Trendi, napovedi (arhiv januar 2021)

Dobro skrit v tako gosti megli, da bi jo lahko rezali, leži mali ribnik.
Na prvi pogled je popolnoma vsakdanji. Če pa bi ga pogledali še enkrat, bi videli, da je pravljični …

arhiv analiz za december 2020
arhiv analiz pred decembrom 2020

NOVO: Učinek cepljenja na končno število smrti in ostale parametre epidemije

nedelja 31.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.91, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov pada proti 1000 (nekje do 10.2.), trenutno je 1211
imamo pod 6500 PCR pozitivnih na teden, oktobra je bilo tudi preko 13.000 (realno preko 15.000)
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej, do 5.2. verjetno pod 1000:)
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj okoli 20

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Modelska napoved 30.1.2021

Podatki PCR testov za včeraj: 482 novih primerov pri 2408 testih, 20.02%
Primerjava dnevnih podatkov na medtedenski ravni je nekaj dni kazala na upočasnjeno padanje epidemije, a pred zaključki na osnovi tega je bilo treba dobiti še podatke od četrtka naprej. Četrtkovi in petkovi podatki potrjujejo, da nam R nič ni zlezel na 1.0, ampak da se še vedno drži okoli 0.9. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice. Na vrhu epidemije smo imeli po 13.000 pozitivnih PCR testov, in imeli bi jih tudi preko 15.000 če ne bi takrat zmanjšali obsega testiranja, zdaj jih imamo pa pod 6500 tedensko !!

Podatki HAGT testov za včeraj: 98 novih primerov pri 2211 testih, 4.4%
Od 14.1. naprej nekaj več ljudi opravi hitri test, zato številke odkritih pozitivnih ne padajo več. Sploh v ponedeljek je bio ogromno hitrih testov zaradi odpiranja vrtcev in prve triade OŠ.
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. S temi testi najdemo večino (85%) simptomatskih okuženih, ter slabo polovico (44%) asimptomatskih okuženih. Pri včerajšnjih 98 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 8 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 21 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

Neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah:
Še vedno ne kažejo ne rasti, ne padanja. Po dostopnih podatkih zadnje čase bolj poredkoma vzorčijo, in še to ne na vseh postajah. Po nadgradnji opreme se obetajo bolj ažurni podatki.

Podatki o razširjenosti bolj nalezljivih variant virusa:
V Evropi trenutno povzroča probleme britanska z oznako B.1.1.7, južnoafriška B.1.351 še ne. Če se ta pri nas razširi, nam gre R lahko preko 1. Stanje glede razširjenosti pri nas relativno dolgo ni bilo znano. Šele 24.1. smo zaznali prvi primer. 25.1. smo brali o treh odkritih primerih od 297 testov, kar bi pomenilo približno 1% razširjenost seva, oziroma skoraj nič. Zadnja ocena iz 28.1. je 2% razširjenost. Bistveno bo, da bomo naprej intenzivno spremljali in sekvencirali. Če se nam pri 10-20% prisotnosti seva R že začne dvigovati odločno proti 1 ali celo čez, je skrajni čas za ukrepanje.

R (izračunan za en teden nazaj) ob prisotnem šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi je 0.94. Po drugi strani izračun pokaže 0.85 za primer, če upoštevamo skupaj PCR+HAGT teste, kjer je manj občutljivosti na to, ali se nek HAGT da še v PCR, in ali nekdo namesto na PCR gre zdaj na HAGT.
Podatki zadnjih dni dejansko že kažejo, da R ostaja okoli 0.9, in da so vsi ostali znaki o povišanju R samo artefakti sprememb na področju testiranja (množično testiranje učiteljev). Bralcem priporačam, da se držijo analitikov, ki niso podlegli histeriji v zvezi namišljenim R=1:)

Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.91. Vlada in nekateri analitiki že tam nekje od 24.1. govorijo o R=1, a zdaj se vse bolj potrjuje, da je bilo to spet preuranjeno in plod nezadostnega poznavanja tematike. Podobno kot govorjenje o katastrofalnih razmerah po novem letu.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se po predvidevanjih po rahlem ponovoletnem povišanju zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih je zdaj nekako končno doseglo predvideno vrednost 20 na dan, naj bi počasi padalo naprej. Efekt cepljenja bo v kratkem prispeval po eno smrt povprečno manj na dan!
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah …

Incidence smo si s povečevanjem obsega hitrih testov umetno dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra precej manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) … Koroška izpolnjuje kriterije za oranžno fazo!

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Odpiranje vrtcev in prvih triad osnovnih šol ter še nekaterih drugih dejavnosti v 9 regijah nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1, a glede na zadnjo modelsko napoved je bolj verjetno to, da bo R tudi takrat ostal pod 0.95. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivi britanski varianti B.1.1.7, ki bi nam znala R sama po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – te variante imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Zadnji podatki sicer kažejo 2%. Ta različica baje potrebuje okoli 6 tednov, da postane dominantna. Tudi Britanci so zelo dobro zaustavili virus, tako da tak bav bav tudi za različica izgleda ni. Skratka, obdobje padanja epidemije do konca januarja se počasi končuje. Do sredine februarja pričakujem manjše zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih variant. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bodo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britansko varianto, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriške variante, a tudi tudi smo že brali neke dobre novice glede cepiva Moderna.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se od takrat naprej izboljšuje in se bo še izboljševalo.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je potem zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih. Potem je sledilo padanje, ki bo trajalo še nekaj časa. Zdaj se približujemo številki 1000 hospitalitiranih, do tja manjka še kakšen teden dni..
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 20 umrlih/dan, in počasi naj bi padalo naprej. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 37% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sobota 30.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.91, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov pada proti 1000, trenutno je 1205
imamo pod 6500 PCR pozitivnih na teden, oktobra je bilo tudi preko 13.000 (realno preko 15.000)
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej, v enem tednu verjetno pod 1000:)
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj okoli 20

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 987 novih primerov pri 4299 testih, 22.96%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni je nekaj dni kazala na upočasnjeno padanje epidemije, a pred zaključki na osnovi tega je bilo treba dobiti še podatke od četrtka naprej. Četrtkovi in petkovi podatki potrjujejo, da nam R nič ni zlezel na 1.0, ampak da se še vedno drži okoli 0.9. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice. Na vrhu epidemije smo imeli po 13.000 pozitivnih PCR testov, in imeli bi jih tudi preko 15.000 če ne bi takrat zmanjšali obsega testiranja, zdaj jih imamo pa pod 6500 tedensko !!

Podatki HAGT testov za včeraj: 303 novih primerov pri 8494 testih, 3.6%
Od 14.1. naprej nekaj več ljudi opravi hitri test, zato številke odkritih pozitivnih ne padajo več. Sploh v ponedeljek je bio ogromno hitrih testov zaradi odpiranja vrtcev in prve triade OŠ.
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. S temi testi najdemo večino (85%) simptomatskih okuženih, ter slabo polovico (44%) asimptomatskih okuženih. Pri včerajšnjih 303 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 33 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 63 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

Neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah:
Še vedno ne kažejo ne rasti, ne padanja. Po dostopnih podatkih zadnje čase bolj poredkoma vzorčijo, in še to ne na vseh postajah. Po nadgradnji opreme se obetajo bolj ažurni podatki.

Podatki o razširjenosti bolj nalezljivih variant virusa:
V Evropi trenutno povzroča probleme britanska z oznako B.1.1.7, južnoafriška B.1.351 še ne. Če se ta pri nas razširi, nam gre R lahko preko 1. Stanje glede razširjenosti pri nas relativno dolgo ni bilo znano. Šele 24.1. smo zaznali prvi primer. 25.1. smo brali o treh odkritih primerih od 297 testov, kar bi pomenilo približno 1% razširjenost seva, oziroma skoraj nič. Zadnja ocena iz 28.1. je 2% razširjenost. Bistveno bo, da bomo naprej intenzivno spremljali in sekvencirali. Če se nam pri 10-20% prisotnosti seva R že začne dvigovati odločno proti 1 ali celo čez, je skrajni čas za ukrepanje.

