba nenehno iskati ravnovesje med delovanjem zdravstvenega sistema, gospodarsko škodo in posledicami novega koronavirusa. “To ravnovesje je včasih težko najti. Danes bi gotovo, če pogledam nazaj, verjetno želel bistveno strožje ukrepe že prej. O tem smo razpravljali. Kot rečeno argumenti ene in pa druge strani so vedno različni,” je pojasnil. “Situacija gotovo ni črno-bela,” je poudaril minister. Po njegovem mnenju je težko tehtati med odločitvami.

nedelja 15.11.2020

Podatki za soboto: 920 novih primerov pri 3563 testih, 25.82%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.99 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.03 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov ni več nižje.

Ker je obseg testiranja spet na običajnem nivoju, bo krivulja za nazaj izračunanega R po nihaju navzdol zdaj naredila nihaj navzgor. To je efekt spreminjanja količine testov ravno v času vrha vala epidemije. Pomembna je primerjava tekočih podatkov s podatki izpred obdobja zmanjšanega testiranja. Ta primerjava kaže na manj novih pozitivnih. Morda ne toliko manj, kot bi želeli, ampak jih je manj.

Ocenjujem R=0.9. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 46 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat. Ukrepi v veljavi od 13.11. bodo pokazali učinek v drugi polovici naslednjega tedna.

V bolnišnicah smo se zadnje dni še kar držali platoja novih sprejemov. Številke bi načeloma morale že prej upasti. Vzrok je v tem, da je v zadnjem času bil vse večji delež pozitivnih iz starostnih skupin nad 65 let (ta trend se je k sreči zdaj ustavil). Drugi vzrok je razviden iz nenaravno ravno odsekanega vrha sprejemov (rdeča krivulja), ki kaže na stisko bolnišnic s prostorom in kadrom in posledično na višanje praga za sprejem bolnika v bolnišnico. To dvoje skupaj nam je časovno podaljšalo vrh sprejemov v bolnišnice, hkrati pa povišalo vrh hospitalizacij za 100 in ga premaknilo za teden dni naprej.
Smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, zdaj se bomo počasi spuščali.
Moj model prikazuje nadaljevanje počasnega zmanjševanja sprejemov, ter postopno zmanjševanje hospitaliziranih. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta še nekaj časa rasli.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10.
Vrha sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135 (se še kar vleče)
Maksimum števila hospitaliziranih: 15.11.2020 pri 1270
Ocena vrha odpustov iz bolnišnic: 19.11.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 22.11.), ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno ocenjujem na 39% (glej prekuženost po državah), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Da bi nam to rešilo vse težave ne gre pričakovati. Primer je Črna Gora z najvišjo prekuženostjo v Evropi, kjer pa naše prijatelje tepe ekstremno nespoštovanje ukrepov, čemur smo bili priča na pogrebu njihovega cerkvenega voditelja. Pitje množice iz iste žlice, poljubljanje okuženega tupla, nobene distance in mask, …

Ukrepanje:
Opozorilo: Ker se je število testov zdaj spet povečalo na prvotni obseg, je nevarnost, da se bo do konca tega tedna na vesoljni slovenski sceni uvida začelo pojavljati cel kup pesimističnih ocen z R>1. Tole nihanje ocene R zaradi spreminjajočega obsega testiranja se bo končalo šele 22.11.
Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10-15. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

Citat:
MMC RTVSLO, 15.11.2020
https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/direktor-golnika-svari-pred-laznim-optimizmom-trende-je-treba-spremljati-se-kaksen-teden-ali-dva/542355
Infektologinja Mateja Logar opozarja, da vrha epidemije še nismo dosegli. “Mislim, da še ne moremo govoriti o tem, da se stvar umirja. Epidemija je zdaj nekje na platoju. Upamo, da bo z ukrepi prišlo še do dodatnega umirjanja, kar se bo po pričakovanjih pokazalo nekje v sedmih oz. desetih dneh.”
Kot je za Radio Slovenija dejal vladni govorec Jelko Kacin, “je v tem trenutku hospitaliziranih nekaj več bolnikov kot dan predtem, ampak na intenzivnih oddelkih je stanje enako, tako da so razmere stabilne“. Poudaril je še, da se s podobnimi razmerami spoprijemajo tudi naše sosede. “Avstrija doživlja vse to, kar smo mi doživljali zadnje tri tedne, in zaradi tega se tudi odloča za veliko ostrejše ukrepe, kot smo jih uvedli mi,” je še dejal Kacin.
Direktor Univerzitetne klinike Golnik Aleš Rozman pravi, da je trenutne epidemiološke razmere težko z zanesljivostjo interpretirati. Izogibal bi se lažnega optimizma, trende je treba spremljati še kakšen teden ali dva. Po Rozmanovih navedbah razmere težko z zanesljivostjo interpretirajo, ker so v zadnjih 14 dneh večkrat menjali način testiranja zaradi velikega števila testov in pozitivnih izvidov testov pri ljudeh. Poskušali so ohranjati prostor za teste predvsem tistim, ki jih najbolj potrebujejo.
V zadnjih dveh ali treh dneh so opazili trend umirjanja pri sprejemih v bolnišnice, a je to po njegovih besedah morda varljivo. Kot pravi Rozman, gre morda le za to, da so bili tisti bolniki, ki so na robu tega, da pridejo v bolnišnico, napoteni v domačo oskrbo. V bolnišnicah je namreč relativno malo prostora, tudi na intenzivnih oddelkih.
Druga možnost pa je po Rozmanovih besedah ta, da se epidemija resnično umirja in smo vendarle na nekem platoju. “A to še ne pomeni, da si lahko oddahnemo, ker smo s tem, če je to plato, prišli povsem do roba zmogljivosti zdravstvenega sistema, kar zadeva covid-19. Prav veliko rezerv trenutno ni,” je v izjavi za STA opozoril direktor Univerzitetne klinike za pljučne bolezni in alergijo Rozman, sicer tudi član strokovne svetovalne skupine za covid-19.

sobota 14.11.2020

Podatki za petek: 1731 novih primerov pri 6675 testih, 26,00%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.96 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.98 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov ni več nižje.

Ker je obseg testiranja spet na običajnem nivoju, bo krivulja za nazaj izračunanega R po nihaju navzdol zdaj naredila nihaj navzgor. To je efekt spreminjanja količine testov ravno v času vrha vala epidemije. Pomembna je primerjava tekočih podatkov s podatki izpred obdobja zmanjšanega testiranja. Ta primerjava kaže na manj novih pozitivnih. Morda ne toliko manj, kot bi želeli, ampak jih je manj.

Ocenjujem R=0.9. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 46 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat. Ukrepi v veljavi od 13.11. bodo pokazali učinek v drugi polovici naslednjega tedna.

V bolnišnicah smo se zadnje dni še kar držali platoja novih sprejemov. Številke bi načeloma morale že prej upasti. Vzrok je v tem, da je v zadnjem času bil vse večji delež pozitivnih iz starostnih skupin nad 65 let (ta trend se je k sreči zdaj ustavil). To nam je časovno podaljšalo vrh sprejemov v bolnišnice, hkrati pa povišalo vrh hospitalizacij za 50 in ga premaknilo za teden dni naprej. Po včerajšnji nižji številki sprejemov danes spet visoka številka … Smo na vrhu skupnega števila hospitaliziranih, zdaj se bomo počasi spuščali.
Moj model prikazuje nadaljevanje počasnega zmanjševanja sprejemov, ter postopno zmanjševanje hospitaliziranih. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta še nekaj časa rasli.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10.
Vrha sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135 (se še kar vleče)
Maksimum števila hospitaliziranih: 13.11.2020 pri 1224
Ocena vrha odpustov iz bolnišnic: 19.11.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 22.11.), ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno ocenjujem na 39% (glej https://softmarex.wordpress.com/), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Da bi nam to rešilo vse težave ne gre pričakovati. Primer je Črna Gora z najvišjo prekuženostjo v Evropi, kjer pa naše prijatelje tepe ekstremno nespoštovanje ukrepov, čemur smo bili priča na pogrebu njihovega cerkvenega voditelja. Pitje množice iz iste žlice, poljubljanje okuženega tupla, nobene distance in mask, …

Ukrepanje:
Opozorilo: Ker se je število testov zdaj spet povečalo na prvotni obseg, je nevarnost, da se bo do konca tega tedna na vesoljni slovenski sceni uvida začelo pojavljati cel kup pesimističnih ocen z R>1. Tole nihanje ocene R zaradi spreminjajočega obsega testiranja se bo končalo šele 22.11.
Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10-15. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

Citat:
RTVSLO SLO1, Utrip, 14.11.2020 19:28:05
prof. dr. Bojana Beović: “Ta podatek o tem, da smo na vrhuncu drugega vala, je prejšnji teden seveda bil zelo neprepričljiv. So bili ljudje, ki so skušali stvari tako razumeti. Mislim, da gre že za kar en tak patološki optimizem pri nas.”
Govorec vlade Jelko Kacin: “Številke na prvi pogled spominjajo na številke izpred nekaj tednov, ko smo dosegli vrg drugega vala. A naj še enkrat poudarim, da so včerajšnje in tudi današnje številke v veliki meri posledica spremenjenega načina testiranja.”
MMC RTVSLO 14.11.2020
https://www.rtvslo.si/zdravje/novi-koronavirus/danijel-krivec-sds-imel-pozitiven-izvid-testa-nijz-svari-pred-oglasi-s-cudeznimi-kapljicami/542290
Infektologinja Bojana Beović ob zadnjih podatkih o potrjenih okužbah s koronavirusom in bolnikih s covidom-19 ocenjuje, da še ne moremo govoriti o vrhu epidemije. Težava takega platoja pa je, kot je opozorila, da se krivulja lahko v vsakem trenutku znova obrne navzgor. Na ljubljanski infekcijski kliniki po njenih besedah “ves čas vozimo po robu, a hkrati celotni slovenski zdravstveni sistem zagotavlja dovolj veliko število postelj, da so ljudje ustrezno obravnavani”. Kot pravi, je to herojsko delo in celotna družba bi se morala zavedati, da imamo v Sloveniji ne glede na težave z organizacijo in slabo kadrovsko preskrbljenost izjemno zdravstvo, ki temelji na zelo požrtvovalnih zaposlenih.

petek 13.11.2020

Podatki za četrtek: 1508 novih primerov pri 5762 testih, 26,17%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.95 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in isto 0.95 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov ni več nižje.

