Aplikacija “covidSLO”

Seznam sprememb …

Prenesi aplikacijo …

Opozorilo: Vse napisano in prikazano na tej strani ter znotraj aplikacije covidSLO je plod veliko vloženega dela. Pri tem se trudim upoštevati čimveč znanstvenih dognanj in stvari predstaviti na čimbolj realen način. Je pa epidemija COVID-19 zelo kaotičen sistem, ki je odvisen od množice dejavnikov. Na svetu tako ni nikogar, ki bi lahko s 100% gotovostjo vse pravilno predvidel vnaprej, še sploh za primer Slovenije. Zato tudi jaz ne prevzemam nobene odgovornosti, če bi nekdo mojim zaključkom preveč zaupal in zaradi tega potem utrpel kakršnokoli škodo. Kot rečeno, se trudim čimbolj verno interpretirati dogajanje in pričakovanja glede epidemije v bližnji prihodnosti. Hvala za razumevanje in zaupanje!:)
avtor strani in aplikacije covidSLO: Peter Malovrh, univ. dipl. inž. el., 2020-2022

PRENOS APLIKACIJE

Windows desktop aplikacijo covidSLO (COVID-SLOVENIJA) si lahko naložiš s klikom na naslednjo povezavo do zadnje verzije aplikacije … (zadnja verzija je v1.1.0.56 z dne 14.11.2022).
Aplikacija je shranjena v oblaku google drive, ki najprej pove, da predogled ni možen. Klikneš gumb “Download” …

Potem google drive pove še, da se gre za izvršljivo datoteko, ki je on ne more preveriti z antivirus programom. Klikneš na gumb “Download anyway” …

Nato v ponujenem dialogu izbereš, kam lokalno naj se izvršljiva datoteka z imenom v obliki “covidSLO_X-X-X-X.exe” shrani. Lahko jo shraniš kamorkoli, lahko na Desktop, v mapo Prenosi, v kakšno privatno mapo ali na USB ključek. V glavnem, shraniš jo tja, od koder jo boš potem poganjal/a.
Po končanem prenosu aplikacijo poženeš. Operacijski sistem Windows zazna neznano aplikacijo in preventivno ponudi naslednji dialog …

Tu klikneš “Več informacij” in spodaj v dialogu se pojavi gumb “Vseeno zaženi” …

Sledi klik na gumb “Vseeno zaženi” …in aplikacija se prične nalagati. Prebrati se mora vseh 5 web tabel podatkov …

… in aplikacija se odpre.
Pomembna informacija je, da aplikacija ne dostopa do lokalnega diska, in tudi nič ne dostopa do Windows sistemskega registra (Windows registry). Tudi preko inteneta nikamor ne dostopa, nikamor nič ne zapisuje in nikjer ne logira nikakršnih informacij. Edini poseg na internet je ob zagonu aplikacije, ko s strani aplikacije “softmarex.wordpress.com” prebere ažurne covid podatke o primerih po občinah in splošnih covid podatkih (R, PCR pozitivni, HAT pozitivni, cepljeni, število testov) za celo Slovenijo. Aplikacija je torej nezahtevna in povsem varna.

UPORABA APLIKACIJE

Glavno okno aplikacije izgleda tako …

Osnovno delo z aplikacijo obsega vrtenje koleščka miške. Ko ga zavrtiš nazaj, se v času pomikaš po dnevih nazaj/naprej. Hitrost tega “sprehajanja” po dnevih lahko povečaš s sočasnim držanjem pritisnjene tipke CTRL (hitreje) ali SHIFT (še hitreje). Isto lahko dosežeš tudi s pomočjo smernih tipk in tipk PgUp/PgDown/Home/End na tipkovnici. Vsi prikazi in statistike se sproti ažurirajo glede na trenutni datum, ki ga vidiš levo zgoraj v kotu okna.

Če se tako z vrtenjem koleščka miške pomakneš recimo na datum 1.1.2021, lahko s pritiskom na funkcijsko tipko F5 sprožiš samodejno animacijo poteka epidemije od 1.1.2021 do danes. Tudi hitrost te animacije lahko kontroliraš, in sicer s pritiskom na tipke “1” (zelo počasi) preko 2, 3, 4, 5 (srednja hitrost), 6, 7, 8, 9 do “0” (zelo hitro). Animacijo lahko kadarkoli ustaviš s ponovnim pritiskom F5.

Če se z miško pomakneš nad neko občino ali regijo, se spodnji graf spremeni v graf, ki kaže zaznane primere v tej občini/regiji za zadnje tedne. Če na občino ali regijo klikneš, se ta “zaklene” in se nato prikazuje njen graf ne glede na premikanje miške.

Vsi ukazi so dostopni tudi iz menuja, ki se odpre po desnem kliku miške v okno aplikacije.
Osnovna navodila oziroma enostavna pomoč je dostopna tudi s pritiskom na F1.

Aplikacija trenutno podpira 5 načinov prikaza (Mode). Dostopni so iz menuja, ter preko bližnjic CTRL+1 do CTRL+5. Prvi način prikaza je prikaz R/Incidence, drugi za 7d incidence, tretji za 14d incidence (aktivni primeri), četrti za kumulativo zaznanih primerov, peti pa za prekuženost.