R (izračunan za en teden nazaj) ob prisotnem šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi je 0.95. Po drugi strani izračun pokaže 0.87 za primer, če upoštevamo skupaj PCR+HAGT teste, kjer je manj občutljivosti na to, ali se nek HAGT da še v PCR, in ali nekdo namesto na PCR gre zdaj na HAGT.
Včerajšnji podatki dejansko že kažejo, da R ostaja okoli 0.9, in da so vsi ostali znaki o povišanju R samo artefakti sprememb na področju testiranja (množično testiranje učiteljev). Bralcem priporačam, da se držijo analitikov, ki niso podlegli histeriji v zvezi namišljenim R=1:)

Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.91. Vlada in nekateri analitiki že tam nekje od 24.1. govorijo o R=1, a zdaj se vse bolj potrjuje, da je bilo to spet preuranjeno in plod nezadostnega poznavanja tematike. Podobno kot govorjenje o katastrofalnih razmerah po novem letu.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se po predvidevanjih po rahlem ponovoletnem povišanju zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih je zdaj nekako končno doseglo predvideno vrednost 20-22 na dan, naj bi kmalu padlo na 20/dan.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah …

Koper do 29.1.2021
Škofja Loka do 29.1.2021

Incidence smo si s povečevanjem obsega hitrih testov umetno dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra precej manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) … Koroška izpolnjuje kriterije za oranžno fazo!

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Odpiranje vrtcev in prvih triad osnovnih šol ter še nekaterih drugih dejavnosti v 9 regijah nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivi britanski varianti B.1.1.7, ki bi nam znala R sama po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – te variante imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Zadnji podatki sicer kažejo 2%. Tudi Britanci so zelo dobro zaustavili virus, tako da tak bav bav tudi za različica izgleda ni. Skratka, trenutno je pred nami padanje epidemije do konca januarja, potem do sredine februarja zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih variant. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bodo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britansko varianto, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriške variante, a tudi tudi smo že brali neke dobre novice glede cepiva Moderna.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se od takrat naprej izboljšuje in se bo še izboljševalo.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je potem zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih. Potem je sledilo padanje, ki bo trajalo še nekaj časa. Zdaj se približujemo številki 1000 hospitalitiranih, do tja manjka še kakšen teden dni..
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 22 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 36% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

petek 29.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.91, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov je iz 1224 zaradi testiranja učiteljev malce naraslo, zdaj je 1235
imamo pod 6700 PCR pozitivnih na teden, oktobra je bilo tudi preko 13.000 (realno preko 15.000)
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej, včeraj prvič po 6.11. pod 1100:)
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj okoli 20

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 1005 novih primerov pri 4506 testih, 22.30%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni je nekaj dni kazala na upočasnjeno padanje epidemije, a pred zaključki na osnovi tega je bilo treba dobiti še podatke od četrtka naprej. Četrtkovi podatki potrjujejo, da nam R nič ni zlezel na 1.0, ampak da se še vedno drži okoli 0.9. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice. Na vrhu epidemije smo imeli po 13.000 pozitivnih PCR testov, in imeli bi jih tudi preko 15.000 če ne bi takrat zmanjšali obsega testiranja, zdaj jih imamo pa pod 6700 tedensko !!

Podatki HAGT testov za včeraj: 289 novih primerov pri 7527 testih, 3.8%
Zadnje dni nekaj več ljudi opravi hitri test, zato številke odkritih pozitivnih ne padajo več. Sploh v ponedeljek je bio ogromno hitrih testov zaradi odpiranja vrtcev in prve triade OŠ.
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. S temi testi najdemo večino (85%) simptomatskih okuženih, ter slabo polovico (44%) asimptomatskih okuženih. Pri včerajšnjih 289 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 29 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 60 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

Neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah:
Še vedno ne kažejo ne rasti, ne padanja. Po dostopnih podatkih zadnje čase bolj poredkoma vzorčijo, in še to ne na vseh postajah.

Podatki o razširjenosti bolj nalezljivih variant virusa:
V Evropi trenutno povzroča probleme britanska z oznako B.1.1.7, južnoafriška B.1.351 še ne. Če se ta pri nas razširi, nam gre R lahko preko 1. Stanje glede razširjenosti pri nas relativno dolgo ni bilo znano. Šele 24.1. smo zaznali prvi primer. 25.1. smo brali o treh odkritih primerih od 297 testov, kar bi pomenilo približno 1% razširjenost seva, oziroma skoraj nič. Trenutna ocena je 2% razširjenost. Bistveno bo, da bomo naprej intenzivno spremljali in sekvencirali. Če se nam pri 10-20% prisotnosti seva R že začne dvigovati odločno proti 1 ali celo čez, je skrajni čas za ukrepanje.

R (izračunan za en teden nazaj) ob prisotnem šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi je 0.98. Po drugi strani izračun pokaže 0.89 za primer, če upoštevamo skupaj PCR+HAGT teste, kjer je manj občutljivosti na to, ali se nek HAGT da še v PCR, in ali nekdo namesto na PCR gre zdaj na HAGT.
Kljub vsemu smo zadnje dni (sploh sreda) opažali znake, ki so napeljevali na zaključek o zmanjšanju tempa padanja epidemije. Število pozitivnih PCR testov se skoraj ni zmanjševalo več, delež PCR+ testov je malo narastel. Prej se je to dvoje dogajalo pri zmanjševanju števila potrebnih PCR testov, kar je kazalo na znano situacijo s povečevanjem deleža PCR verificiranih pozitivnih hitrih testov, a zdaj tega ni bilo več opaziti. Število hitrih testov se je v zadnjih dneh povečalo, še sploh v ponedeljek 25.1., a delež pozitivnih pri tem je padal naprej, zdaj celo s faktorjem 0.80. To pa je po drugi strani spet pričakovano, saj je bila testirana populacija učiteljev verjetno bolj asimptomatična, kot so drugi testiranci na običajen dan.
Nekih zanesljivih indikatorjev za natančno oceno R trenutno ni. R je trenutno zelo izmuzljiv. Več bo vidnega do konca tedna. Včerajšnji podatki dejansko že kažejo, da R ostaja okoli 0.9, in da so vsi ostali znaki o povišanju R samo artefakti sprememb na področju testiranja.

Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.91. Vlada in nekateri analitiki že tam nekje od 24.1. govorijo o R=1, a zdaj se vse bolj potrjuje, da je bilo to preuranjeno.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se po predvidevanjih po rahlem ponovoletnem povišanju zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih je zdaj nekako končno doseglo predvideno vrednost 20-22 na dan, naj bi kmalu padlo na 20/dan.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Skrbi Primorska.

Bovec
Koper
Izola
Škofja Loka
Trebnje

Incidence smo si s povečevanjem obsega hitrih testov umetno dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra precej manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) … Nekaj se dogaja v občini Bovec. Koroška izpolnjuje kriterije za oranžno fazo!

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Odpiranje vrtcev in prvih triad osnovnih šol ter še nekaterih drugih dejavnosti v 9 regijah nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivi britanski varianti B.1.1.7, ki bi nam znala R sama po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – te variante imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Zadnji podatki sicer kažejo 2%. Tudi Britanci so zelo dobro zaustavili virus, tako da tak bav bav tudi za različica izgleda ni. Skratka, trenutno je pred nami padanje epidemije do konca januarja, potem do sredine februarja zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih variant. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bojo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britansko varianto, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriške variante, a tudi tudi smo že brali neke dobre novice glede cepiva Moderna.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se od takrat naprej izboljšuje in se bo še izboljševalo.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je potem zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih. Potem je sledilo padanje, ki bo trajalo še nekaj časa. Včeraj smo prvič po 6. novembru spet imeli pod 1100 hospitalitiranih.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 23 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 36% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

četrtek 28.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.91, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov je iz 1224 zaradi testiranja učiteljev malce naraslo, zdaj je 1256
imamo pod 6800 PCR pozitivnih na teden, oktobra je bilo tudi preko 13.000
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej, jutri verjetno prvič po 6.11. pod 1100
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj gre proti 20

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 1144 novih primerov pri 4958 testih, 23.07%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni kaže na upočasnjeno padanje epidemije, a je za zaključke treba dobiti še podatke do nedelje. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice. Na vrhu epidemije smo imeli po 13.000 pozitivnih PCR testov, in imeli bi jih tudi preko 15.000 če ne bi takrat zmanjšali obsega testiranja, zdaj jih imamo pa pod 6800 tedensko !!