Ker je obseg testiranja spet na običajnem nivoju, bo krivulja za nazaj izračunanega R po nihaju navzdol zdaj naredila nihaj navzgor. To je efekt spreminjanja količine testov ravno v času vrha vala epidemije. Pomembna je primerjava tekočih podatkov s podatki izpred obdobja zmanjšanega testiranja. Ta primerjava kaže na manj novih pozitivnih. Morda ne toliko manj, kot bi želeli, ampak jih je manj. Z ocenami tako ne bom sledil trenutnim kratkoročnim nihanjem – to ni patološki pozitivizem:)

Ocenjujem R=0.9. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 46 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat.

V bolnišnicah smo se zadnje dni še kar držali platoja novih sprejemov. Številke bi načeloma morale že prej upasti. Vzrok je v tem, da je v zadnjem času bil vse večji delež pozitivnih iz starostnih skupin nad 65 let (ta trend se je k sreči zdaj ustavil). To nam je časovno podaljšalo vrh sprejemov v bolnišnice, hkrati pa povišalo vrh hospitalizacij za 50 in ga premaknilo za teden dni naprej. Današnja nižja številka sprejemov pa načeloma mora pomeniti spuščanje s tega platoja.
Danes smo končno smo dosegli in izgleda že presegli vrh skupnega števila hospitaliziranih.
Moj model prikazuje nadaljevanje zmanjševanje sprejemov, ter postopno zmanjševanje hospitaliziranih. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta še nekaj časa rasli.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10.
Vrha sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135
Maksimum števila hospitaliziranih: 11.11.2020 pri 1210
Ocena vrha odpustov iz bolnišnic: 19.11.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 22.11.), ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno ocenjujem na 38% (glej https://softmarex.wordpress.com/), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Da bi nam to rešilo vse težave ne gre pričakovati. Primer je Črna Gora z najvišjo prekuženostjo v Evropi, kjer pa naše prijatelje tepe ekstremno nespoštovanje ukrepov, čemur smo bili priča na pogrebu njihovega cerkvenega voditelja. Pitje množice iz iste žlice, poljubljanje okuženega tupla, nobene distance in mask, …

Ukrepanje:
Opozorilo: Ker se je število testov zdaj spet povečalo na prvotni obseg, je nevarnost, da se bo do konca tega tedna na vesoljni slovenski sceni uvida začelo pojavljati cel kup, če parafraziram, “patološko pesimističnih” ocen z R>1:) Tole nihanje ocene R zaradi spreminjajočega obsega testiranja se bo končalo šele 22.11.
Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10-15. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

četrtek 12.11.2020

Podatki za sredo: 1925 novih primerov pri 6767 testih, 28,45%
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.94 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in isto 0.94 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov ni več nižje.

Ker je obseg testiranja spet na običajnem nivoju, bo krivulja za nazaj izračunanega R po nihaju navzdol zdaj naredila nihaj navzgor. To je efekt spreminjanja količine testov ravno v času vrha vala epidemije. Pomembna je primerjava tekočih podatkov s podatki izpred obdobja zmanjšanega testiranja. Ta primerjava kaže na manj novih pozitivnih. Morda ne toliko manj, kot bi želeli, ampak jih je manj. Z ocenami tako ne bom sledil trenutnim kratkoročnim nihanjem – to ni patološki pozitivizem:)

Ocenjujem R=0.9. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 46 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat.

V bolnišnicah se še vedno kar držimo platoja novih sprejemov. Številke bi že morale počasi upadati, pa priliv ne pojenja. Vzrok zna biti v tem, da je v zadnjem času vse večji delež pozitivnih iz starostnih skupin nad 65 let. Očitno bo to spuščanje kar trajalo. To pa pomeni tudi časovno dolg plato skupnega števila hospitaliziranih, ki smo ga zdaj nekako dosegli.
Moj model prikazuje postopno zmanjševanje sprejemov od sedanjega vrha že poravnane krivulje. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta še nekaj časa rasli. Izkaže se, da v tem primeru vrh števila hospitaliziranih dosežemo 13.11. pri okoli 1215 hospitaliziranih osebah. Trenutno jih je 1210.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10.
Ocena vrha sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: 13.11.2020 pri 1215
Ocena vrha odpustov iz bolnišnic: 20.11.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 21.11.), ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno ocenjujem na 37% (glej https://softmarex.wordpress.com/), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Da bi nam to rešilo vse težave ne gre pričakovati. Primer je Črna Gora z najvišjo prekuženostjo v Evropi, kjer pa naše prijatelje tepe ekstremno nespoštovanje ukrepov, čemur smo bili priča na pogrebu njihovega cerkvenega voditelja. Pitje množice iz iste žlice, poljubljanje okuženega tupla, nobene distance in mask, …

Ukrepanje:
Opozorilo: Ker se je število testov zdaj spet povečalo na prvotni obseg, je nevarnost, da se bo do konca tega tedna na vesoljni slovenski sceni uvida začelo pojavljati cel kup, če parafraziram, “patološko pesimističnih” ocen z R>1:) Tole nihanje ocene R zaradi spreminjajočega obsega testiranja se bo končalo šele 22.11.
Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 15. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sreda 11.11.2020

Podatki za torek: 2217 novih primerov pri 7515 testih, 29,50%
R (izračunan za en teden nazaj) se ustaljuje, in je med 0.90 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.85 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov ni več nižje, novih okuženih je manj. Morda ne toliko manj, kot bi želeli, ampak jih je manj.

Ocenjujem R=0.86. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 33 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat. Ta znižani R dejansko “deluje” že od torka 27.10.2020, nič kaj dosti manj pa že od sobote 24.10. Od takrat dalje en okuženi naprej okužil manj od enega novega. Mi sedaj na bazi tekočih podatkov samo za nazaj ugotavljamo dejansko velikost R in njegov efekt.

Fokus izračuna R je bil do sedaj določiti, na koliko smo zbili R s sprejetimi ukrepi do 27.10. Od 30.10. mi je analiza podatkov govorila, da je R27.10.<1. Od 2.11. se je nakazovalo, da je R27.10. okoli 0.95. Od četrtka 5.11. izračuni redno kažejo, da je bil R27.10.<0.9.
Do sedaj pa nismo upoštevali vse večje prekuženosti prebivalstva. Po moji oceni se je ta od sprejema ukrepov do danes iz 20% povečala na 35%. Predpostavljam 3-mesečno imunost (obstajajo študije za več in manj, upoštevati je treba tudi spominsko komponento imunskega sistema). Torej je število dovzetnih za okužbo padlo iz 80% na 65%, relativno torej za skoraj 20%. Ker pa v državi obstajajo tudi precej nižje ocene prekuženosti, bom za izračun vzel polovico te vrednosti, se pravi padec dovzetnih za okužbo za 10%.
Če je dovzetnih manj, bo tudi vsak okuženi naprej okužil manj ljudi. Praktično to pomeni padec R za 10%!. R27.10. je bil očitno okoli 0.9, zdaj pa premaknem fokus na normalen izračun sprotnega Rt za teden nazaj, ki je nekaj nad 0.8.

V bolnišnicah se je zadnje dni že potrjeval trend upadanja novih sprejemov, zdaj pa dva dni spet visoka številka. Nismo se še kaj dosti spustili s platoja sprejemov. Očitno ni bil samo dnevni nihaj, in bo to spuščanje kar trajalo. Skrbi vse večji delež starejših od 65 let med pozitivnimi, kar obeta še počasnejše zmanjševanje števila sprejetih v bolnišnice.
Moj model prikazuje postopno zmanjševanje sprejemov od sedanjega vrha že poravnane krivulje. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta še nekaj časa rasli. Izkaže se, da v tem primeru vrh števila hospitaliziranih dosežemo že 12.11. pri okoli 1201 hospitaliziranih osebah. Do danes je bila v izračunu napaka, saj se je pri napovedi stanja v bolnišnicah upoštevalo vse umrle, in ne samo tistih, ki so umrli v bolnišnicah. Zato je vrh hospitalizacij prej kazalo malo nižje in dan ali dva prej.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10.
Ocena vrha sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: 12.11.2020 pri 1201
Ocena vrha odpustov iz bolnišnic: 17.11.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 21.11.), ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno ocenjujem na 36% (glej https://softmarex.wordpress.com/), nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še povečeval. Da bi nam to rešilo vse težave ne gre pričakovati. Primer je Črna Gora z najvišjo prekuženostjo v Evropi, kjer pa naše prijatelje tepe ekstremno nespoštovanje ukrepov, čemur smo bili priča na pogrebu njihovega cerkvenega voditelja. Pitje množice iz iste žlice, poljubljanje okuženega tupla, nobene distance in mask, …

Ukrepanje:
Opozorilo: Ker se je število testov zdaj spet povečalo, je nevarnost, da se bo do konca tega tedna na vesoljni slovenski sceni uvida začelo pojavljati cel kup, če parafraziram, “patološko pesimističnih” ocen R>1:)
Počakamo do jutri na (predvideno) dodatno potrditev znižanega R<0.9 in potrditev vrha priliva novih bolnikov v bolnišnice. Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 15. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

torek 10.11.2020stanje v bolnišnicah napovedi ukrepanje

Podatki za ponedeljek: 1084 novih primerov pri 4457 testih, 24,32%
R (izračunan za en teden nazaj) se ustaljuje, in je med 0.89 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.79 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov ni več nižje, novih okuženih je manj.