Lahko spreminjaš tudi način prikaza okna. Ta je privzeto brez okvira in naslova, ker je poudarek aplikacije na vsebini v oknu. Lahko pa spremeniš to v običajno Windows okno z izbiro iz menuja “Window style / Switch border on/off F11”. Se pravi, to isto lahko dosežeš enostavno s pritiskom na F11 na tipkovnici in ni treba brskati po menuju. Isto velja za obratno smer, če spet ne želiš okvirja. Te zadeve so dostopne tudi preko gumbov desno zgoraj v oknu, če se z miško približaš temu delu okna …

Tudi velikost okna lahko spremeniš iz menuja ali pa z uporabo bližnjic CTRL+Q (720p) do CTRL+R (full screen). Iz načina full screen preideš nazaj na normalno velikost s pomočjo tipke ESC.

V raztresenem diagramu R-Incidenca lahko izbereš poljubne regije in občine, ki naj se prikazujejo. Še vedno je F5 start animacije in še vedno so iste na voljo bližnjice za pomikanje po času. Možno je tudi dodatno zumiranje (gumba +/- na vrhu ali ALT+kolešček). Zoom obstaja tudi samo po Y osi, in sicer na Y+kolešček. S SHIFT+F9 lahko vklopiš/izključiš pie chart, s SHIFT+0 pa vključiš prikaz polnih imen občin namesto okrajšav.

S pritiskom na tipko “I” lahko od vključno verzije 1.1.0.25 naprej menjaš količino na Y osi med reprodukcijskim številom R ter 14d/100k incidenco, kar v tem drugem primeru omogoča prikaz EU barvnih faz (te so glede na 14d/100k incidenco). Pojasnilo glede tanke sive diagonalne linije desno navzgor: kaže točke, kjer je 14d/100k incidenca ravno 2x večja od 7d/100k incidence. Enote, ki so nad to linijo, imajo trend na boljše (R<1), tiste spodaj pa trend na slabše (R>1).

Preverjanje, kako relativna zaščitnost regij (P+C) vpliva na trenutne incidence v regijah, bolj zaščitene imajo načeloma manj okužb.

S klikom na gumb 3D si lahko ogledaš 3D potek epidemije po regijah, ali po po posamezni regiji …

S pritiskom na F1 se izpišejo posebna navodila za delo prav s 3D digramom.

V raztresenem diagramu R-Incidenca za starostne skupine lahko izbereš tiste (lahko tudi ločeno po spolu), ki naj se prikazujejo …

Tudi tukaj je možen 3D prikaz …

V naslednjem oknu vidiš razlike v primerih in incidencah v različnih časovnih intervalih …

“Epidemic analyser” mode
“Epidemic analyser” mode z vključeno epidemiološko napovedjo
“Epidemic analyser” mode z vključeno epidemiološko napovedjo
“Epidemic analyser” mode z vključeno epidemiološko napovedjo

S pomočjo tipke numDEL (tipka Delete na numerični tipkovnici) lahko vključimo/izključimo prikaz primerov po variantah virusa. Z isto tipko lahko tudi menjamo različne načine prikaza …

“Epidemic analyser” mode s prikazom javljenih primerov po variantah virusa.
“Epidemic analyser” mode s prikazom javljenih primerov po variantah virusa.

S pomočjo kombinacije tipk ALT+numDEL (ALT + tipka Delete na numerični tipkovnici) lahko vključimo/izključimo prikaz deležev posameznih variant virusa. S tipko numDEL lahko potem tudi menjamo različne načine prikaza …

“Epidemic analyser” mode s prikazom deležev variant virusa.
“Epidemic analyser” mode s prikazom deležev variant virusa.
“Epidemic analyser” mode s prikazom deležev variant virusa.
Prikaz barvnih faz po slovenskem “semaforju” (uporaba tipke “I” v mode 2)
Prikaz barvnih faz po evropskem “semaforju” (uporaba tipke “I” v mode 3)
“Covid-free period” mode … prikaz koliko časa so občine oziroma regije že brez novih primerov. Prikaz iz menuja ali na CTRL+SHIFT+1.
Immunity-report mode … prikazuje potencial smrti 4. (delta) vala epidemije. Prikaz iz menuja ali na CTRL+SHIFT+2. S tipko P lahko ročno nastavljaš koeficient prekuženosti.
Immunity-report mode ..grafični prikaz skupne imunosti (P, C) po starostnih skupinah in regijah. Prikaz iz menuja ali na CTRL+SHIFT+2. S tipko P lahko ročno nastavljaš koeficient prekuženosti. S tipko “I” preklop med detaljnim in grafičnim prikazom.

V aplikaciji je od vključno v1.1.0.25 tudi kalkulator incidenc. Izbiraš časovno obdobje (7d/14d) ter na koliko ljudi (100k/1M). Vpišeš incidenco in že dobiš to incidenco pretvorjeno v primere (cases). To dobiš tako za celo Slovenijo, kot za vse njene regije. Če spodaj desno vpišeš še velikost populacije neke poljubne enote, se primeri izpišejo tudi zanjo.

V aplikaciji je integriran tudi priročen HAGT kalkulator, ki omogoča hitro in enostavno preračunavanje lažno pozitivnih in lažno negativnih rezultatov hitrih testov ob znani občutljivosti in specifičnosti uporabljenega testa. Ti dve lastnosti naših sedanjih testov sta privzeto že vpisani v okno. Samo še vpišeš dnevna podatka o številu testov in o številu zaznanih pozitivnih, in že je samodejno izračunano vse ostalo.