Podatki HAGT testov za včeraj: 372 novih primerov pri 8639 testih, 4.3%
Zadnje dni nekaj več ljudi opravi hitri test, zato številke odkritih pozitivnih ne padajo več. Sploh v ponedeljek je bio ogromno hitrih testov zaradi odpiranja vrtcev in prve triade OŠ.
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. S temi testi najdemo večino (85%) simptomatskih okuženih, ter slabo polovico (44%) asimptomatskih okuženih. Pri današnjih 372 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 33 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 79 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

Neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah:
Še vedno ne kažejo ne rasti, ne padanja. Po dostopnih podatkih zadnje čase bolj poredkoma vzorčijo, in še to ne na vseh postajah.

Podatki o razširjenosti bolj nalezljivih variant virusa:
V Evropi trenutno povzroča probleme britanska z oznako B.1.1.7, južnoafriška B.1.351 še ne. Če se ta pri nas razširi, nam gre R lahko preko 1. Stanje glede razširjenosti pri nas relativno dolgo ni bilo znano. Šele 24.1. smo zaznali prvi primer. 25.1. smo brali o treh odkritih primerih od 297 testov, kar bi pomenilo približno 1% razširjenost seva, oziroma skoraj nič. Trenutna ocena je 2% razširjenost. Bistveno bo, da bomo naprej intenzivno spremljali in sekvencirali. Če se nam pri 10-20% prisotnosti seva R že začne dvigovati odločno proti 1 ali celo čez, je skrajni čas za ukrepanje.

R (izračunan za en teden nazaj) ob prisotnem šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi je 0.99. Po drugi strani izračun pokaže 0.905 za primer, če upoštevamo skupaj PCR+HAGT teste, kjer je manj občutljivosti na to, ali se nek HAGT da še v PCR, in ali nekdo namesto na PCR gre zdaj na HAGT.
Kljub vsemu zadnje dni (sploh danes) opažamo znake, ki napeljujejo na zaključek o zmanjšanju tempa padanja epidemije. Število pozitivnih PCR testov se skoraj ne zmanjšuje več, delež PCR+ testov je malo narastel. Prej se je to dvoje dogajalo pri zmanjševanju števila potrebnih PCR testov, kar je kazalo na znano situacijo s povečevanjem deleža PCR verificiranih pozitivnih hitrih testov, a zdaj tega ni več opaziti. Število hitrih testov se je v zadnjih dneh povečalo, še sploh v ponedeljek 25.1., a delež pozitivnih pri tem je padal naprej, zdaj celo s faktorjem 0.80. To pa je po drugi strani spet pričakovano, saj je bila testirana populacija učiteljev verjetno bolj asimptomatična, kot so drugi testiranci na običajen dan.
Nekih zanesljivih indikatorjev za natančno oceno R trenutno ni. R je trenutno zelo izmuzljiv. Več bo vidnega do konca tedna.

Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.91. Vlada in nekateri analitiki že tam nekje od 24.1. govorijo o R=1, a po mojem mnenju je bilo to preuranjeno.

Ob izločenih ponedeljkovih 20763/278 testih iz izobraževanja (business as usual) …

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se po predvidevanjih po rahlem ponovoletnem povišanju zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih je zdaj nekako končno doseglo predvideno vrednost 20-22 na dan, naj bi kmalu padlo na 20/dan.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Skrbi Primorska, in tudi Goriška.

Incidence smo si s povečevanjem obsega hitrih testov umetno dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra precej manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) … Nekaj se dogaja v občini Bovec. Koroška izpolnjuje kriterije za oranžno fazo!

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Odpiranje vrtcev in prvih triad osnovnih šol ter še nekaterih drugih dejavnosti v 9 regijah nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivi britanski varianti B.1.1.7, ki bi nam znala R sama po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – te variante imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Zadnji podatki sicer kažejo 2%. Tudi Britanci so zelo dobro zaustavili virus, tako da tak bav bav tudi za različica izgleda ni. Skratka, trenutno je pred nami padanje epidemije do konca januarja, potem do sredine februarja zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih variant. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bojo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britansko varianto, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriške variante, a tudi tudi smo že brali neke dobre novice glede cepiva Moderna.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se od takrat naprej izboljšuje in se bo še izboljševalo.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je potem zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih. Potem je sledilo padanje, ki bo trajalo še nekaj časa. Jutri bomo po 6. novembru verjetno prvič spet imeli pod 1100 hospitalitiranih.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 23 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 36% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sreda 27.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.90, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov je zaradi testiranja učiteljev malce naraslo, zdaj je 1246
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj gre proti 20

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 1430 novih primerov pri 5418 testih, 26.39%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni kaže na upočasnjeno padanje epidemije, a glej razlago pri izračunu R. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice.

Podatki HAGT testov za včeraj: 420 novih primerov pri 10528 testih, 4.0%
Zadnje dni nekaj več ljudi opravi hitri test, zato številke odkritih pozitivnih ne padajo več. Sploh v ponedeljek je bio ogromno hitrih testov zaradi odpiranja vrtcev in prve triade OŠ. To bi bil problem, če bi delež pozitivnih pri tem naraščal, v resnici pa fino pada.
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. S temi testi najdemo večino (85%) simptomatskih okuženih, ter slabo polovico (44%) asimptomatskih okuženih. Pri današnjih 420 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 40 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 88 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

Neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah:
Še vedno ne kažejo ne rasti, ne padanja. Po dostopnih podatkih zadnje čase bolj poredkoma vzorčijo, in še to ne na vseh postajah.

Podatki o razširjenosti bolj nalezljivih variant virusa:
V Evropi trenutno povzroča probleme britanska z oznako B.1.1.7, južnoafriška B.1.351 še ne. Če se ta pri nas razširi, nam gre R lahko preko 1. Stanje glede razširjenosti pri nas relativno dolgo ni bilo znano. Šele 24.1. smo zaznali prvi primer. 25.1. smo brali o treh odkritih primerih od 297 testov, kar bi pomenilo približno 1% razširjenost seva, oziroma skoraj nič. Bistveno bo, da bomo naprej intenzivno spremljali in sekvencirali. Če se nam pri 10-20% prisotnosti seva R že začne dvigovati odločno proti 1 ali celo čez, je treba ukrepati.

R (izračunan za en teden nazaj) ob prisotnem šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi je 0.96. Po drugi strani izračun pokaže 0.89 za primer, če upoštevamo skupaj PCR+HAGT teste, kjer je manj občutljivosti na to, ali se nek HAGT da še v PCR, in ali nekdo namesto na PCR gre zdaj na HAGT.
Kljub vsemu zadnje dni (sploh danes) opažamo znake, ki napeljujejo na zaključek o zmanjšanju tempa padanja epidemije. Število pozitivnih PCR testov se skoraj ne zmanjšuje več, delež PCR+ testov je malo narastel. Prej se je to dvoje dogajalo pri zmanjševanju števila potrebnih PCR testov, kar je kazalo na znano situacijo s povečevanjem deleža PCR verificiranih pozitivnih hitrih testov, a zdaj tega ni več opaziti. Število hitrih testov se je v zadnjih dneh povečalo, še sploh v ponedeljek 25.1., a delež pozitivnih pri tem je padal naprej, zdaj celo s faktorjem 0.80. To pa je po drugi strani spet pričakovano, saj je bila testirana populacija učiteljev verjetno bolj asimptomatična, kot so drugi testiranci na običajen dan.
Nekih zanesljivih indikatorjev za natančno oceno R trenutno ni. R je trenutno zelo izmuzljiv. Več bo vidnega do konca tedna.

Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.90. Vlada in nekateri analitiki že tam nekje od 24.1. govorijo o R=1, a po mojem mnenju je bilo to preuranjeno.