Ocenjujem R=0.82. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 25 dni. Ukrepi, sprejeti (in predsem potem upoštevani) med petkom 16. oktobra in 27. oktobrom so dali rezultat. Ta znižani R dejansko “deluje” že od torka 27.10.2020, nič kaj dosti manj pa že od sobote 24.10. Od takrat dalje en okuženi naprej okužil manj od enega novega. Mi sedaj na bazi tekočih podatkov samo za nazaj ugotavljamo dejansko velikost R in njegov efekt.

Fokus izračuna R je bil do sedaj določiti, na koliko smo zbili R s sprejetimi ukrepi do 27.10. Od 30.10. mi je analiza podatkov govorila, da je R27.10.<1. Od 2.11. se je nakazovalo, da je R27.10. okoli 0.95. Od četrtka 5.11. izračuni redno kažejo, da je bil R27.10.<0.9.
Do sedaj pa nismo upoštevali vse večje prekuženosti prebivalstva. Po moji oceni se je ta od sprejema ukrepov do danes iz 20% povečala na 35%. Predpostavljam 3-mesečno imunost (obstajajo študije za več in manj, upoštevati treba tudi spominsko komponento imunskega sistema). Torej je število dovzetnih za okužbo padlo iz 80% na 65%, relativno torej za skoraj 20%. Ker pa v državi obstajajo tudi precej nižje ocene prekuženosti, bom za izračun vzel polovico te vrednosti, se pravi padec dovzetnih za okužbo za 10%.
Če je dovzetnih manj, bo tudi vsak okuženi naprej okužil manj ljudi. Praktično to pomeni padec R za 10%!. R27.10. je bil očitno okoli 0.9, zdaj pa premaknem fokus na normalen izračun sprotnega Rt za teden nazaj, ki je le še nekaj nad 0.8.

Nekateri so še pred dvema dnevoma verjeli, da epidemije sploh nismo zaustavili in da nam epidemija še vedno narašča. Včeraj so tudi oni spremenili mnenje.

V bolnišnicah se je zadnje dni že potrjeval trend upadanja novih sprejemov, včeraj pa spet visoka številka. Nismo se še kaj dosti spustili s platoja sprejemov. Računam, da je bil to samo dnevni nihaj.
Moj model prikazuje postopno zmanjševanje sprejemov od sedanjega vrha že poravnane krivulje. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta še nekaj časa rasli. Izkaže se, da v tem primeru vrh števila hospitaliziranih dosežemo že 10.11. pri okoli 1175 hospitaliziranih osebah.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10.
Ocena vrha sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: 10.11.2020 pri 1175
Ocena vrha odpustov iz bolnišnic: 17.11.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 21.11.), ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Dosedanja prekuženost, ki jo trenutno ocenjujem na 35% (glej https://softmarex.wordpress.com/), nam malce pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do konca novembra se bo ta efekt še malce povečeval. Da bi nam to rešilo težave pa ne gre pričakovati. Primer je Črna Gora z najvišjo prekuženostjo v Evropi. Očitno pa imajo tam ekstremno nespoštovanje ukrepov, čemur smo bili priča na pogrebu njihovega cerkvenega voditelja. Pitje množice iz iste žlice, poljubljanje okuženega tupla, nobene distance in mask, …

Ukrepanje:
Počakamo do jutri na (predvideno) dodatno potrditev znižanega R<0.9 in potrditev vrha priliva novih bolnikov v bolnišnice. Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih …
Število hospitaliziranih moramo spustiti na razumen nivo, ki pa ga še nismo definirali. Zdajšen je nevzdržen, to je jasno. Po drugi strani ne moremo pričakovati 0 bolnikov, ker to bi pa res vodilo v ekonomsko uničenje države, sploh v delu leta, ko smo zaradi raznih drugih obolenj vedno imeli veliko bolnikov z respiratornimi težavami. V času hudih izbruhov gripe, ki je po smrtnosti ob res hudih izbruhih precej blizu covidu (IFR 0.3%), smo tudi imeli po več sto takih bolnikov naenkrat. Moje sklepanje je, da ciljamo številko 300-400 bolnikov v bolnišnicah.
Takojšnje sproščanje torej ne pride v poštev. Ko se število bolnikov prepolovi iz sedanjih slabih 1200 na 600, lahko začnemo sproščati prve blage ukrepe in si s tem R dvignemo v bližino 1. Število bolnikov se bo vseeno po tem spuščalo še dobra 2 tedna. Čas za to prvo sproščanje bo verjetno nastopil v začetku decembra.
Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je žal še malo za počakati.
Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

ponedeljek 9.11.2020

Podatki za nedeljo: 464 novih primerov pri 2063 testih, 22,49%
R (izračunan za en teden nazaj) se ustaljuje, in je med 0.90 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.78 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že dvanajsti dan nekaj nižje (zdaj 8% – glede na 31.10.), za kar sta lahko dva vzroka. Prvi je manj obsežno testiranje v zadnjem času (od 6.11. naprej naj bi sicer spet delali po starem), in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test. Mislim da je zdaj glavni vzrok manj okuženih.

Če se 28.10. ne bi spremenili pogoji testiranja in bi s tega vidika imeli konstantne razmere, bi bila iz današnjih podatkov ocena R=0.81 in razpolovni čas 24 dni. Vseeno še vedno vztrajam pri ideji dokončne stabilizacije med 0.85 in 0.9. Ocena R, ki smo ga dejansko imeli pred enim tednom bo tako malce višja.

Ocenjujem R=0.86. Epidemija je pred tednom dni upadala, razpolovni čas je bil 32 dni. Ukrepi iz petka 16. oktobra (maske, regije, shodi), iz 23. oktobra (šole, omejitev gibanja zvečer, trgovski centri, hoteli, zdravilišča) in tudi že iz 26. in 27. oktobra (počitnice razredne stopnje OŠ in omejitev gibanja na občine) kažejo učinek. Ta R dejansko “deluje” že od torka 27.10.2020, nič kaj dosti manj pa že od sobote 24.10. Od takrat dalje en en okuženi naprej okužil le še 0.86 novih. Mi sedaj na bazi tekočih podatkov samo za nazaj ugotavljamo dejansko velikost R in njegov efekt.

R se je po teh izračunih spustil pod 1, kar je bil minimalen cilj ukrepov. Nekaj časa se je nakazovalo, da smo R spustili samo malo pod 1, do okoli 0.95. Če bi to držalo, bi to pomenilo zelo počasno spuščanje s platoja novih okužb z razpolovnim časom 3 mesece. Z zamikom bi spuščanje s platoja hospitalizacij potekalo še počasneje. To bi bil scenarij Argentina. V decembru bi se že začel kazati učinek visoke prekuženosti.
Če smo R res spustili na 0.86, bo spuščanje potekalo hitreje, z razpolovnim časom 32 dni.
Zaradi sprememb pogojev testiranja 28.10. je še vedno teoretično možno tudi, da R sploh nismo spustili pod 1. V tem primeru nam epidemija še narašča. Osebno v to zdaj že nekaj časa sploh ne verjamem več (za razliko od nekaterih inštitucij, ki še vedno vidijo rast epidemije in en dober dan nazaj celo podvajanje na 12-13 dni).

V bolnišnicah se kot kaže potrjuje trend upada novih sprejemov.
Moj model prikazuje postopno zmanjševanje sprejemov od sedanjega vrha že poravnane krivulje. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta še nekaj časa rasli. Izkaže se, da v tem primeru vrh števila hospitaliziranih dosežemo že 9.11. pri okoli 1164 hospitaliziranih osebah.

Napovedi:
Število novih pozitivnih primerov počasi upada. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v sredo 28.10.
Ocena vrha sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri 135
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: 9.11.2020 pri 1164
Ocena vrha odpustov iz bolnišnic: 16.11.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra (okoli 21.11.), ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Na kakšen večji efekt precejšnje prekuženosti v novembru še ne gre računati. Trenutno jo ocenjujem na 35% (glej https://softmarex.wordpress.com/).