Iz menuja si lahko odpreš še orodje “World statistics”, ki izvrže nekaj trenutnih dnevnih statistik, podatke za njih pa prebere iz worldometers in ecdc strani …

Želim veliko uspeha pri delu s programom. Predlogi za izboljšave so dobrodošli, čakam jih na pmalovrh@gmail.com.

Peter Malovrh
14.11.2022
prva objava: 4.2.2021

Seznam dosedanjih sprememb v aplikaciji …

1.1.0.56 (14.11.2022) … download download2

 • prenos SW v VB.NET 2022
 • dodana nova varianta virusa BQ.1
 • samodejen prikaz le primerov in avg7d, če za ta dan še ni podatkov iz bolnišnic
 • samodejno prilagajanje izpisov pomembnih točk grafov, če se mora izpisati pod točko in tam ni prostora
 • polepšano risanje deležev variant virusa preko 4-kotnih poligonov širine 14 dni namesto ločeno po dnevih
 • risanje deležev variant virusa se na levi začne točno s prvim dnem na grafu, ne prej
 • procentualna y skala pri prikazu deležev variant virusa
 • prikaz deležev variant virusa v toolTip-ih

1.1.0.55 (24.10.2022)

 • podprt praznik 1.11. glede primerov

1.1.0.54 (19.10.2022)

 • 4 različni prikazi primerov po variantah virusa
 • legenda za variante virusa
 • prikaz deležev variant virusa
 • ekstra prikaz variante, nad katero v legendi je miška
 • podpora ALT+numDEL ter menu item za prikaz deležev variant virusa

1.1.0.53 (30.9.2022) … download download2

 • prikaz primerov po variantah virusa (preklop z numPad”,” ali iz menuja). Dela ločeno ali naloženo skupaj.
 • imena valov na 3D grafih primerov po regijah/starostnih skupinah

1.1.0.52 (19.9.2022) … download download2

 • repi pri 2D regijah in starostnih skupinah nekako poudarjeni zgoraj svetlo spodaj temno, senčeni tabletki regij/skupin
 • podatkov o deležu neimunih po starosti v mode 2-5 se ne prikazuje po 1.3.2022, ker so itak vsi 0
 • v mode 1-5 se nad datumom izpiše tudi zaporedna številka dneva epidemije
 • dopolnjen help glede zadnjih sprememb

1.1.0.51 (16.9.2022) … download download2

 • premikanje onGraphLabel, s tipko INSERT na num.tst. lahko izbiraš, ali se ravnajo left/center/right/none, s pritisnjenim CTRL se prilagajajo krivulji po Y, z ENTER potrdiš pozicijo
 • povišani poletni importirani primeri
 • Računanje napovedanega skupnega števila covid pacientov ZARADI covid

1.1.0.50

 • novi displayMode-i za hosp. oddelke, pcr/hat/tan, …
 • ENTER v EA pomeni klik na isti graf in preklapljanje med načini prikaza tega zadnjega grafa (krivulja/krivulja+markerji/krivulja+markerji+vrednosti)
 • prikaz wave name banner-ja (deluje na pritisk -(NUM) … se pravi minus na numerični tastaturi)
 • premik wave name banner-ja (deluje na pritisk SHIFT+-(NUM) … se pravi SHIFT in minus na numerični tastaturi)
 • dodaten razteg določenih grafov s SHIFT+Č (recimo za graf casesPCR)
 • dodatni grafi akutniS, akutniZaradi, eitS, eitZradi, importCases, avg7dNoImport
 • korekcija vrednosti grafov, recimo avg7d teden dni po prazniku, ko imamo najprej špico na dol, potem pa še špico na gor
 • novi markerji točk na grafih (fillTriangle, fillDiamond)
 • niso več bodo črtkane krivulje v napovedi, ampak je linija polna
 • markerji na grafih se izpišejo šele potem, ko so že vse krivulje izrisane, zato debele krivulje ne morejo več zakriti teh posebnih datumov in Y vrednosti krivulj
 • napovedi iz zadnjih 15 dni v pastProjections rišem 90 dni naprej, ne samo 60
 • v pastProjections določene stare projekcije režem nad določeno vrednostjo in po določenem času (da ne prikazujejo tega, česar teoretično nismo mogli predvideti)
 • premik po Y/X v 2D grafih za regije in starostne skupine dela sedaj v enako smer, kot v 3D prikazih in v epidemic analyserju
 • filanje podatkov tudi za 3 manjkajoče dni (uporabno v torek, če je bil ponedeljek praznik in ni bilo objavljenih podatkov o občinah in age grupah)
 • združitev imunosti prebolevikov in preseka P/C od jeseni 2022 naprej

1.1.0.49

 • default prikaz EA in fullHD
 • dodaten display mode standardZoom2, TANcompareCases
 • dodani novi grafi za TAN, PCR, HAT, hospRedZone, hospAllZaradi, hospAllS, …
 • izpis imena vala ne gre takoj ven iz okna, ampak do konca vala ostaja na levem/desnem robu
 • dopolnjeni displayMode-i za nove grafe in prikaze
 • nekaterih grafov ne smem risati v prihodnosti (odplake!)