Ob izločenih ponedeljkovih 20763/278 testih iz izobraževanja (business as usual) …

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se zdaj po rahlem ponovoletnem povišanju v skladu s predvidevanji že zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih nekako ne doseže predvidene vrednosti 20-22 na dan, ampak se kar vrti blizu 25. Upajmo, da pade.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Skrbi Primorska.

Incidence smo si s povečevanjem obsega hitrih testov umetno dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra precej manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) … Nekaj se dogaja v občini Bovec. Koroška izpolnjuje kriterije za oranžno fazo!

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Odpiranje vrtcev in prvih triad osnovnih šol ter še nekaterih drugih dejavnosti v 9 regijah nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivi britanski varianti B.1.1.7, ki bi nam znala R sama po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – te variante imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Zadnji podatki sicer kažejo 2%. Skratka, trenutno je pred nami padanje epidemije do konca januarja, potem do sredine februarja zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih variant. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bojo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britansko varianto, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriške variante, a tudi tudi smo že brali neke dobre novice glede cepiva Moderna.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se zdaj že izboljšuje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je potem zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, zdaj sledi (najprej počasno) padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 36% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

torek 26.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.89, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov je padlo na 1224, tempo zmanjševanja morda malce pada
včeraj testiranih 20673 testiranih zaposlenih v izobraževanju, od njih 278 pozitivnih
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj gre proti 20

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 1149 novih primerov pri 4700 testih, 24.45%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni kaže na upočasnjeno padanje epidemije, a glej razlago pri izračunu R. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice.

Podatki HAGT testov za včeraj: 503 novih primerov pri 30392 testih, 1.7%
Med njimi 20673 zaposlenih v izobraževanju in od njih 278 pozitivnih. Ostalih 9719, 225 pozitivnih.
Zadnje dni nekaj več ljudi opravi hitri test, zato številke odkritih pozitivnih ne padajo več. Sploh včeraj je bio ogromno hitrih testov zaradi današnjega odpiranja vrtcev in prve triade OŠ. To bi bil problem, če bi delež pozitivnih pri tem naraščal, v resnici pa fino pada.
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. S temi testi najdemo večino (85%) simptomatskih okuženih, ter slabo polovico (44%) asimptomatskih okuženih. Pri današnjih 503 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 121 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 88 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

Neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah:
Še vedno ne kažejo ne rasti, ne padanja. Po dostopnih podatkih zadnje čase bolj poredkoma vzorčijo, in še to ne na vseh postajah.

Podatki o razširjenosti bolj nalezljivih variant virusa:
V Evropi trenutno povzroča probleme britanska z oznako B.1.1.7, južnoafriška B.1.351 še ne. Če se ta pri nas razširi, nam gre R lahko preko 1. Stanje glede razširjenosti pri nas relativno dolgo ni bilo znano. Šele 24.1. smo zaznali prvi primer. 25.1. smo brali o treh odkritih primerih od 297 testov, kar bi pomenilo približno 1% razširjenost seva, oziroma skoraj nič. Bistveno bo, da bomo naprej intenzivno spremljali in sekvencirali. Če se nam pri 10-20% prisotnosti seva R že začne dvigovati odločno proti 1, je treba ukrepati.

R (izračunan za en teden nazaj) ob prisotnem šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi je 0.91. Podobno (0.89) velja tudi za primer, če upoštevamo skupaj PCR+HAGT teste.
Kljub vsemu zadnje 4 dni opažamo znake, ki napeljujejo na zaključek o zmanjšanju tempa padanja epidemije. Število pozitivnih PCR testov se skoraj ne zmanjšuje več, delež PCR+ testov je malo narastel. Ampak to dvoje se dogaja pri zmanjšanem številu potrebnih PCR testov. To spet kaže na znano situacijo s povečevanjem deleža PCR verificiranih pozitivnih hitrih testov. V tem primeru je najbolj zanesljiv indikator število potrebnih PCR testov, to pa pada s tedenskim faktorjem 0.90. Temu pritrjuje tudi skupna statistika PCR+HAGT testov, ki kaže na padanje z 0.89. Ta skupna statistika je namreč manj občutljiva na to, ali se nek HAGT da še v PCR, in ali nekdo namesto na PCR gre zdaj na HAGT. Število hitrih testov se je v zadnjih dneh povečalo, še sploh v ponedeljek 25.1., a delež pozitivnih pri tem je padal naprej, zdaj celo s faktorjem 0.80.
Zdaj in v prihodnjih dneh, ko imamo veliko raznih efektov na področju množičnega testiranja, bosta najbolj zanesljiva indikatorja dinamike epidemije število opravljenih PCR testov in pa skupen PCR+HAGT delež pozitivnih.

Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.89. Vlada in nekateri analitiki že tam nekje od 24.1. govorijo o R=1, a po mojem mnenju preuranjeno.

Ob izločenih 20763/278 testih iz izobraževanja (business as usual) …

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se zdaj po rahlem ponovoletnem povišanju v skladu s predvidevanji že zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih nekako ne doseže predvidene vrednosti 20-22 na dan, ampak se kar vrti blizu 25. Upajmo, da pade.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Skrbi Primorska.

Incidence smo si s povečevanjem obsega hitrih testov umetno dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra precej manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) … Nekaj se dogaja v občini Bovec. Koroška izpolnjuje kriterije za oranžno fazo!

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Odpiranje vrtcev in prvih triad osnovnih šol ter še nekaterih drugih dejavnosti v 9 regijah nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivi britanski varianti B.1.1.7, ki bi nam znala R sama po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – te variante imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Zadnji podatki sicer kažejo 1%. Skratka, trenutno je pred nami padanje epidemije do konca januarja, potem do sredine februarja zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih variant. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bojo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britansko varianto, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriške variante, a tudi tudi smo že brali neke dobre novice glede cepiva Moderna.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se zdaj že izboljšuje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je potem zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, zdaj sledi (najprej počasno) padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 36% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

ponedeljek 25.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.89, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov je padlo na 1230, tempo zmanjševanja pada
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj gre proti 20

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 264 novih primerov pri 1293 testih, 20.42%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni kaže na upočasnjeno padanje epidemije, glej razlago pri izračunu R. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice.

Podatki HAGT testov za včeraj: 29 novih primerov pri 1441 testih, 2.0%
Zadnje dni nekaj več ljudi opravi hitri test, zato številke odkritih pozitivnih ne padajo več. To bi bil problem, če bi delež pozitivnih pri tem naraščal, v resnici pa fino pada.
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. S temi testi najdemo večino (85%) simptomatskih okuženih, ter slabo polovico (44%) asimptomatskih okuženih. Pri današnjih 29 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 6 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 5 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

Neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah:
Še vedno ne kažejo ne rasti, ne padanja. Po dostopnih podatkih zadnje čase bolj poredkoma vzorčijo, in še to ne na vseh postajah.

Podatki o razširjenosti bolj nalezljivih sevov virusa:
V Evropi trenutno povzroča probleme britanski z oznako B.1.1.7). Če se ta pri nas razširi, nam gre R lahko preko 1. Stanje glede razširjenosti pri nas do danes ni bilo znano, se je pa končno začelo premikati na tem področju. Kot zadnji v okolici smo včeraj zaznali prvi primer. Danes beremo o treh odkritih primerih od 297 testov, kar bi pomenilo približno 1% razširjenost seva, oziroma skoraj nič. Bistveno bo, da bomo naprej intenzivno spremljali in sekvencirali. Če se nam pri 10-20% prisotnosti seva R že začne dvigovati odločno proti 1, je treba ukrepati.