Ukrepanje:
Počakamo do jutri na (predvideno) dodatno potrditev znižanega R<0.9 in potrditev vrha priliva novih bolnikov v bolnišnice. Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih … To število moramo spustiti na razumen nivo. Po mojem mnenju takojšnje sproščanje ne pride v poštev. Čez teden ali dva sta prva kandidata nošnja mask na prostem in pa omejitev gibanja na občine. Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja (glej tudi https://softmarex.wordpress.com/children-as-spreaders/ in sploh https://www.thelancet.com/journals/laninf/article/PIIS1473-3099(20)30785-4/fulltext), tako da s tem je še malo za počakati. O tem več v kratkem. Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

nedelja 8.11.2020

Podatki za soboto: 889 novih primerov pri 3918 testih, 22,69%
R (izračunan za en teden nazaj) se ustaljuje, in je med 0.89 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.75 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že enajsti dan nekaj nižje (ponovno 20% – glede na 31.10.), za kar sta dva vzroka. Prvi je manj obsežno testiranje v zadnjem času (od 6.11. naprej naj bi sicer spet delali po starem), in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test.

Če se 28.10. ne bi spremenili pogoji testiranja in bi s tega vidika imeli konstantne razmere, bi bila iz današnjih podatkov ocena R=0.79 in razpolovni čas 21 dni. Vseeno zaenkrat še vedno vztrajam pri ideji dokončne stabilizacije med 0.85 in 0.9. Ocena R, ki smo ga dejansko imeli pred enim tednom bo tako malce višja. Če primerjamo podatke te in prejšnje sobote, imamo pa danes konkreten padec …

Ocenjujem R=0.86. Epidemija je pred tednom dni že rahlo upadala, razpolovni čas je bil 32 dni. Ukrepi iz petka 16. oktobra (maske, regije, shodi), iz 23. oktobra (šole, omejitev gibanja zvečer, trgovski centri, hoteli, zdravilišča) in tudi že iz 26. in 27. oktobra (počitnice razredne stopnje OŠ in omejitev gibanja na občine) kažejo učinek.

R se je po teh izračunih spustil pod 1, kar je bil minimalen cilj ukrepov. Nekaj časa se je nakazovalo, da smo R spustili samo malo pod 1, do okoli 0.95. Če bi to držalo, bi to pomenilo zelo počasno spuščanje s platoja novih okužb z razpolovnim časom 3 mesece. Z zamikom bi spuščanje s platoja hospitalizacij potekalo še počasneje. To bi bil scenarij Argentina. V decembru bi se že začel kazati učinek visoke prekuženosti.
Če smo R res spustili na 0.86, bo spuščanje potekalo hitreje, z razpolovnim časom 32 dni.
Zaradi sprememb pogojev testiranja je še vedno teoretično možno tudi, da R sploh nismo spustili pod 1. V tem primeru nam epidemija še narašča. Osebno v to zdaj sploh ne verjamem več, zato katastrofalnih številk ne bom napovedoval.

V bolnišnicah se kot kaže trend novih sprejemov KONČNO upočasnjuje. Z vse večjo gotovostjo lahko govorimo v prid variante z R<1. Sprememba protokola testiranja je res prišla ob nepravem času in nam zameglila pogled na situacijo. Poleg tega je umetno zmanjšala število aktivnih primerov in 14-dnevno kumulativno incidenco, ki ju kažemo svetu.
Za primer zmanjšanega R pod 1 sem napravil kratkoročno simulacijo dogajanja v bolnišnicah. Za ta primer predpostavim postopno zmanjševanje sprejemov od sedanjega vrha že poravnane krivulje pri 135. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta rasli tudi še nekaj časa po tem. Izkaže se, da v tem primeru vrh števila hospitaliziranih dosežemo že 9.11. pri okoli 1168 hospitaliziranih osebah.

Napovedi:
Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana in to zmanjšanje procentualno precej niha. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v četrtek 29.10.
Ocena vrha sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri 135
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: 9.11.2020 pri 1168
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra, ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Na kakšen večji efekt precejšnje prekuženosti v novembru še ne gre računati. Trenutno jo ocenjujem na 35% (glej https://softmarex.wordpress.com/).

Ukrepanje:
Počakamo do jutri na (predvideno) dodatno potrditev znižanega R<0.9 in potrditev vrha priliva novih bolnikov v bolnišnice. Počasi se glede sproščanja ukrepov lahko začnemo ozirati proti 10. decembru, ko bi pri tej dinamiki imeli okoli 600 hospitaliziranih … To število moramo spustiti na razumen nivo. Po mojem mnenju takojšnje sproščanje ne pride v poštev. Čez teden ali dva sta prva kandidata nošnja mask na prostem in pa omejitev gibanja na občine. Vsi bi si želeli otroke v šolah, a ta ukrep po mojem mnenju zelo prispeva k znižanju razširjanja, tako da s tem je še malo za počakati. O tem več v kratkem. Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sobota 7.11.2020

Podatki za petek: 1612 novih primerov pri 6340 testih, 25,43%
R (izračunan za en teden nazaj) se ustaljuje, in je med 0.91 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.77 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že deseti dan nekaj nižje (ponovno 7% – glede na 30.10.), za kar sta dva vzroka. Prvi je manj obsežno testiranje v zadnjem času, in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test.

Če se 28.10. ne bi spremenili pogoji testiranja in bi s tega vidika imeli konstantne razmere, bi bila iz današnjih podatkov ocena R=0.82 in razpolovni čas 24 dni. Glede na zakonitosti trenutne krivulje R pa imamo zdajle rahel nihaj navzdol pred dokončno stabilizacijo med 0.85 in 0.9. Ocena R, ki smo ga dejansko imeli pred enim tednom bo tako malce višja.

Ocenjujem R=0.86. Epidemija je pred tednom dni že rahlo upadala, razpolovni čas je bil 32 dni. Ukrepi iz petka 16. oktobra (maske, regije, shodi), iz 23. oktobra (šole, omejitev gibanja zvečer, trgovski centri, hoteli, zdravilišča) in tudi že iz 26. in 27. oktobra (počitnice razredne stopnje OŠ in omejitev gibanja na občine) kažejo učinek.

R se je po teh izračunih spustil pod 1, kar je bil minimalen cilj ukrepov. Nekaj časa se je nakazovalo, da smo R spustili samo malo pod 1, do okoli 0.95. Če bi to držalo, bi to pomenilo zelo počasno spuščanje s platoja novih okužb z razpolovnim časom 3 mesece. Z zamikom bi spuščanje s platoja hospitalizacij potekalo še počasneje. To bi bil scenarij Argentina. Morda bi se v decembru začel kazati učinek visoke prekuženosti.
Če smo R res spustili na 0.86, bo spuščanje potekalo hitreje, z razpolovnim časom 32 dni.
Zaradi sprememb pogojev testiranja je še vedno teoretično možno tudi, da R sploh nismo spustili pod 1. V tem primeru nam epidemija še narašča. Osebno v to zdaj sploh ne verjamem več, zato katastrofalnih številk ne bom napovedoval.

V bolnišnicah se kot kaže trend novih sprejemov KONČNO upočasnjuje. Z vse večjo gotovostjo lahko govorimo v prid variante z R<1. Sprememba protokola testiranja je res prišla ob nepravem času in nam zameglila pogled na situacijo. Poleg tega je umetno zmanjšala število aktivnih primerov in 14-dnevno kumulativno incidenco, ki ju kažemo svetu.
Za primer zmanjšanega R pod 1 sem napravil kratkoročno simulacijo dogajanja v bolnišnicah. Za ta primer predpostavim nadaljevanje povečevanja sprejemov do 7.11., ko naj bi to bilo okoli 143. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta rasli tudi še nekaj časa po tem. Izkaže se, da v tem primeru vrh števila hospitaliziranih dosežemo že 8.11. pri okoli 1120 hospitaliziranih osebah.

Napovedi:
Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana in to zmanjšanje procentualno precej niha. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v četrtek 29.10.
Ocena vrha sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri 143
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: 8.11.2020 pri 1120
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra, ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Na kakšen večji efekt precejšnje prekuženosti v novembru še ne gre računati. Trenutno jo ocenjujem na 33% (glej https://softmarex.wordpress.com/).

Ukrepanje:
Počakamo do jutri na (predvideno) dodatno potrditev znižanega R<0.9 in dosego vrha priliva novih bolnikov v bolnišnice. Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

petek 6.11.2020

Podatki za četrtek: 1564 novih primerov pri 5895 testih, 26,53%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet upadel, in je med 0.91 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.77 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že deveti dan nekaj nižje (zdaj samo še 7% glede na 29.10.), za kar sta dva vzroka. Prvi je napovedano manj obsežno testiranje, in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test.

Ocenjujem R=0.83. Epidemija je pred tednom dni že rahlo upadala, razpolovni čas 26 dni. Ukrepi iz petka 16. oktobra (maske, regije, shodi), iz 23. oktobra (šole, omejitev gibanja zvečer, trgovski centri, hoteli, zdravilišča) in tudi že iz 26. in 27. oktobra (počitnice razredne stopnje OŠ in omejitev gibanja na občine) kažejo učinek. Predvidevam, da se bo ta izračunani R za teden dni nazaj ustalil nekje zelo blizu vrednosti 0.85, ki je vse bolj očitno vrednost, na katero smo R zbili 27. oktobra po vseh uvedenih ukrepih.