1.1.0.48

 • filanje podatkov tudi za 3 manjkajoče dni (uporabno v ponedeljek, če čez vikend ni bilo objavljenih podatkov o občinah in age grupah)
 • spremenjen faktor asimptomatičnosti za BA.5

1.1.0.47

 • glajenje krivulje primerov na enem delu projekcije
 • popravek: primeri šli v milijone v projekciji
 • konec izpisovanja prekuženosti v epidemic analyserju
 • pri markAbove vzame lahko zadnjo spodnjo vrednost, če je ta bližje postavljeni meji

1.1.0.46

1.1.0.45 (29.3.2022) … download download2

 • trimanje imunosti prebolevnikov in preseka P/C
 • prikaz pastProjections za akutni in ICU del bolnišnic
 • trimanje R za ukinitev mask v zaprtih prostorih

1.1.0.44 (v delu …) … download download2

 • prikaz krivulje ICU ležalne dobe

1.1.0.43 (v delu …) … download download2

 • izboljšanje izračunov in prikaza reinfekcij
 • izpis imen valov
 • grafi ne prekrijejo povsem imena vala
 • pravilnejši prikaz pastProjections glede na zavedanje BA.2

1.1.0.42 (14.2.2022) … download download2

 • epidemic analyser: precej funkcionalnosti v epidemic analyser menuju
 • epidemic analyser: BA.2 in PCT-off scenarija na numerični tipkovnici na tipkah “*” in “+”
 • epidemic analyser: prikaz reinfekcij in imen epidemičnih valov na numerični tipkovnici na tipkah “/” in “-“
 • prikaz 1d/7d/14 max incidenc iz menuja Tools

1.1.0.41 (26.1.2022) … download download2

 • epidemic analyser: nov način obravnavanja Hospitaliziranih in ICU, krivulje se sedaj krasno končajo proti 0
 • popravki Y skale na 3D grafih

1.1.0.40 (19.1.2022) … download download2

 • prilagoditve za omikron varianto virusa (krajši generation time, padec učinkovitosti zaščit, testni limit, pravilno delo z več reinfekcijami, …)
 • samodejno skeniranje za TAN kodami okoli 00:15 (ni več potreben ekstra zagon aplikacije za to)
 • urejen prikaz tako visokega števila primerov in povprečij v covid števcu osnovnega okna
 • epidemic analyser: debeljenje črt krivulj na ALT+”Š”, s CTRL+”Š” nazaj default, SHIFT+ALT+”Š”=žarenje
 • epidemic analyser: pri past projections se ne riše več tistih, ki so se začele pred začetkom grafa

1.1.0.39 (11.12.2021) … download download2

 • časovno omejen private modal message box pri samodejnem zagonu naložene nove verzije

1.1.0.38 (9.12.2021) … download download2

 • epidemic analyser: izpis admission/dead faktorjev dodan v menu, na “Đ” sedaj vsi faktorji na enem mestu
 • podpora novega formata covid podatkov, ki se zdaj berejo lokalno iz covid_data_new.txt ali iz web strani https://covidslo.net/covid-podatki-slovenija
 • dodano beleženje tretjih odmerkov cepiva (zaenkrat samo branje)
 • load indikatorji prebranih tabel podatkov ob zagonu aplikacije
 • beleženje izdanih TAN kod ter izračun predvidenih PCR+ iz prebranih TAN kod
 • pohitreno (2x web, 10x lokalno) branje podatkov zaradi boljšega parserja podatkov primerov po občinah

1.1.0.37 (6.12.2021) … download download2

 • epidemic analyser:
 • – parametrizacija on/off in 4-state načinov preklapljanja med prikazi grafov
 • – podpora podaljšane ležalne dobe v ICU
 • – podpora hardcoded slik za ozadje, menjaš jih z INSERT+kolešček(SHIFT/CTRL)
 • – podpora local folder slik za ozadje, menjaš isto z INSERT+kolešček(SHIFT/CTRL)
 • – preklop med uporabo hardcoded in local folder slik za ozadje s tipko “+”
 • – primerjava s preteklimi projekcijami shranjenimi v podmapi \logProj, on/off na “‘”
 • – označevanje 200 in 100 ICU, 1000 avg.cases in 500 hosp. v napovedi

1.1.0.36 (21.11.2021) … download download2

 • epidemic analyser mode: implementacija pravega epi-modela za ICU
 • epidemic analyser: dodani krivulji za naive/non-naive (no/a/b/ab na tipko “G”)
 • epidemic analyser: implementacija ICU epi-modela
 • epidemic analyser: risanje krivulj iz ICU epi-modela (icuIn/icuOut/icuDead/icuInAll)
 • epidemic analyser: raztegovanje krivulj kumulativ s “Č”+mouseWheel
 • epidemic analyser: možnost vklopa/izklopa avg7d grafa iz legende
 • epidemic analyser: samodejna potemnitev izpisov podatkovnih točk presvetlih grafov
 • epidemic analyser: časovna razpršitev smrti v ICU
 • epidemic analyser: s CTRL+Đ/Ć dobiš ICU admisson/dead faktorje
 • epidemic analyser: izpis številk pri dnevnih vrednostih določenih grafov s kliki na 4-state legend item
 • epidemic analyser: raztegovanje ICU krivulj s “-“+mouseWheel
 • epidemic analyser: raztegovanje bolnišničnih krivulj s “.”+mouseWheel
 • epidemic analyser: podpora scenarija 100% C čez noč, tudi za 1.9.2021
 • epidemic analyser: prilagoditev na pokvarjene podatke o ICU sprejetih kumulativno od 14.11.2021 naprej
 • epidemic analyser: raztegovanje preostalih krivulj z “,”+mouseWheel
 • podpora PREV/NEXT gumba za preklop v drug mode
 • epidemic analyser: Korekcija naivnih v scenarij za trenuten prehod na 100% precepljenost
 • Dopolnitev branja TAN kod, kjer vsekič dobim drugačen format števila in datuma
 • epidemic analyser: podpora scenarija 100% C v enem mesecu (stanje 4 na tipki “F”)
 • epidemic analyser: samodejno generiranje naslova prikaza za določene konfiguracije
 • epidemic analyser: samodejne konfiguracije najpogostejših prikazov, preklop med njimi s tipko “Q”