R (izračunan za en teden nazaj) ob prisotnem šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi je 0.90. Podobno (0.89) velja tudi za primer, če upoštevamo skupaj PCR+HAGT teste.
Kljub vsemu zadnje 4 dni opažamo znake, ki napeljujejo na zaključek o zmanjšanju tempa padanja epidemije. Število pozitivnih PCR testov se skoraj ne zmanjšuje več, delež PCR+ testov je malo narastel. Ampak to dvoje se dogaja pri zmanjšanem številu potrebnih PCR testov. To spet kaže na znano situacijo s povečevanjem deleža PCR verificiranih pozitivnih hitrih testov. V tem primeru je najbolj zanesljiv indikator število potrebnih PCR testov, to pa pada s tedenskim faktorjem 0.91. Temu pritrjuje tudi skupna statistika PCR+HAGT testov, ki kaže na padanje z 0.89. Ta skupna statistika je namreč manj občutljiva na to, ali se nek HAGT da še v PCR, in ali nekdo namesto na PCR gre zdaj na HAGT. Število hitrih testov se je v zadnjih dneh povečalo, a delež pozitivnih pri tem je padal naprej.
Zdaj in v prihodnjih dneh, ko je recimo v ponedeljek plan s hitrimi testi testirati okoli 30.000 zaposlenih v šolstvu zaradi odprte 1. triade, bosta najbolj zanesljiva indikatorja dinamike epidemije število opravljenih PCR testov in pa skupen PCR+HAGT delež pozitivnih. Če bodo rezultati teh 30.000 testov sploh šli v statistiko seveda.

Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.89. Vlada in nekateri analitiki sicer že govorijo o R=1, a po mojem mnenju preuranjeno. Če se bo samo na osnovi enega spremenjenega kazalca takoj spremenilo planirano sproščanje v “dobrih” regijah, se bomo spet lahko vprašali, kdo svetuje našim odločevalcem. Verjetno taisti, ki so po novem letu razglašali katastrofalno stanje in 1500-2000 ljudi v bolnišnicah …

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se zdaj po rahlem ponovoletnem povišanju v skladu s predvidevanji že zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih nekako ne doseže predvidene vrednosti 20-22 na dan, ampak se kar vrti blizu 25. Upajmo, da pade.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Skrbi Primorska.

Incidence smo si s povečevanjem obsega hitrih testov umetno dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra precej manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) … Nekaj se dogaja v občini Bovec. Koroška izpolnjuje kriterije za oranžno fazo!

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Odpiranje vrtcev in prvih triad osnovnih šol ter še nekaterih drugih dejavnosti v 9 regijah nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je pred nami padanje epidemije do konca januarja, potem do sredine februarja zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih sevov. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bojo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britanski sev, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriškega seva.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se zdaj že izboljšuje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je potem zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, zdaj sledi (najprej počasno) padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 35% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

NOVO: Učinek cepljenja na končno število smrti in ostale parametre epidemije

Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Epidemija med 1.12.2020 in 23.1.2021

nedelja 24.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.89, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov je padlo na 1230, tempo zmanjševanja pada
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj gre proti 20

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 503 novih primerov pri 2140 testih, 23.50%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni kaže na solidno padanje epidemije. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice. Neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah še vedno ne kažejo ne rasti, ne padanja. Je pa res, da po dostopnih podatkih zadnje čase bolj poredkoma vzorčijo, in še to ne na vseh postajah.

Podatki HAGT testov za včeraj: 34 novih primerov pri 835 testih, 4.1%
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. Pri današnjih 34 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 3 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 7 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

R (izračunan za en teden nazaj) zdaj kljub vnešenemu šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi spet postaja izračunljiv, in je 0.89. Podobno velja tudi za primer, če upoštevamo skupaj PCR+HAGT teste.
Kljub vsemu zadnje 3 dni opažamo znake, ki napeljujejo na zaključek o zmanjšanju tempa padanja epidemije. Število pozitivnih PCR testov se ne zmanjšuje več, delež PCR+ testov je malo narastel. Ampak to dvoje se dogaja pri zmanjšanem številu potrebnih PCR testov. To spet kaže na znano situacijo s povečevanjem deleža PCR verificiranih pozitivnih hitrih testov. V tem primeru je najbolj zanesljiv indikator število potrebnih PCR testov, to pa pada s tedenskim faktorjem 0.91. Temu pritrjuje tudi skupna statistika PCR+HAGT testov, ki kaže na padanje z 0.89. Ta skupna statistika je namreč manj občutljiva na to, ali se nek HAGT da še v PCR, in ali nekdo namesto na PCR gre zdaj na HAGT.
Zdaj in v prihodnjih dneh, ko je recimo v ponedeljek plan s hitrimi testi testirati okoli 30.000 zaposlenih v šolstvu zaradi odprte 1. triade, bosta najbolj zanesljiva indikatorja dinamike epidemije število opravljenih PCR testov in pa skupen PCR+HAGT delež pozitivnih.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.89. S tem je zdaj usklajen tudi graf R za nekaj dni nazaj.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se zdaj po rahlem ponovoletnem povišanju v skladu s predvidevanji že zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih nekako ne doseže predvidene vrednosti 20-22 na dan, ampak se kar vrti okoli 25. Upajmo, da pade.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Skrbi Primorska.

Incidence smo si s povečevanjem obsega hitrih testov umetno dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra precej manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) … Nekaj se dogaja v občini Bovec …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Odpiranje vrtcev in prvih triad osnovnih šol ter še nekaterih drugih dejavnosti v 9 regijah nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je pred nami padanje epidemije do konca januarja, potem do sredine februarja zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih sevov. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bojo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britanski sev, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriškega seva.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se zdaj že izboljšuje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je potem zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, zdaj sledi (najprej počasno) padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 35% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sobota 23.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.88, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov je padlo že na 1234, pod 1000 na začetku februarja
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj gre proti 20

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 1167 novih primerov pri 4405 testih, 26.49%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni kaže na solidno padanje epidemije. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice. Neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah še vedno ne kažejo ne rasti, ne padanja. Je pa res, da po dostopnih podatkih zadnje čase bolj poredkoma vzorčijo, in še to ne na vseh postajah.

Podatki HAGT testov za včeraj: 339 novih primerov pri 7545 testih, 4.5%
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. Pri današnjih 339 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 29 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 72 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

R (izračunan za en teden nazaj) zdaj kljub vnešenemu šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi spet postaja izračunljiv, in je 0.875. Podobno velja tudi za primer, če upoštevamo skupaj PCR+HAGT teste.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.88.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se zdaj po rahlem ponovoletnem povišanju v skladu s predvidevanji že zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih nekako ne doseže predvidene vrednosti 20-22 na dan, ampak se kar vrti okoli 25. Upajmo, da pade.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Potem se je res krasno polepšala nazaj skoraj do idealne.:) Zdaj pa gremo nazaj v normalno/realno stanje.

Incidence smo si s povečevanjem obsega hitrih testov umetno dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra precej manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Odpiranje vrtcev in prvih triad osnovnih šol ter še nekaterih drugih dejavnosti v 9 regijah nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je pred nami padanje epidemije do konca januarja, potem do sredine februarja zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih sevov. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bojo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britanski sev, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriškega seva.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se zdaj že izboljšuje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je potem zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, zdaj sledi (najprej počasno) padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 35% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

petek 22.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.87, epidemija pada od konca novembra, čez novo leto nekaj rasti, januarja padanje

7-dnevno povprečje primerov je padlo že na 1237, pod 1000 bomo na prehodu v februar
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan, zdaj okoli 25

skupno število smrti bo 4100-4300, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Modelska napoved z upoštevanjem cepljenja in odpiranja vrtcev ter 1. triade OŠ z dnem 25.1.2021

Podatki PCR testov za včeraj: 1115 novih primerov pri 4872 testih, 22.89%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni kaže na solidno padanje epidemije. Številke so precej boljše kot decembra pred prazniki, in so na nivoju številk iz prve polovice oktobra. To so zelo dobre novice. Vse skupaj potrjujejo tudi neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za včeraj: 324 novih primerov pri 6277 testih, 5.2%
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Treba je poudariti, da noben hitri antigenski test ni brez lažno negativnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. Pri današnjih 324 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 24 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 70 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

R (izračunan za en teden nazaj) zdaj kljub vnešenemu šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi spet postaja izračunljiv, in je 0.85. Jasno je, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja sredi decembra in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Sedanje okužbe pa so že precej nižje kot decembra pred prazniki. To pomeni, da se je R vrnil kar solidno pod 1. Silvestrovanja so prinesla nekaj dodatnih okužb, je pa zdaj tudi že jasno, da je pojav že izzvenel in da krivulja novookuženih lepo pada. Paziti pa je treba na podatke od 4.1. do 6.1., ko je bilo res veliko HAGT testiranja in so ti res zelo dvignili tudi PCR statistiko navzgor. Računsko določeni R je bil tako nekaj časa res prenizek in je bilo prav, da smo ga držali na 0.86. Trenutne primerjave že dajo zelo realen rezultat, zato od jutri naprej prehajam nazaj na večinoma računsko določanje R.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.87.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se zdaj po rahlem ponovoletnem povišanju v skladu s predvidevanji že zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih nekako ne doseže predvidene vrednosti 20-22 na dan, ampak se kar vrti okoli 25. Upajmo, da pade.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Potem se je res krasno polepšala nazaj skoraj do idealne.:) Zdaj pa gremo nazaj v normalno/realno stanje.