R se je po teh izračunih spustil pod 1, kar je bil minimalen cilj ukrepov. Nekaj časa se je nakazovalo, da smo R spustili samo malo pod 1, do okoli 0.95. Če bi to držalo, bi to pomenilo zelo počasno spuščanje s platoja novih okužb z razpolovnim časom 3 mesece. Z zamikom bi spuščanje s platoja hospitalizacij potekalo še počasneje. To bi bil scenarij Argentina. Morda bi se v decembru začel kazati učinek visoke prekuženosti.
Če smo R res spustili na 0.85, bo spuščanje potekalo hitreje, z razpolovnim časom 30 dni.
Zaradi sprememb pogojev testiranja je teoretično možno tudi, da R sploh nismo spustili pod 1. V tem primeru nam epidemija še narašča. Osebno v to zdaj ne verjamem več, zato katastrofalnih številk ne bom napovedoval.

V bolnišnicah se malce nepričakovano trend novih sprejemov še NE upočasnjuje, čeprav je kakšen dan že kazalo ugodneje. To je močan signal, ki govori proti preveč optimističnemu ocenjevanju znižanega R. Sprememba protokola testiranja je prišla ob nepravem času in nam zameglila pogled na situacijo. Poleg tega umetno zmanjša število aktivnih primerov in 14-dnevno kumulativno incidenco, ki ju kažemo svetu.
Za primer zmanjšanega R pod 1 sem napravil kratkoročno simulacijo dogajanja v bolnišnicah. Za ta primer predpostavim nadaljevanje povečevanja sprejemov do 12.11., ko naj bi to bilo 160. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta rasli tudi še nekaj časa po tem. Izkaže se, da v tem primeru vrh števila hospitaliziranih dosežemo 13.11. pri 1200 hospitaliziranih osebah.

Napovedi:
Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana in to zmanjšanje procentualno precej niha. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v četrtek 29.10.
Ocena vrha sprejemov v bolnišnice: 12.11.2020 pri 160
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: 13.11.2020 pri 1200
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra, ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Na kakšen večji efekt precejšnje prekuženosti v novembru še ne gre računati. Trenutno jo ocenjujem na 32% (glej https://softmarex.wordpress.com/).

Ukrepanje:
Do sobote počakati, da vidimo, kam smo dejansko spustili R. Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

četrtek 5.11.2020

Podatki za sredo: 1685 novih primerov pri 5991 testih, 28.13%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet upadel, in je med 0.94 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.80 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že osmi dan nekaj nižje (zdaj spet ranga 20%), za kar sta dva vzroka. Prvi je napovedano manj obsežno testiranje, in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test.

Ocenjujem R=0.87. Epidemija je pred tednom dni že rahlo upadala, razpolovni čas 34 dni. Ukrepi iz petka 16. oktobra (maske, regije, shodi) in do 23. oktobra (šole, omejitev gibanja zvečer, trgovski centri, hoteli, zdravilišča) kažejo učinek. Predvidevam, da bo ta izračunani R za teden dni nazaj še naprej malo padal zaradi šolskih počitnic razredne stopnje OŠ 26.10. Ravno ta zadnji prispevek me še posebej zanima. Dalo bi se ga ocenjevati dokaj neodvisno od drugih ukrepov, a je tu od 27.10. še omejitev prehoda med občinami …

R se je po teh izračunih spustil pod 1, kar je bil minimalen cilj ukrepov. Nekaj časa se je nakazovalo, da smo R spustili samo malo pod 1, do okoli 0.95. Če bi to držalo, bi to pomenilo zelo počasno spuščanje s platoja novih okužb z razpolovnim časom 3 mesece. Z zamikom bi spuščanje platoja hospitalizacij potekalo še počasneje. To bi bil scenarij Argentina. Morda bi se v decembru začel kazati učinek visoke prekuženosti.
Če smo R spustili bolj, bo spuščanje potekalo hitreje. V to smer je v ponedeljek prišel en droben signal, potem dva dni nič, danes pa spet.
Zaradi sprememb pogojev testiranja je možno tudi, da R sploh nismo spustili pod 1. V tem primeru nam epidemija še narašča. Osebno v to ne verjamem, zato katastrofalnih številk ne bom napovedoval.

V bolnišnicah se malce nepričakovano trend novih sprejemov še NE upočasnjuje, čeprav je zadnji dan malce ugodnejši. To je močan signal, ki govori proti preveč optimističnemu ocenjevanju znižanega R. Težko je razumeti znižan delež pozitivnih po 28.10. – kot bi takrat s spremenjenim protokolom testiranja selektivno prenehali testirati tiste z najbolj jasnimi simptomi. Te informacije javnost vnaprej ni imela. Nasploh je ta sprememba protokola testiranja prišla ob nepravem času in nam zameglila pogled na situacijo. Poleg tega umetno zmanjša število aktivnih primerov in 14-dnevno kumulativno incidenco, ki ju kažemo svetu.

Za primer zmanjšanega R pod 1 sem napravil kratkoročno simulacijo dogajanja v bolnišnicah. Za ta primer predpostavim nadaljevanje povečevanja sprejemov do 12.11., ko naj bi to doseglo 142. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta rasli tudi še nekaj časa po tem. Izkaže se, da v tem primeru vrh števila hospitaliziranih dosežemo 15.11. pri 1280 hospitaliziranih osebah.

Napovedi:
Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana in to zmanjšanje procentualno precej niha. Vseeno, jutri verjetno okoli 1500 novih primerov. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v četrtek 29.10.
Ocena vrha sprejemov v bolnišnice: 12.11.2020 pri 145
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: 15.11.2020 pri 1280
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra, ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Na kakšen večji efekt precejšnje prekuženosti v novembru še ne gre računati. Trenutno jo ocenjujem na 31% (glej https://softmarex.wordpress.com/).

Ukrepanje:
Do sobote počakati, da vidimo, kam smo dejansko spustili R. Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sreda 4.11.2020

Podatki za torek: 2027 novih primerov pri 6311testih, 32,12%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet upadel, in je med 1.03 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 0.92 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že sedmi dan nekaj nižje (zdaj spet ranga 20%), za kar sta dva vzroka. Prvi je napovedano manj obsežno testiranje, in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test.

Ocenjujem R=0.97. Tempo rasti je pred tednom dni še naprej padal, se je pa ta trend malce upočasnjeval. Ukrepi iz petka 16. oktobra (maske, regije, shodi) in do 23. oktobra (šole, omejitev gibanja zvečer, trgovski centri, hoteli, zdravilišča) kažejo učinek. Predvidevam, da bo ta izračunani R za teden dni nazaj še naprej malo padal zaradi šolskih počitnic razredne stopnje OŠ 26.10. Ravno ta zadnji prispevek me še posebej zanima. Dalo bi se ga ocenjevati dokaj neodvisno od drugih ukrepov, a je tu od 27.10. še omejitev prehoda med občinami …

R se je po teh izračunih spustil pod 1, kar je bil minimalen cilj ukrepov. Že nekaj časa se nakazuje, da smo R spustili samo malo pod 1, do okoli 0.95. Če to drži, bi to pomenilo zelo počasno spuščanje s platoja novih okužb z razpolovnim časom 3 mesece. Z zamikom bi spuščanje platoja hospitalizacij potekalo še počasneje. To bi bil scenarij Argentina. Morda bi se v decembru začel kazati učinek visoke prekuženosti.
Če smo R spustili bolj, bo spuščanje potekalo hitreje. V to smer je v ponedeljek prišel en droben signal, danes tega že drugi dan spet ni opaziti.

V bolnišnicah se malce nepričakovano trend novih sprejemov še NE upočasnjuje. To je močan signal, ki govori proti preveč optimističnemu ocenjevanju znižanega R. Težko je razumeti znižan delež pozitivnih po 28.10. – kot bi takrat s spremenjenim protokolom testiranja selektivno prenehali testirati tiste z najbolj jasnimi simptomi. Te informacije javnost vnaprej ni imela. Nasploh je ta sprememba protokola testiranja prišla ob nepravem času in nam zameglila pogled na situacijo.
Za primer zmanjšanega R pod 1 sem napravil kratkoročno simulacijo dogajanja v bolnišnicah. Za ta primer predpostavim nadaljevanje povečevanja sprejemov do 12.11., ko naj bi to doseglo 150. Krivulji odpuščenih in (žal) umrlih bosta rasli tudi še nekaj časa po tem. Izkaže se, da v tem primeru vrh števila hospitaliziranih dosežemo 17.11. pri dobrih 1400 hospitaliziranih osebah.

Napovedi:
Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana in to zmanjšanje procentualno precej niha. Vseeno, jutri verjetno okoli 1900 novih primerov. Maksimum novih primerov smo dosegli v torek 27.10. (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v četrtek 29.10.
Ocena vrha sprejemov v bolnišnice: 12.11.2020 pri 150
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: 17.11.2020 pri dobrih 1400
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra, ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(
Na kakšen večji efekt precejšnje prekuženosti v novembru še ne gre računati.

Ukrepanje:
Do sobote počakati, da vidimo, kam smo dejansko spustili R. Še naprej vsak pomagati po najboljših močeh.

torek 3.11.2020

Podatki za ponedeljek: 1176 novih primerov pri 4587 testih, 25,64%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet upadel, in je med 1.10 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.06 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že šesti dan nekaj nižje (zdaj spet ranga 20%), za kar sta dva vzroka. Prvi je napovedano manj obsežno testiranje, in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test.