1.1.0.35 (11.11.2021) … download download2

 • epidemic analyser mode: na 25 dni spremenjen zamik med 1. in 2. dozo cepljenja pri napovedi tempa cepljenja
 • epidemic analyser mode: prilagojeni cases/admission/dead faktorji glede na trenutna gibanja + praznik 1.11.
 • epidemic analyser mode: pri izpisih admission/dead faktorjev (tipki “Đ” in “Ć”) se tudi izpiše 10 zadnjih vrednosti
 • epidemic analyser mode: forsiranje risanje toolTip frame desno od miške (preklapljanje s tipko “Š”)
 • epidemic analyser mode: označevanje 7d/14dPer100k incidence spodaj pod toolTip frame
 • epidemic analyser mode: poenotenje kode za hitrejše dodajanje novih grafov po potrebi
 • epidemic analyser mode: pravilnejša napoved tempa cepljenja za prvih 22 dni napovedi (prej J&J napaka)
 • epidemic analyser mode: immunityPresek faktorji glede na VALICON anketo 18.10.2021 46.7% prebolevnikov že cepljenih
 • epidemic analyser mode: delezCepljenihOtrok faktorji glede na stanje 20.10.2021 7.5% otrok že polno cepljenih
 • epidemic analyser mode: novi tipi markerjev – triangle, boldDiamond, filledCross
 • epidemic analyser mode: izklop nastavljivega jesenskega dviga R
 • epidemic analyser mode: dodane intervencije R za krompirjeve počitnice in Silvestra
 • region-phase diagram: prikaz občin glede na populacijo (“P”+kolešček, CTRL+”P”), umik prikaza regij (“R”)
 • region-phase diagram: vertikalen izpis datumov, če se horizontalno prekrivajo
 • age-gender diagram: tudi pri lastnostih selektiranih grup R za 3,5,7 dni
 • 3D age-gender diagram: omogočen prikaz enot v nasprotnem vrstnem redu (topka “R” za on/off)
 • immunity report mode: popravek, da ne pride do negativnega števila potencialnih smrti
 • prikaz izdanih TAN kod za zadnji dan
 • upoštevanje pojemajoče zaščite od cepljenja in prebolevnosti
 • immunity report: prikaz realne in teoretične imunosti ter teoretičnih deležev nenaivnih
 • epidemic analyser: usklajen delež cepljenih otrok (7.8% na dan 8.11.2021)
 • epidemic analyser: immunity presek faktor ne narašča več linearno proti 0.6, ampak pada proti 0.45 (4. val!)
 • immunity report & epidemic analyser – s tipko “F” vključiš/izključiš 100% učinkovitost cepiv
 • immunity report & epidemic analyser – s tipko “F” zdaj preklapljaš med auto/100%/0% jesenski effCepljenje
 • immunity report & epidemic analyser – s tipko “J” ročno nastavljaš jesenski effCepljenje

1.1.0.34 (7.10.2021) … download download2

 • epidemic analyser mode: dodani krivulji odpuščenih in kumulativno hospitaliziranih
 • epidemic analyser mode: korekcija casesFactor() za september in ustrezna korekcija admissionFactor() na 0.46
 • epidemic analyser mode: korekcije pri označevanju max vrednosti na grafih
 • epidemic analyser mode: razteg po Y osi na Y+kolešček, s CTRL+Y resetiraš na privzeti razteg
 • epidemic analyser mode: korekcija dead faktorja iz 0.17 na 0.15 v skladu s trenutnimi gibanji
 • epidemic analyser mode: novembrsko-zimski nivo cepljenja spremenjen iz 2000 na vrednost 21. dneva napovedi
 • immunity report mode: pri imunih in neimunih se izpišejo deleži, tudi za agregirane (+) skupine
 • immunity report mode: grafičen prikaz imunosti po regijah in starostnih skupinah (tipka “I”)
 • immunity report mode: preventivna omejitev imunosti navzgor na 100%
 • region-phase mode: uvedba prikaza sklopljenosti incidenc regij z njihovo zaščitenostjo (dobiš s tipko “I”)
 • region-phase in age-gender mode: reset raztega po Y osi na CTRL+Y
 • age-gender mode: tudi tu se pri lastnostih skupine izpišejo 3d/5d/7d vrednosti R
 • popravek napovedi importiranih primerov – odprava napake 25 -> 10 dnevno