Incidenca se je s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dvigovala, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim za dni od 4.1. naprej) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do 9.1. smo s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra verjetno pol manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je bilo število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Čez novo leto je bilo nekaj malega rasti. Potem se je padanje epidemije nadaljevalo. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1, verjetno na nivo okoli 0.95. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je pred nami padanje epidemije do konca januarja, potem do sredine februarja zmanjšanje tempa padanja, potem pa je odvisno od razširjenosti novih bolj nalezljivih sevov. Če jih ne bo, bomo lahko že februarja kompletno odprli osnovne šole in zadnje letnike srednjih šol. Če pa bojo, pa so možne zaostritve ukrepov, kot jih že zdaj lahko spremljamo v kar nekaj evropskih državah. K sreči obstoječa cepiva (ali protitelesa od prebolele okužbe) delujejo na britanski sev, precej slabše pa so tozadevne informacije glede južnoafriškega seva.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se zdaj že izboljšuje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, zdaj sledi (najprej počasno) padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 4100-4300, do konca januarja 3530. Ali bomo šli do 4300 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 35% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. Z dodatnim sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 4100. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo pod 4100. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo skoraj za 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

četrtek 21.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, silvestrovanja niso povzročila večje škode

R=0.86, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, nič resnega, gremo hitro nazaj dol
7-dnevno povprečje primerov je padlo že na 1242, pod 1000 bomo na prehodu v februar
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
stanje v bolnišnicah se izboljšuje in se bo izboljševalo naprej
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan.

skupno število smrti bo 3800-4100, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 1166 novih primerov pri 4813 testih, 24.23%
Primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni kaže na zelo solidno padanje epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Druge povečane generacije okuženih iz silvestrovanj ni bilo. Vse skupaj potrjujejo tudi neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za včeraj: 279 novih primerov pri 6786 testih, 4.1%
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) je v kvalitetni klinični študiji ugotovil 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Da relativno malo lažno pozitivnih rezultatov, nekaj več pa lažno negativnih, in sicer za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Toliko več je torej resnično okuženih, a jih nismo zaznali. Pri današnjih 279 potrjeno pozitivnih je pri upoštevanju teh podatkov 26 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 59 lažno negativnih. Vsi z negativnim testom se morajo obnašati, kot so se pred testom – ne smejo predpostavljati, da so zdravi.

R (izračunan za en teden nazaj) zdaj kljub vnešenemu šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi spet postaja izračunljiv, in je 0.81. Jasno je, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja sredi decembra in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se je R vrnil kar solidno pod 1. Silvestrovanja so prinesla nekaj dodatnih okužb, je pa zdaj tudi že jasno, da je pojav že izzvenel in da krivulja novookuženih lepo pada. Paziti pa je treba na podatke od 4.1. do 6.1., ko je bilo res veliko HAGT testiranja in so ti res zelo dvignili tudi PCR statistiko navzgor. Zato trenutne primerjave dajo malce preveč lep rezultat, in R verjetno v resnici ni okoli 0.8, ampak bolj okoli 0.85. Enodnevne in trodnevne primerjave se že obračajo v to smer. Natančno bodo to pokazali izračuni od 20.1. naprej.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.86.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se zdaj v skladu s predvidevanji že zmanjšuje.
Povprečno dnevno število umrlih nekako ne doseže predvidene vrednosti 20-22 na dan, ampak se kar vrti okoli 25. Upajmo, da pade.
Delež umrlih izven bolnišnic je zdaj že krepko pod 20% (prej je bil tudi 40%), kar pomeni, da je stiska v bolnišnicah decembra res popustila, in da so v DSO-jih v veliki meri prekuženi (in zdaj tudi precepljeni).
Imamo padanje števila hospitaliziranih, in to bi se moralo nadaljevati najmanj do drugega tedna februarja. Med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, se opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Potem se je res krasno polepšala nazaj skoraj do idealne.:) Zdaj pa gremo nazaj v normalno/realno stanje.

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim za dni od 4.1. naprej) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do 9.1. smo s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Čez novo leto je bilo nekaj malega rasti. Potem se je padanje epidemije nadaljevalo. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1, verjetno na nivo 0.9-0.95. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je na obzorju stabilno in solidno padanje epidemije vsaj do naslednjih sprememb pogojev.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. Stanje se zdaj že izboljšuje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, zdaj sledi (najprej počasno) padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Glede tega smo malo v zamudi … Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3800-4100, do konca januarja 3420. Ali bomo šli do 4100 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 34% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3800. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo krepko pod 4000. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo za okoli 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sreda 20.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, silvestrovanja niso povzročila večje škode

R=0.86, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, nič resnega, gremo hitro nazaj dol
7-dnevno povprečje primerov je že pod 1350, 25.1. končno odpremo vrtce in prvo triado!
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število novo sprejetih v bolnišnice je v skladu s predvidevanji začelo padati
skupno število hospitaliziranih se bo povprečno vrtelo okoli 1150-1250, že pada
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Ustalitev na 20-22.

skupno število smrti bo 3800-4100, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za včeraj: 1396 novih primerov pri 5384 testih, 25.93%
opomba: Zdaj je spet možna primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni, in ta kaže na zelo solidno padanje epidemije. Primerjava s tedni pred prazniki isto pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Druge povečane generacije okuženih iz silvestrovanj ni bilo. Vse skupaj potrjujejo tudi neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za včeraj: 302 novih primerov pri 5924 testih, 5.1%
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni dolgo niso podali, od dobavitelja pa je bila zahtevana občutljivost 90% in specifičnost 97%. 18.1.2021 so bili objavljeni rezultati verifikacijskega poročila tega testa, in tudi proizvajalčeve navedbe o 95.9% občutljivosti in >99.9% specifičnosti. MZ (Ministrstvo za Zdravje) je tako na podlagi primerjave rezultatov testov istih vzorcev s PCR testi (pri takih osebah, ki so isti dan opravili oboje) ugotovilo 81.18% občutljivost in 93.06% specifičnost. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) pa v klinični študiji ugotavlja 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Klinična študija NLZOH je zelo kvalitetna in bom zato predpostavil, da izsledki držijo. Glede na spodnjo tabelo lahko sedaj trdimo, da je lažno pozitivnih precej manj, kot bi jih bilo v primeru zahtevanih parametrov 90% 97%. Je pa zaradi nižje občutljivosti od zahtevane precej več lažno negativnih, in sicer kar za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Toliko več je torej bilo resnično okuženih, a jih nismo zaznali. Pri današnjih 302 potrjeno pozitivnih je po novih podatkih 22 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 65 lažno negativnih, ki so v resnici okuženi, a gredo domov misleč, da so zdravi. Za kontrolo še vedno navajam tole povezavo – 4. stran tega pdf na finddx.