Ocenjujem R=1.08. Tempo rasti je pred tednom dni še naprej padal, se je pa ta trend malce upočasnjeval. Ukrepi iz petka 16. oktobra (maske, regije, shodi) in do 23. oktobra (šole, omejitev gibanja zvečer, trgovski centri, hoteli, zdravilišča) kažejo učinek. Predvidevam, da bo ta izračunani R za teden dni nazaj še naprej malo padal zaradi šolskih počitnic razredne stopnje OŠ 26.10. Ravno ta zadnji prispevek me še posebej zanima. Dalo bi se ga ocenjevati dokaj neodvisno od drugih ukrepov, a je tu od 27.10. še omejitev prehoda med občinami …

Krivulja in podatki kažejo, da se bo R res spustil pod 1, kar je bil cilj ukrepov. Nakazovalo se je, da smo R spustili samo malo pod 1, do okoli 0.95. Če to drži, bi to pomenilo zelo počasno spuščanje s platoja novih okužb z razpolovnim časom 3 mesece. Z zamikom bi spuščanje platoja hospitalizacij potekalo še počasneje. To bi bil scenarij Argentina. Morda bi se v decembru začel kazati učinek visoke prekuženosti. Če smo R spustili bolj, bo spuščanje potekalo hitreje. V to smer je včeraj prvič malce bolj konkretno kazala primerjava deleža pozitivnih med to in prejšnjo nedeljo (0.8, t1/2 22 dni), danes tega ni opaziti (glej oranžno in sivo krivuljo na grafu, ki sta na osnovi primerjave tri in enodnevnih podatkov namesto sedemdnevnih).
Na kakšen večji efekt precejšnje prekuženosti v novembru še ne gre računati.

Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana. Vseeno, jutri verjetno okoli 1500 novih primerov.
Maksimum novih primerov smo dosegli v torek (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v četrtek 29.10.
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: sobota 7.11. pri okoli 1100, kar je veliko manj od starejših napovedi.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra, ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(

Ukrepanje: do sobote počakati, da vidimo, kam smo dejansko spustili R.

ponedeljek 2.11.2020

Podatki za nedeljo: 557 novih primerov pri 2244 testih, 24,82%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet upadel, in je med 1.13 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.16 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že peti dan nekaj nižje (zdaj že ranga 40%), za kar sta dva vzroka. Prvi je napovedano manj obsežno testiranje, in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test.

Ocenjujem R=1.15. Tempo je pred tednom dni še naprej padal, se je pa ta trend malce upočasnjeval. Ukrepi iz petka 16. oktobra (maske, regije, shodi) in do 23. oktobra (šole, omejitev gibanja zvečer, trgovski centri, hoteli, zdravilišča) kažejo učinek. Predvidevam, da bo ta izračunani R za teden dni nazaj zaradi omenjenih ukrepov še padal tam nekje do torka, potem pa do konca tedna še malo zaradi šolskih počitnic razredne stopnje OŠ. Ravno ta zadnji prispevek me še posebej zanima. Dalo bi se ga ocenjevati dokaj neodvisno od drugih ukrepov, a je tu od 27.10. še omejitev prehoda med občinami … Krivulja in podatki kažejo, da se bo takrat res spustil pod 1, kar je bil cilj ukrepov. Nakazovalo se je, da smo R spustili samo malo pod 1, do okoli 0.95. Če to drži, bi to pomenilo počasno spuščanje s platoja novih okužb, ki bi lahko trajalo cel mesec, in z zamikom celo dva meseca s platoja hospitalizacij. Če smo ga spustili bolj, bo spuščanje potekalo hitreje. V to smer danes prvič malce bolj konkretno kaže primerjava deleža pozitivnih med to in prejšnjo nedeljo (0.8!).
Na kakšen večji efekt precejšnje prekuženosti v novembru še ne gre računati.

Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana. Maksimum novih primerov smo očitno res dosegli v torek (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v četrtek 29.10.
Ocena maksimuma števila hospitaliziranih: petek 6.11. pri okoli 1030, kar je veliko manj od starejših napovedi.
Žal še ocena vrha smrti: druga polovica novembra, ko se bojim, da nam bo umiralo po 50-60 covid bolnikov na dan:(

Ukrepanje: do sobote počakati, da vidimo, kam smo dejansko spustili R.

nedelja 1.11.2020

Podatki za soboto: 1342 novih primerov pri 4807 testih, 27,92%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet konkretno upadel, in je med 1.18 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.29 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že četrti dan nekaj nižje (zdaj ranga 20%), za kar sta dva vzroka. Prvi je napovedano manj obsežno testiranje, in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test. Ocenjujem, da zmanjšano odrejanje testov pomemben faktor in da je zdaj bolj kot absolutno število pozitivnih potrebno gledati delež pozitivnih testov.

Ocenjujem R=1.23. Tempo še naprej pada, se pa ta trend malce upočasnjuje. Ukrepi iz petka 16. oktobra (maske, regije, shodi) in do 21. oktobra (šole, omejitev gibanja zvečer, trgovski centri) kažejo učinek. Predvidevam, da bo ta izračunani R za teden dni nazaj še padal tam nekje do torka. Krivulja in podatki kažejo, da se bo takrat res spustil pod 1, kar je bil cilj ukrepov. Se pa nekako nakazuje tudi, da smo R spustili samo malo pod 1, do okoli 0.95. Če to drži, bi to pomenilo počasno spuščanje s platoja, ki bi lahko trajalo cel mesec. Pri tem bi se v sredini novembra že nekako približali polovični prekuženosti (trenutna ocena 27%), kar bi potem nakazovalo na veliko manj težav v naslednjih mesecih, verjetno vse do konca hladnega obdobja.

Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana. Maksimum novih primerov smo očitno res dosegli v torek (2605), pravi (skriti) vrh pa je verjetno bil v četrtek 29.10. Oceno maksimuma števila hospitaliziranih tako prestavljam iz torka na četrtek 5.11. pri okoli 1100, kar je še vedno veliko manj od starejših napovedi.

sobota 31.10.2020

Podatki za petek: 1797 novih primerov pri 6710 testih, 26,78%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet konkretno upadel, in je med 1.25 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.46 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je že tretjii dan nekaj nižje, za kar sta dva vzroka. Prvi je napovedano manj obsežno testiranje, in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test. Ocenjujem, da zmanjšano odrejanje testov pomemben faktor in da je zdaj bolj kot absolutno število pozitivnih potrebno gledati delež pozitivnih testov.

Ocenjujem R=1.33. Tempo rasti hitro pada. Ukrepi iz petka 16. oktobra in zaprtje šol ter omejitev gibanja 19. oktobra kažejo učinek. Predvidevam, da bo ta izračunani R za teden dni nazaj še padal do nedelje ali ponedeljka. Krivulja kaže, da bi se takrat res lahko spustil pod 1, kar je trenutno cilj. Če bo to res, in koliko bi se spustil pod 1, se bo že dalo razbrati v nedeljo in potem tudi napovedati, kako hitro bomo šli s platoja navzdol.

Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana. Maksimum novih primerov smo očitno res dosegli v torek (2605). Število hospitaliziranih bi po teh ocenah lahko doseglo maksimum v ponedeljek ali torek pri okoli 900-1000, kar je veliko manj od prejšnje napovedi.

petek 30.10.2020

Podatki za četrtek: 1798 novih primerov pri 6368 testih, 28,23%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet upadel, in je med 1.38 (upoštevanje količine testov, na osnovi deleža pozitivnih) in 1.69 (na osnovi absolutnega števila pozitivnih brez upoštevanja količine testov). Število izvedenih testov je močno upadlo, za kar sta dva vzroka. Prvi je napovedano manj obsežno testiranje, in drugo manj okuženih, ki potrebujejo test. Ocenjujem, da zmanjšano odrejanje testov pomemben faktor in da je zdaj bolj kot absolutno število pozitivnih potrebno gledati delež pozitivnih testov.

Ocenjujem R=1.5. Tempo rasti hitro pada. Ukrepi iz petka 16. oktobra in zaprtje šol ter omejitev gibanja 19. oktobra kažejo učinek. Predvidevam, da bo ta izračunani R za teden dni nazaj še padal do nedelje ali ponedeljka. Krivulja kaže, da bi se takrat res lahko spustil pod 1, kar je trenutno cilj. Če bo to res, in koliko bi se spustil pod 1, se bo že dalo razbrati v nedeljo in potem tudi napovedati, kako hitro bomo šli s platoja navzdol.

Zdaj je za naprej nesmiselno napovedovati število pozitivnih primerov, ker je količina testov “umetno” zmanjšana. Maksimum novih primerov smo očitno res dosegli v torek (2605). Število hospitaliziranih bi po teh ocenah lahko doseglo maksimum v ponedeljek ali torek pri okoli 900-1000, kar je veliko manj od prejšnje napovedi.

četrtek 29.10.2020

Podatki za sredo: 2488 novih primerov pri 7202 testih, 34.55%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet opazno upadel, in je med 1.45 (upoštevanje količine testov) in 1.88 (brez upoštevanja količine testov). Število testov sledi okužbam, ne pa zaznane okužbe številu testov.