1.1.0.33 (25.9.2021) … download download2

 • epidemic analyser mode: cepljenje ima postopno padanje proti 2000/dan zdaj do 5.11. namesto do 15.11., ker tako kažejo trendi
 • epidemic analyser mode: default forsirani delta R je zdaj 0.40 namesto 0.50, in to do 5.11. namesto do 25.10.
 • epidemic analyser mode: korigiranje admission faktorja glede na trenutne trende, zdaj je 0.040, decembrski iz 0.060 na 0.055
 • epidemic analyser mode: korigiranje dead faktorja glede na trenutne trende, trenutno je 0.17
 • epidemic analyser mode: cepljenje ima postopno padanje proti 2000/dan zdaj do 5.11. namesto do 15.11., ker tako kažejo trendi
 • epidemic analyser mode: default forsirani delta R je zdaj 0.40 namesto 0.50, in to do 5.11. namesto do 25.10.
 • epidemic analyser mode: poenotenje kode za hitrejše dodajanje novih grafov po potrebi
 • epidemic analyser mode: popravek pri nalaganju web podatkov – za zadnji dan se je naložilo narobe
 • epidemic analyser mode: risanje EU barvnih faz po dnevih
 • epidemic analyser mode: odprava napake, ko pen ni bil več solid in se GUI button’s graphics niso risali v redu

1.1.0.32 (20.9.2021) … download download2

 • epidemic analyser mode: prilagajanje admission/dead faktorjev v napovedi glede na dogajanje v zadnjih dneh
 • epidemic analyser mode: izpis preteklih admission/dead faktorjev na tipkah Đ/Ć
 • epidemic analyser mode: samodejno prilagajanje tempa cepljenja v napovedi na prejete prve odmerke v zadnjih 3 tednih

1.1.0.31 (16.9.2021) … download download2

 • epidemic analyser mode: dodane krivulje za cepljene, cepljene dnevno, imune in neimune, smrti kumulativno
 • epidemic analyser mode: 3-state krivulje za sprejete, umrle in cepljene so on/off pri preozkih stolpcih
 • epidemic analyser mode: popravljen algoritem za primer sprejemov na koncu vala ob visokem tempu cepljenja (po novem do 12k/dan)
 • epidemic analyser mode: popravljena omejitev pri ročnem nastavljanju max tempa cepljenja 7.000->12.000
 • epidemic analyser mode: tempo cepljenja v napovedi se v osnovi samodejno prilagodi tempu cepljenja zadnjega tedna
 • epidemic analyser mode: popravek meril pri krivuljah, ki prikazujejo deleže (allInfected., allVaccinated., imuni, naivni)
 • epidemic analyser mode: pri ročnem nastavljanju prekuženosti sprotno pravilno nastavljanje imunih/neimunih pred napovedjo
 • epidemic analyser mode: procentualna skala na desnem robu okna
 • epidemic analyser mode: pravilno vklapljanje/izklapljanje krivulj tudi pri hitrem klikanju na legendo
 • epidemic analyser mode: pravilnejši izračun smrti glede na predvideno postopno zniževanje deleža 50+ v bolnišnicah
 • epidemic analyser mode: znižanje admission in dead faktorjev glede na trenutno dogajanje (data fitting)

1.1.0.30 (12.9.2021) … download download2

 • epidemic analyser mode: on/off za posamezne krivulje s klikom na labelo v legendi
 • epidemic analyser mode: hover efekt pri prehodu miške preko elementov legende
 • epidemic analyser mode: s pritiskom na tipko “Ž” shraniš podatke izračuna napovedi v clipboard
 • immunity report mode: izpišejo se tudi neimuni v 50+. 55+, 60+, …, 90+
 • podaljšani grafi primerov v raztresenih diagramih za regije in starosnte skupine

1.1.0.29 (10.9.2021) … download download2

 • epidemic analyser mode: vgrajen epi-model, prikaz napovedi vključiš/izključiš s tipko “N”
 • epidemic analyser mode: posivljeno ozadje okna on/off na SHIFT+”4″
 • epidemic analyser mode: obrobljeni stolpci za primere, če so dovolj široki
 • epidemic analyser mode: dodane nove krivulje (prekuženost, R, hospitalizirani, ICU)
 • epidemic analyser mode: paketa nastavitev time-shift (tipka T) ter prekuženost (tipka P)
 • epidemic analyser mode: pri napovedi možnost ročnega nastavljanja prekuženosti (B+kolešček), tempa cepljenja (C+kolešček) in jesenskega dviga R (J+kolešček). S CTRL+B/C/J konec ročnega nastavljanja posametnega parametra.

1.1.0.28 (25.8.2021) … download download2

 • epidemic analyser mode: boljši prikaz vrednosti na Y osi
 • epidemic analyser mode: prikaz povprečja in črtkane krivulje za zadnje 3 dni na grafih za smrti, sprejete in primere
 • epidemic analyser mode: krivulje za smrti (tipka “D”) in sprejete (“S”) so sedaj 3-state (off/on/on+points)
 • epidemic analyser mode: zoom & move z vrtenjem koleščka miške na levi, desni, na sredini, spodaj. +CTRL/SHIFT
 • dodan nov immunity report mode, dobiš ga na kombinacijo tipk CTRL+SHIFT+2 ali iz menuja na desni klik miške
 • immunity report mode: možnost ročnega nastavljanja prekuženosti (+ na tipki “P”, – na SHIFT+”P”, reset CTRL+”P”)