R (izračunan za en teden nazaj) zdaj kljub vnešenemu šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi spet postaja izračunljiv, in je 0.78. Jasno je, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja sredi decembra in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se je R vrnil kar solidno pod 1. Silvestrovanja so prinesla nekaj dodatnih okužb, je pa zdaj tudi že jasno, da je pojav že izzvenel in da krivulja novookuženih lepo pada. Paziti pa je treba na podatke od 4.1. do 6.1., ko je bilo res veliko HAGT testiranja in so ti res zelo dvignili tudi PCR statistiko navzgor. Zato trenutne primerjave dajo malce preveč lep rezultat, in R verjetno v resnici ni okoli 0.8, ampak bolj okoli 0.85. Enodnevne in trodnevne primerjave se že obračajo v to smer. Natančno bodo to pokazali izračuni od 20.1. naprej.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.86 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že dvanajsti dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost skorajšnjega odprtja šol. Incidenca vseeno pada tako hitro, da se je že kompenziralo umetno dvignjene kriterije glede povprečja novookuženih. V trenutnih razmerah relativno hitrega padanja epidemije se je treba vprašati po kvaliteti dela strokovnih sodelavcev vlade, ki so pristojne po novem letu pripeljali do javnega izražanja skrbi, da bo morda potrebno “švasati vrata” na gospodarskih družbah in še dodatno omejevati gibanje ljudi. 7-dnevno povprečje novih primerov je že padlo pod 1350, zato očitno odpiramo vrtce in prvo triado s 25.1.2021:)

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se zdaj v skladu s predvidevanji že zmanjšuje.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se je v skladu s predvidevanji zdaj res dvignil na 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Zdaj se delež dviguje nad 80%, ker so DSO že prekuženi in precepljeni. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakovan je bil začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250, kar se je tudi zares zgodilo. Do 20.1. je začasno lahko tudi 1250. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje, ki se v bistvu kaže že sedaj. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Potem se je res krasno polepšala nazaj skoraj do idealne.:) Zdaj pa gremo nazaj v normalno/realno stanje.

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim za dni od 4.1. naprej) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do 9.1. smo s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša. Očitno pa je zadnje dni nekaj manj tega množičnega testiranja in že nekaj dni pada nazaj.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1, verjetno na nivo 0.9-0.95. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je na obzorju stabilno in solidno padanje epidemije vsaj do naslednjih sprememb pogojev.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. V nekaj dneh bi sprejemi morali začeti padati.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja smo v skladu s predvidevanji bili na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, zdaj sledi (najprej počasno) padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20-22/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3800-4100, do konca januarja 3420. Ali bomo šli do 4100 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 34% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3800. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo krepko pod 4000. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo za okoli 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

torek 19.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, silvestrovanja niso povzročila večje škode

R=0.86, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, nič resnega, gremo hitro nazaj dol
7-dnevno povprečje primerov je že pod 1350, 25.1. končno odpremo vrtce in prvo triado!
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število novo sprejetih v bolnišnice je v skladu s predvidevanji začelo padati
skupno število hospitaliziranih se bo povprečno vrtelo okoli 1150-1250, zadnji teden januarja padanje
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Čez nekaj dni ustalitev na 20.

skupno število smrti bo 3800-4100, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za ponedeljek: 1211 novih primerov pri 5306 testih, 22.82%
opomba: Zdaj je spet možna primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni, in ta kaže na padanje epidemije. Primerjava s tedni pred prazniki isto pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Druge povečane generacije okuženih iz silvestrovanj NI, kar potrjujejo tudi neuradni podatki količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za ponedeljek: 479 novih primerov pri 8704 testih, 5.5%
Uporabljamo hitre antigenske teste kitajskega proizvajalca Shenzen Ultra – Diagnostics Biotec. Co., Ltd. nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni dolgo niso podali, od dobavitelja pa je bila zahtevana občutljivost 90% in specifičnost 97%. 18.1.2021 so bili objavljeni rezultati verifikacijskega poročila tega testa, in tudi proizvajalčeve navedbe o 95.9% občutljivosti in >99.9% specifičnosti. MZ (Ministrstvo za Zdravje) je tako na podlagi primerjave rezultatov testov istih vzorcev s PCR testi (pri takih osebah, ki so isti dan opravili oboje) ugotovilo 81.18% občutljivost in 93.06% specifičnost. NLZOH (Nacionalni Laboratorij za Zdravje, Okolje in Hrano) pa v klinični študiji ugotavlja 81.68% občutljivost in 99.59% specifičnost testa. Klinična študija NLZOH je zelo kvalitetna in bom predpostavil, da izsledki držijo. Glede na spodnjo tabelo lahko sedaj trdimo, da je lažno pozitivnih precej manj, kot bi jih bilo v primeru zahtevanih parametrov 90% 97%. Je pa zaradi nižje občutljivosti od zahtevane precej več lažno negativnih, in sicer kar za okoli 20% od vseh zaznanih pozitivnih. Toliko več je torej bilo resnično okuženih, a jih nismo zaznali. Pri današnjih 479 potrjeno pozitivnih je po novih podatkih 33 lažno pozitivnih, poleg potrjeno pozitivnih pa je zraven še 103 lažno negativnih, ki so v resnici okuženi, a gredo domov misleč, da so zdravi. Za kontrolo še vedno navajam tole povezavo – 4. stran tega pdf na finddx.

R (izračunan za en teden nazaj) zdaj kljub vnešenemu šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi spet postaja izračunljiv, in je 0.80. Jasno je, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja sredi decembra in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se je R vrnil kar solidno pod 1. Silvestrovanja so prinesla nekaj dodatnih okužb, je pa zdaj tudi že jasno, da je pojav že izzvenel in da krivulja novookuženih lepo pada. Paziti pa je treba na podatke od 4.1. do 6.1., ko je bilo res veliko HAGT testiranja in so ti res zelo dvignili tudi PCR statistiko navzgor. Zato trenutne primerjave dajo malce preveč lep rezultat, in R verjetno v resnici ni okoli 0.8, ampak bolj okoli 0.85. Enodnevne in trodnevne primerjave se že obračajo v to smer. Natančno bodo to pokazali izračuni od 20.1. naprej.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.86 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že enajsti dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost skorajšnjega odprtja šol. Incidenca vseeno pada tako hitro, da se je praktično že kompenziralo umetno dvignjene kriterije glede povprečja novookuženih. V trenutnih razmerah relativno hitrega padanja epidemije se je treba vprašati po kvaliteti dela strokovnih sodelavcev vlade, ki so pristojne po novem letu pripeljali do javnega izražanja skrbi, da bo morda potrebno “švasati vrata” na gospodarskih družbah in še dodatno omejevati gibanje ljudi. 7-dnevno povprečje novih primerov je že padlo pod 1350 (po sprotnih dnevnih podatkih, brez popravljanja nazaj), zato očitno odpiramo vrtce in prvo triado s 25.1.2021:)

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. V nekaterih državah poročajo, da je že tretjina hospitaliziranih takih. Število novih sprejemov (povprečni nivo) se zdaj v skladu s predvidevanji že zmanjšuje.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se je v skladu s predvidevanji zdaj res dvignil na 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Zdaj se delež dviguje nad 80%, ker so DSO že prekuženi in precepljeni. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakovan je bil začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250, kar se je tudi zares zgodilo. Do 20.1. je začasno lahko tudi 1300. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. V zadnjih šestih dneh se je že tako zelo lepo polepšala nazaj, da se bo težko bolj lepšala:) Stanje na Goriškem je še vedno resno pri povišani incidenci in na meji med rastjo in upadanjem …

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim za dni od 4.1. naprej) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do 9.1. smo s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša. Očitno pa je zadnje dni nekaj manj tega množičnega testiranja in že nekaj dni pada nazaj.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev). Goriška regija se je nevarno barvala v bolj rdečo. Nevarno zato, ker ima ta regijo nižjo prekuženost in je zato bolj dovzetna za večje izbruhe okužb. Verjetno bi bilo treba take regije najprej precepiti (takoj po cepljenju vseh ranljivih v državi), da dobimo povsod približno enako stopnjo zaščitenosti. No, tudi rast na Goriškem se je počasi zaustavila …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1, verjetno na nivo 0.9-0.95. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je na obzorju stabilno in solidno padanje epidemije vsaj do naslednjih sprememb pogojev.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. V nekaj dneh bi sprejemi morali začeti padati.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, par dni morda tudi 1300, potem padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3800-4100, do konca januarja 3420. Ali bomo šli do 4100 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 34% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3800. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo krepko pod 4000. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo za okoli 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

ponedeljek 18.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, silvestrovanja niso povzročila večje škode