Ocenjujem R=1.75, podvojitveni čas pa okoli 13 dni. Neposredna primerjava podatkov med to in prejšnjo sredo kaže še na večji upad (1.50). Tempo rasti hitro pada. Ukrepi iz petka 16. oktobra in tudi že zaprtje šol 19. oktobra kažejo učinek. Laboratoriji zaenkrat še uspejo dovolj sproti izvesti teste. Je pa napovedano, da bodo zdravniki na teste od zdaj naprej napotili manj ljudi in bo testiranj zato manj za 20-30%. To je še en pokazatelj, kako je zadeva ušla iz rok. Danes je že recimo opaziti rahlo zmanjšanje opravljenih testov, čeprav je bilo pričakovati rahlo povečanje.

Zdaj 2 dni pričakujem med 2300 in 2500 novih primerov. Ocenjujem, da smo maksimum novih primerov že dosegli v torek (2605). Število hospitaliziranih bi po teh ocenah lahko doseglo maksimum v ponedeljek ali torek pri okoli 1000, kar je veliko manj od prejšnje napovedi.

sreda 28.10.2020

Podatki za torek: 2605 novih primerov pri 7471 testih, 34.87%
R (izračunan za en teden nazaj) je spet malo upadel, in je med 1.55 (upoštevanje količine testov) in 2.03 (brez upoštevanja količine testov). Število testov sledi okužbam, ne pa zaznane okužbe številu testov. Dejanski R je tako verjetno že nekaj pod 2, podvojitveni čas pa okoli 8 dni. Neposredna primerjava podatkov med tem in prejšnjim torkom kaže še na večji upad (1.73). Tempo rasti pada, ukrepi iz petka 16. oktobra kažejo učinek. Laboratoriji zaenkrat še uspejo dovolj sproti izvesti teste. Je pa napovedano, da bodo zdravniki na teste od zdaj naprej napotili manj ljudi in bo testiranj zato manj za 20-30%. To je še en pokazatelj, kako je zadeva ušla iz rok.

Zdaj 3 dni pričakujem med 2500 in 2800 novih primerov. V naslednjem tednu pa upajmo, da dosežemo maksimum nekje pri 3500 primerih v enem dnevu, oziroma 3000 če bo manj testov. Število hospitaliziranih bo še nekaj časa hitro raslo. Do 10. novembra lahko pričakujemo čez 2000 hospitaliziranih. Pri kakšnih 2300 lahko takrat pričakujemo plato. Bojim se, da v drugi polovici novembra pride dan, ko bo v enem dnevu umrlo več covid bolnikov, kot v povprečju v Sloveniji umre ljudi v enem dnevu (100% presežna smrtnost).

priložnostna slika, 29.11.2020

torek 27.10.2020

R (izračunan za en teden nazaj) je končno malo upadel, in je med 1.6 (upoštevanje količine testov) in 2.1 (brez upoštevanja količine testov). Število testov sledi okužbam, ne pa zaznane okužbe številu testov. Neposredna primerjava podatkov med tem in prejšnjim ponedeljkom kaže še na večji upad. Dejanski R je tako verjetno že nekaj pod 2, podvojitveni čas pa okoli 8 dni. Tempo rasti pada, ukrepi iz petka 16. oktobra že kažejo učinek. Vse to pa temelji na predpostavki, da laboratoriji uspejo dovolj sproti izvesti teste.

Zdaj 4 dni pričakujem med 2600 in 3000 novih primerov. V naslednjem tednu pa upajmo, da dosežemo maksimum nekje pri 3500 primerih v enem dnevu. Število hospitaliziranih bo še nekaj časa hitro raslo. Do 10. novembra lahko pričakujemo čez 2000 hospitaliziranih. Pri kakšnih 2300 lahko takrat pričakujemo plato. Bojim se, da v drugi polovici novembra pride dan, ko bo v enem dnevu umrlo več covid bolnikov, kot v povprečju v Sloveniji umre ljudi v enem dnevu (100% presežna smrtnost).

ponedeljek 26.10.2020

R (izračunan za en teden nazaj) že peti dan ostaja med 1.67 (upoštevanje količine testov) in 2.15 (brez upoštevanja količine testov). Zdaj verjetno število testov sledi okužbam, ne pa zaznane okužbe številu testov. Dejanski R tako verjetno nekaj čez 2, podvojitveni čas pa nekaj pod 7 dni. Rast ohranja isti tempo, ukrepi iz petka 16. oktobra še ne kažejo kakšnega učinka.

Jutri za danes pričakujem 1600-1700 novih primerov, potem pa 4 dni med 2700 in 3500. Težko je zdajle biti optimist, da bo manj, bomo videli v kratkem. Število hospitaliziranih bo vsaj še 2-3 tedne hitro raslo, v dveh tednih se bo žal početverilo. Bojim se, da v drugi polovici novembra pride dan, ko bo v enem dnevu umrlo več covid bolnikov, kot v povprečju v Sloveniji umre ljudi v enem dnevu (100% presežna smrtnost).

nedelja 25.10.2020

R (izračunan za en teden nazaj) je spet med 1.7 (upoštevanje količine testov) in 2.2 (brez upoštevanja količine testov). Zdaj verjetno število testov sledi okužbam, ne pa zaznane okužbe številu testov. Dejanski R tako verjetno nekaj čez 2, podvojitveni čas pa nekaj pod 7 dni. Rast ohranja isti tempo, ukrepi iz petka 16. oktobra še ne kažejo kakšnega učinka.

Jutri za danes pričakujem okoli 1350 novih primerov pri okoli 4600 testih, za ponedeljek 1600-1700, potem pa 4 dni med 2700 in 3500. Težko je zdajle biti optimist, da bo manj, bomo videli v kratkem. Število hospitaliziranih bo vsaj še 2-3 tedne hitro raslo, v dveh tednih se bo žal početverilo. Bojim se, da v drugi polovici novembra pride dan, ko bo v enem dnevu umrlo več covid bolnikov, kot v povprečju v Sloveniji umre ljudi v enem dnevu (100% presežna smrtnost).

sobota 24.10.2020

R (izračunan za en teden nazaj) ostaja enak med 1.67 (upoštevanje količine testov) in 2.14 (brez upoštevanja količine testov). Okoli 2 torej, podvojitveni čas pa 7 dni. Prejšnji petek in soboto ob uvedbi nekaterih novih ukrepov epidemija ni več stopnjevala tempa ampak se je tempo naraščanja po teh številkah sodeč celo malenkost zmanjšal. Sama rast je bila še vedno visoka.

Za vikend pričakujem številke okoli 1000, za ponedeljek 1500-1600, potem pa 4 dni med 2500 in 3000. Težko je zdajle biti optimist, da bo manj, bomo videli v kratkem.

petek 23.10.2020

R (izračunan za en teden nazaj) tokrat med 1.67 (upoštevanje količine testov) in 2.14 (brez upoštevanja količine testov). Okoli 2 torej, podvojitveni čas pa 7 dni. Prejšnji petek ob uvedbi nekaterih novih ukrepov epidemija ni več stopnjevala tempa ampak se je tempo naraščanja po teh številkah sodeč celo malenkost zmanjšal.

Jutri pričakujem številko med 1600 in 1800. Naslednja dva dneva pa bosta pokazala, kam merimo v naslednjem tednu. Ali gremo preko 2500 ali ne.

četrtek 22.10.2020

R (izračunan za en teden nazaj) že med 1.7 (upoštevanje količine testov) in 2.2 (brez upoštevanja količine testov). Skoraj zagotovo čez 2, torej podvojitveni čas malce manj od 7 dni. Torej prejšnji četrtek je tik pred uvedbo ukrepov epidemija celo še stopnjevala tempo.

Moja napoved ostaja precej ista – ta teden očitno lahko pričakujemo številke med 1300 in 1800 novih dnevno. Mene zanima, kako bo vplivala šola na daljavo … Očitno bomo naslednji teden težko ustavili dnevni prirast pod 2000. Upam, da ga bomo vsaj pod 2500.

sreda 21.10.2020

R je trenutno še kar med 1.6 (upoštevanje količine testov) in 2.16 (brez upoštevanja količine testov), verjetno zdaj res okoli 2. Torej podvojitveni čas vztraja pri približno 7 dni, zaenkrat ni znakov izboljšanja.

Rahlo zvišujem napoved – ta teden očitno lahko pričakujemo številke med 1300 in 1800 novih dnevno. Mene zanima, kako bo vplivala šola na daljavo … Očitno bomo naslednji teden težko ustavili dnevni prirast pod 2000. Upam, da ga bomo vsaj pod 2500.

torek 20.10.2020

Še vedno imamo R okoli 2 in podvojitveno dobo okoli 7 dni. Danes bomo “pridelali” 1350 novih pozitivnih pri 6000 testih. Za četrtek in petek gremo čez 1500 pozitivnih, potem bi se pa tempo moral upočasniti.

ponedeljek 19.10.2020

R je trenutno še kar med 1.6 (upoštevanje količine testov) in 2.15 (brez upoštevanja količine testov), verjetno zdaj res okoli 2. Torej podvojitveni čas vztraja pri približno 7 dni, zaenkrat ni znakov izboljšanja. Ta teden lahko pričakujemo številke med 1000 in 1500 novih dnevno. Mene zanima, kako bo vplivala šola na daljavo …

nedelja 18.10.2020

R je trenutno med 1.6 (upoštevanje količine testov) in 2.1 (brez upoštevanja količine testov), verjetno zdaj res že okoli 2. Torej podvojitveni čas verjetno res okoli 7 dni. Mene zanima, kako bo vplivala šola na daljavo …

sobota 17.10.2020

R=1.62, podvojitveni čas samo še 10 dni
eksponentna rast se še dodatno ukrivlja navzgor
tole pomeni čeških 1600 primerov na dan konec oktobra, če ukrepi ne bi prijeli

petek 16.10.2020

R=1.50, podvojitveni čas 12 dni
isti tempo eksponentne rasti, do srede bo padla 1000