1.1.0.27 (7.8.2021) … download download2

 • graf za selektirane regije oziroma starostne skupine v mode 7 in 8, deluje na tipki “S”
 • pri starostnih skupinah zdaj 5 namesto 4 možni grafi – 5. je na tipki “K”
 • 3-črkovna oznaka imena dneva ob datumu tudi še v 3D grafih
 • barvno označevanje občin v top listi 7d/14 prikazih incidenc
 • vertikalno pomikanje zadnjega vogala v 3D grafih z vrtenjem koleščka na sredini okna po X-u
 • v števec dodan prikaz sprejetih in odpuščenih, dela samo v dovolj velikem oknu (fullHD)
 • prikaz vrednosti za zadnjo serijo podatkov v 3D diagramih (on/off na SHIFT+”8″)
 • v števec dodal prikaz cepljenih, dela samo v dovolj velikem oknu (fullHD)
 • krivulja prekuženih (kumulativno) v Epidemic analyserju (on/off na “L”)
 • v števec dodan prikaz skupne imunosti in zraven še preseka prebolelih s cepljenimi
 • prikaz neimunih 50+/55+/60+/65+/70+
 • popravljeni izračuni prekuženosti občin in regij, da se ujema z državo

1.1.0.26 (13.7.2021) … download download2

 • epidemic calculator: z “I” lahko izključiš prikaz Infected in Odplake, ter ukineš zamik krivulj smrti
 • prilagoditev faktorjev asimptomatičnosti pri izračunavanju prekuženosti
 • v mode 2 (“Incidenca-7d”) in 3 (“Incidenca-14d”) s pritisom na “I” vklopiš prikaz SLO/EU barvnih faz za občine, regije in državo
 • na tipki “>” sedaj občine brez primerov, s CTRL občine po SLO semaforju, s SHIFT po EU semaforju, CTRL+SHIFT+”<” pa vse skupaj
 • nov covid free period mode, ki kaže, koliko dni/tednov so občine/regije že brez novih primerov (CTRL+SHIFT+”1″ ali iz menuja)
 • prikaz (tipka “O”) barvnih faz pri 7d/14 incidencah še za vzhodno/zahodno regijo
 • prikaz krivulje sprejetih v bolnišnice v epidemic analyserju
 • 3-črkovna oznaka imena dneva ob datumu v osnovnih prikazih
 • omogočen večji vertikalni razteg grafov

1.1.0.25 (8.6.2021) … download download2

 • kalkulator incidenc, dobiš ga s pritiskom na F9 ali iz menuja
 • EU barvne faze pri 2D raztresenem diagramu za regije (preklapljanje med R in 14d/100k incidenco na Y osi opravljaš s tipko “I” na tipkovnici)

1.1.0.24 (30.5.2021) … download download2

 • dodana možnost 4. sub-grafa (kontrola s tipko “J”) pri regijah in starostnih skupinah
  dodana tudi možnost, da s CTRL+F/G/H/J takoj ukineš pripadajoč sub-graf
 • podatki o občinah brez primerov in o fiksnih podatkih regij (CTRL+”<“) se kopirajo v clipboard
  pri tem je dodano tudi število takih občin, da jih ni treba ročno šteti
 • pri raztresenih diagramih za regije in starostne skupine se pri povprečju SLO izpiše incidenca SLO
  pri tem se pri regijah med lastnostmi regij sedaj izpiše tudi R na osnovi primerjav petih in treh dni, ne več samo 7
 • pri 3D diagramu za regije lahko s pritiskom na “I” preklapljaš med prikazom incidenc in primerov

1.1.0.23 (15.5.2021) … download download2

 • 3D prikaz razvoja epidemije po regijah ali po starostnih skupinah

1.1.0.22 (13.4.2021) … download download2

 • nov (deseti) mode za prikaz razlik primerov in incidenc – horizontal bar chart na CTRL+9 ali iz menuja

1.1.0.21 (7.4.2021) … download download2

 • zoom (Y+kolešček) ločeno po Y osi (parameter R) tudi v raztresenem diagramu za starostne skupine
 • vklop/izklop prikaza pie chart-a na SHIFT+F9
 • krivulja povprečja tudi pri raztresenem diagramu za regije, prej manjkala

1.1.0.20 (5.4.2021) … download download2

 • vklop prikaza polnih imen vseh občin v raztresenem diagramu za regije na SHIFT+F10

1.1.0.19 (4.4.2021) … download

 • par manjših popravkov
 • upgrade neposredno iz aplikacije bo deloval z bodočo verzijo 1.1.0.20 naprej

1.1.0.18 (4.4.2021)

 • GUI menu Help button
 • Pie chart in max 3 grafi v raztresenih diagramih za regije in starostne skupine (tipke F/G/H)
 • upgrade aplikacije iz aplikacije same – za bodočo verzijo 1.1.0.19 bo že delovalo
 • zoom (Y+kolešček) samo po Y osi (parameter R) v raztresenih diagramih za regije in starostne skupine
 • pri pritisku na CTRL+”<” se izpišejo občine, ki 7/14 dni niso imele nobenega primera

1.1.0.17 (12.3.2021) … download

 • povečevanje regij, občin in starostnih skupin v raztresenih diagramih s tipko “D”, oziroma SHIFT+D za pomanjševanje, s CTRL+D preideš na začetno privzeto velikost
 • podaljševanje repov regij in starostnih skupin v raztresenih diagramih s tipko “T”, oziroma SHIFT+T za skrajševanje, s CTRL+T preideš na začetno privzeto dolžino (v dnevih)
 • preklapljanje prikaza regije v raztresenem diagramu s tipko “M” med krogom (ploščina sorazmerna populaciji) in geografsko obliko

1.1.0.16 (8.3.2021) … download

 • nov (deveti) mode za spremljanje potovanja starostnih skupin med barvnimi fazami ukrepov

1.1.0.15 (3.3.2021) … download

 • vzdrževanje iste hitrosti simulacije pri preklapljanju med mode-i
 • zoom v raztresenem diagramu R-Incidenca … dela na ALT+MouseWheel

1.1.0.14 (2.3.2021) … download

 • nov (osmi) mode za spremljanje potovanja (izbranih) regij in občin med barvnimi fazami ukrepov

1.1.0.13 (27.2.2021) … download

 • nov (sedmi) mode za pregledovanje dnevnega števila novih primerov po občinah in regijah

1.1.0.12 (25.2.2021) … download

 • nov (šesti) mode za analizo dejanskega poteka epidemije s pomočjo grafov potrjenih primerov, ocene vseh okuženih, smrti skupaj in smrti v bolnišnicah ter virusa v odplakah
 • zaklenjena (rumeno okvirjena) občina/regija ima prikazano tudi krivuljo glajenega 7d povprečja primerov, kjer se bolj natančno vidi trend

1.1.0.11 (11.2.2021) … download

 • v tooltip-u nad občino/regijo dodano število prebivalcev in površina enote
 • s SHIFT+7 lahko izklopiš prikazovanje custom GUI-ja
 • HAGT kalkulator na F8
 • Predizpolnjene karakteristike našega dosedanjega HAGT testa (77,4% in 99,1%)

1.1.0.10 (10.2.2021) download

 • ista kot 1.1.0.9, samo ponovno generirano zaradi težav z AV programom

1.1.0.9 (9.2.2021)

 • če si z miško nad malo karto Slovenije, dobiš graf primerov za celo Slovenijo
 • popravek risanja barvnih pasov na R/Incidence raztresenem grafu
 • embedded font mdSign
 • nekaj manjših popravkov

1.1.0.8 (8.2.2021) download

 • Sprehajanje po času tudi s pomočjo tipk na tipkovnici:
  naprej/nazaj za 1 dan: arrow-up, arrow-right, SPACE / arrow-down, arrow-left
  naprej/nazaj za 10 dni: PgUp/PgDown
  na prvi/zadnji dan: Home/End
 • Popravek pri zaklepanju občin/regij za primer okna z okvirjem (prej napačne koordinate!)

1.1.0.7 (7.2.2021)

 • Prikazovanje gumbov za stil in velikost okna desno zgoraj v oknu aplikacije, če greš z miško tja.
 • Vpeljava opcije za hitro pomoč in izpis verzije aplikacije v menu.

1.1.0.6 6.2.2021

 • Popravek napake, ko se je zaklenjena občina/regija izrisovala tudi v mode 2,3,4,5!

1.1.0.5 6.2.2021

 • Nespremenjena 1.1.0.4, ki je bila ponovno generirana, ker mi je Win defender v 1.1.0.4
  javil trojanca !!! Samo s povišanjem verzije pa je spet vse ok!

1.1.0.4 6.2.2021

 • Dodana možnost “zaklepanja” občin in regij s klikom nanjo.
  Ko klikneš nanjo, se okoli nariše rumen okvir in od takrat je zaklenjena oz. locked.
  Dokler je zaklenjena, se spodaj izrisuje graf zanjo, ne pa za tisto, nad katero si trenutno z miško.
  Odkleneš ponovno s klikom nekam v okno.

1.1.0.3 5.2.2021

 • Jakob Ž. in Jurij M. sta našla napako, da crkne, če okno preveč pomanjšaš. Urejeno.

1.1.0.2 5.2.2021

 • Jurij je imel regional settings nastavljeno “.” za decimal separator, jaz pa imam “,”.
  Pri branju covid podatkov je R narobe prebralo, ker se uporablja CSng(), ki gleda reg.sett.
  Spremenil tako, da prebrane “,” spremenim v “.”, potem pa uporabim Val(), ki nič ne gleda reg.sett.

1.1.0.1 4.2.2021

 • CTRL+R za full screen window size, ESC za izhod iz njega

1.1.0.0 4.2.2021

 • ista kot 1.0.0.52

1.0.0.52 3,4.2.2021

 • HAGT calculator
 • posodobljeni podatki populacije občin, pomagal Jakob
 • malo Help-a na F1
 • linki na home page in na App home page
 • animacija ob štartu programa s tekočim modrim okvirjem
 • tudi branje lokalnih dnevnih podatkov izvajam iz dveh ločenih threadov (da je GUI ta čas odziven)

1.0.0.51 2.2.2021

 • loadanje fiksnih podatkov mest, občin, regij in države na hardcoded način
  zato aplikacija praktično nima več potrebe delati z diskovjem spljoh
  razen če uporabnik sam dela covid-data.txt in covid-data-obcine.txt
 • štopanje časa nalaganja covid podatkov
 • refresh covid data iz menuja

1.0.0.50 1.2.2021

 • dva paralelna threada za branje dveh tabel podatkov z net-a
  s tem se skrajša čas branja z net-a iz 4.5 na 2.5 sekunde
 • če v 20 sekundah ne uspe branje podatkov z net-a, potem app.exit