četrtek 15.10.2020

R=1.45, podvojitveni čas 13.1 dni
izgleda malenkost bolje kot včeraj, ampak to še ni dovolj …

sreda 14.10.2020

R=1.51, podvojitveni čas 11.7 dni
čimprej zapreti fitnese in prestaviti maše na pomlad

torek 13.10.2020

R tretji dan ostaja 1.5 in podvojitvena doba 12 dni
čimprej zapreti fitnese in odpovedati maše

ponedeljek 12.10.2020

oni že nekaj časa spet ne upoštevajo količine testov, zato dobijo precej previsok R. Včeraj je bil R=1.50, podvojitvena doba 12 dni. Ne vem, zakaj so se odločili peljati samo še to varianto. Prej so imeli tudi varianto z upoštevanjem količine testov, in so lepo rekli, da je R nekje vmes.

nedelja 11.10.2020

R=1.50, podvojitveni čas samo še 12 dni
pa je že dva dni bilo upanje …
jutri 2100 testov, 252 novih primerov
pred krompirjevimi počitnicami bomo imeli po 700 primerov na dan, okoli 1. novembra pa 1000

sobota 10.10.2020

R=1.4, podvojitvena doba 14 dni
že drugi dan pozitivni znaki, upam da gre R še na dol

petek 9.10.2020

R=1.43, podvojitveni čas 14 dni
pikico bolje, kot včeraj. Upam, da je to prvi znak umirjanja razmer.

četrtek 8.10.2020

R=1.45, podvojitveni čas 13 dni
jutri gremo čez 400. Še pred krompirjevimi počitnicami bomo na 600-700 primerov na dan in bomo dohiteli Čehe, ki so vodilni. Vprašanje je, ali bomo počakali z razglasitvijo epidemije do prvih dni novembra ali ne. Bo zanimivo gledati morebiten efekt počitnic.

sreda 7.10.2020

torek 6.10.2020

R=1.32, spet je šel nazaj gor. Podvojitvena doba zdaj 18 dni.
V petek bojo za četrtek prvič javili preko 300 novih. Potem pa samo še dobra dva tedna, da to še podvojimo, in bomo prvi v Evropi. Ker smo res dobri športniki.

ponedeljek 5.10.2020

trenutno stanje: R=1.24, podvojitvena doba okužb 22 dni
moja tedenska napoved novookuženih po dnevih, 4.-11.10.2020:
ned 75, pon 110, tor 250, sre 220, čet 300, pet 260, sob 190, ned 80

nedelja 4.10.2020

R se nam zdaj k sreči zmanjšuje, zdaj je 1.24, pred enim tednom pa je bil že 1.40. Podvojitvena doba je zdaj narasla na 26 dni. Hospitalizacije naraščajo, intenzivna pa k sreči ostaja na 15. Ni mi jasno, od kje je bil tisti porast po 21.9., niti mi ni jasno, od kje zdaj zmanjšanje.

sobota 3.10.2020

R je končno malo padel na 1.3, podvojitveni čas pa narastel na 19 dni

petek 2.10.2020

okužbe se žal ne širijo počasi. Podvojitveni čas je 15 dni. 15 dni nazaj so bile številke novookuženih 2x manjše pri podobnem obsegu testiranja. Isto tako je podvojitev za pričakovati kmalu v drugi polovici oktobra, če bo vse tako, kot je sedaj (pa ni vse tako, ker so zalaufali faksi).

četrtek 1.10.2020

R je zdaj 5 dni malo po 1.4, ne raste. Ampak še vedno to pomeni eksponentno rast s podvojitvenim časom 15 dni … Se pravi, čez en teden bomo imeli približno 2x toliko novih na dan (beri 250), kot smo jih imeli pred enim tednom (kakšnih 120). R je previsok, treba ga je znižati.

ponedeljek 28.9.2020

R šel iz 1.1 na 1.4, kar pomeni podvojitvena doba iz 55 dni na 14 dni.

četrtek 24.9.2020

R se nam je očitno ustalil tam okoli 1.1, podvojitvena doba okoli 40 dni. Sem že upal, da je rasti konec. Hospitalizacije kažejo dobro. Ta teden ne pričakujem novih ukrepov, naslednji teden pa zna vlada spet razpravljati o tem.4.4.2020
Dejanski vrh hospitaliziranih pri 119.

1.4.2020 Peter Malovrh:
v modelu: intervencija države 43. dan, to je na 16.3. Vrh epidemije kaže za to soboto s 121 ljudmi v bolnišnicah. Upimo, de bo držal

30.3.2020 Peter Malovrh:
Infektolog Trampuž je 24./25. marca za 3. aprila napovedal 500 hospitaliziranih in za 4. aprila 89 intubiranih, inženir Malovrh pa 160 hospitaliziranih in pod 50 intubiranih:)

28.3.2020 do 1.4.2020
Napoved IJS: max hospitalizirani 270 na dan 19.4.2020 (za primer da ukrepi popolnoma primejo)
http://r4.ijs.si/COVID19arhiv#elf_l1_Lw

26.3.2020 Peter Malovrh:
Po SEIR modelih bi človek lahko sklepal, da bo vrh epidemije pri nas tam nekje okoli 7. aprila, ko naj bi imeli okoli 100 ljudi v bolnišnicah. Glede na porast v zadnjem dnevu (na 76) to izgleda iluzorno, ampak vseeno naj bi se zdaj kmalu začeli kazati rezultati ukrepov, ki jih izvajamo. Zelo sem skeptičen do predikcij dr. Trampuža včeraj in danes, ko govori o 500 hospitaliziranih 3. aprila, o 89 ljudeh na ventilatorjih 4. aprila (danes jih je 13), ter da je povsem možno, da še do konca maja ne bomo dosegli vrha epidemije. Uporabljal je navadno eksponentno krivuljo ter nekaj časa 27% dnevno rast, naslednji dan pa kar naenkrat 15%, čeprav je pri nas bilo to do zdaj 10%. Me prav zanima, kako bo tole moje pisanje izgledalo čez 2 tedna:)

26.3.2020
Infektolog Andrej Trampuž na podlagi projekcije, ki so jo naredili v Nemčiji, Sloveniji napoveduje več kot 5000 okuženih čez 10 dni in več kot 14.500 čez 14 dni. Od tega bo 10 odstotkov okuženih na intenzivni negi, kar bi pomenilo 500 ljudi na intenzivni negi čez 10 dni in 1400 čez štirinajst dni.
“Simulacije delamo zaradi tega, da se lahko bolje pripravimo na to pandemijo. Vprašanje je, ali bo točno čez teden ali dva tedna prišlo do teh številk, zagotovo pa bo takšno število, da zdravstvene kapacitete tega ne bodo mogle pokriti,” je prepričan Trampuž. “Na žalost je v vseh državah poraslo število okužb med 15 in 30 odstotki vsak dan in ni razloga, da tudi v Sloveniji ne bi bilo tako, od tukaj prihajajo ti podatki,” je še pojasnil.
https://www.24ur.com/novice/slovenija/trampuz-vrha-epidemije-ne-bo-se-stiri-ted.html

25.3.2020
Napoved IJS: max hospitalizirani 300 na dan 22.4.2020
http://r4.ijs.si/files/figures/COVID19/COVID19%2025-3-2020.jpg

2 komentarja

 1. Ej, Peter, vem da imas polne roke dela z obdelavo slovenskih podatkov in ceprav se mi zdi, da ti za bolj natancne rezultate manjkajo natancni podatki (ce bi vsak dan dobil stevilke vseh dejansko okuzenih, ne samo odkritih in priblizno oceno okuzenih), rad spremljam tvoje napovedi, sploh zadnje case, ko so v tej noriji pozitivne.

  No, spomnim se tvoje obsesije s stevilkami, ko si 30 let nazaj racunal (verjetno po kaksnem svojem statisticnem algoritmu) konjunkcije planetov in izdeloval zvezdne karte glede na datum rojstva…
  Zato me zanima, ce bi lahko podobne projekcije in analize, kot jih imas za Slovenijo, izdelal tudi za Indijo. Sam se na to ne spoznam, ampak ce je treba samo podatke vkljuciti v tvoje ze sestavljene algoritme, ti pomoje niti 1.3 milijarden narod ne bi vzel prevec casa. Zgolj za svezo perspektivo.

  Kakorkoli, cenim tvoje delo, tvojo zagnanost in tvoje trdno prepricanje. Keep up the good work!

  Všeč mi je

  1. Ja hvala no!, skriti prijatelj:)) moj mail: pmalovrh@gmail.com
   Težko bi bilo tole za Indijo. Če bi imel dnevno število primerov (ok, to recimo imam na worldometers) in pa njihovo trenutno prekuženost, potem bi nekaj najenostavnejšega že lahko izrisal. Ampak to bi bilo kar nekaj, nič natančnega in poglobljenega.
   Dodatno bi šlo tudi nekaj časa, ki mi ga pa že sedaj zelo primanjkuje. Že tako zapostavljam določene stvari, ki jih ne bi smel.
   Toliko. Lp in hvala še nekrat!

   Všeč mi je

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s