R=0.87, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, nič resnega, gremo hitro nazaj dol
7-dnevno povprečje primerov bo v dveh dneh pod 1350, 25.1. končno odpremo vrtce in prvo triado!
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število novo sprejetih v bolnišnice bi moralo začeti padati
skupno število hospitaliziranih se bo povprečno vrtelo okoli 1200-1300, zadnji teden januarja padanje
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Čez nekaj dni ustalitev na 20.

skupno število smrti bo 3800-4100, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za nedeljo: 270 novih primerov pri 1404 testih, 19.23%
opomba: Zdaj je spet možna primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni, in ta kaže na padanje epidemije. Primerjava s tedni pred prazniki isto pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Druge povečane generacije okuženih iz silvestrovanj NI. Dobra novica je tudi to, da po neuradnih podatkih tudi ni bistveno povečane količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za nedeljo: 23 novih primerov pri 365 testih, 6.3%
Uporabljamo hitre teste (Kitajska) nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih. Pri današnjih 53 pozitivnih je po prej omenjenih zahtevah 16 lažno pozitivnih, ki ravno tako gredo v vse statistike in incidence. Za kontrolo lahko preveriš še 4. stran tega pdf na finddx.

R (izračunan za en teden nazaj) zdaj kljub vnešenemu šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi spet postaja izračunljiv, in je 0.81!. Jasno je, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja sredi decembra in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se je R vrnil kar solidno pod 1. Silvestrovanja so prinesla nekaj dodatnih okužb, je pa zdaj tudi že jasno, da je pojav že izzvenel in da krivulja novookuženih lepo pada. Paziti pa je treba na podatke od 4.1. do 6.1., ko je bilo res veliko HAGT testiranja in so ti res zelo dvignili tudi PCR statistiko navzgor. Zato trenutne primerjave dajo malce preveč lep rezultat, in R verjetno v resnici ni okoli 0.8, ampak bolj okoli 0.85. Enodnevne in trodnevne primerjave se že obračajo v to smer. Natančno bodo to pokazali izračuni od 20.1. naprej.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.87 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že deseti dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost skorajšnjega odprtja šol. Incidenca vseeno pada tako hitro, da se je praktično že kompenziralo umetno dvignjene kriterije glede povprečja novookuženih. V trenutnih razmerah relativno hitrega padanja epidemije se mi zdi zelo nespametno švasati vrata na gospodarskih družbah in še dodatno omejevati gibanje ljudi. K sreči so bile take informacije le opozorilo, kar pa je povsem na mestu. 7-dnevno povprečje novih primerov bo verjetno jutri padlo pod 1350, zato očitno odpiramo vrtce in prvo triado s 25.1.2021:)

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se je v skladu s predvidevanji zdaj res dvignil na 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Zdaj se delež dviguje nad 80%, ker so DSO že prekuženi in precepljeni. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakovan je bil začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250, kar se že dogaja. Do 20.1. je začasno lahko tudi 1300. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. V zadnjih šestih dneh se je že tako zelo lepo polepšala nazaj, da se bo težko bolj lepšala:) Stanje na Goriškem je še vedno resno pri povišani incidenci in na meji med rastjo in upadanjem …

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim za dni od 4.1. naprej) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do 9.1. smo s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša. Očitno pa je zadnje dni nekaj manj tega množičnega testiranja in že nekaj dni pada nazaj.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev). Goriška regija se je nevarno barvala v bolj rdečo. Nevarno zato, ker ima ta regijo nižjo prekuženost in je zato bolj dovzetna za večje izbruhe okužb. Verjetno bi bilo treba take regije najprej precepiti (takoj po cepljenju vseh ranljivih v državi), da dobimo povsod približno enako stopnjo zaščitenosti. No, tudi rast na Goriškem se je počasi zaustavila …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1, verjetno na nivo 0.9-0.95. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je na obzorju stabilno in solidno padanje epidemije vsaj do naslednjih sprememb pogojev.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja smo v skladu z napovedjo imeli povprečni nivo okoli 105 na dan. V nekaj dneh bi sprejemi morali začeti padati.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, par dni morda tudi 1300, potem padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3800-4100, do konca januarja 3420. Ali bomo šli do 4100 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 34% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3800. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo krepko pod 4000. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo za okoli 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

nedelja 17.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, silvestrovanja niso povzročila večje škode

R=0.88, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, nič resnega, gremo hitro nazaj dol
7-dnevno povprečje primerov bo v dveh dneh pod 1350, 25.1. končno odpremo vrtce in prvo triado!
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice bi moralo začeti padati
skupno število hospitaliziranih se bo povprečno vrtelo okoli 1200-1300, zadnji teden januarja padanje
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Čez nekaj dni ustalitev na 20.

skupno število smrti bo 3800-4100, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za soboto: 516 novih primerov pri 2497 testih, 20.66%
opomba: Zdaj je spet možna primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni, in ta kaže na padanje epidemije. Primerjava s tedni pred prazniki isto pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Druge povečane generacije okuženih iz silvestrovanj NI. Dobra novica je tudi to, da po neuradnih podatkih tudi ni bistveno povečane količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za soboto: 53 novih primerov pri 570 testih, 9.3%
Uporabljamo hitre teste (Kitajska) nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih. Za kontrolo lahko preveriš še 4. stran tega pdf na finddx. Pri današnjih 53 pozitivnih je po prej omenjenih zahtevah 16 lažno pozitivnih, ki ravno tako gredo v vse statistike in incidence.

R (izračunan za en teden nazaj) zdaj kljub vnešenemu šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi spet postaja izračunljiv, in je 0.79 !!. Jasno je, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se je R vrnil kar solidno pod 1. Silvestrovanja so prinesla nekaj dodatnih okužb, je pa zdaj tudi že jasno, da je pojav že izzvenel in da krivulja novookuženih lepo pada. Paziti pa je treba na podatke od 4.1. do 6.1., ko je bilo res veliko HAGT testiranja in so ti res zelo dvignili tudi PCR statistiko navzgor. Zato trenutne primerjave dajo malce preveč lep rezultat, in R verjetno v resnici ni okoli 0.8, ampak bolj okoli 0.85. To bodo pokazali izračuni od 20.1. naprej.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.88 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že deveti dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost skorajšnjega odprtja šol, a bodo problem umetno dvignjeni kriteriji glede povprečja novookuženih. V trenutnih razmerah relativno hitrega padanja epidemije se mi zdi zelo nespametno švasati vrata na gospodarskih družbah in še dodatno omejevati gibanje ljudi. K sreči so bile take informacije le opozorilo, kar pa je povsem na mestu. 7-dnevno povprečje novih primerov bo jutri ali pojutrišnjem padlo pod 1350, zato očitno odpiramo vrtce in prvo triado s 25.1.2021:)

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se je v skladu s predvidevanji zdaj res dvignil na 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kmalu se bo ta delež verjetno dvignil tudi nad 80%, ker so DSO že prekuženi in precepljeni. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakovan je bil začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250, kar se že dogaja. Do 20.1. je začasno lahko tudi 1300. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. V zadnjih petih dneh se je že tako zelo lepo polepšala nazaj, da se bo težko bolj lepšala:) Stanje na Goriškem je še vedno resno pri povišani incidenci in na meji med rastjo in upadanjem …

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim za dni od 4.1. naprej) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do 9.1. smo s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša. Očitno pa je zadnje dni nekaj manj tega množičnega testiranja in že nekaj dni pada nazaj.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev). Goriška regija se je nevarno barvala v bolj rdečo. Nevarno zato, ker ima ta regijo nižjo prekuženost in je zato bolj dovzetna za večje izbruhe okužb. Verjetno bi bilo treba take regije najprej precepiti (takoj po cepljenju vseh ranljivih v državi), da dobimo povsod približno enako stopnjo zaščitenosti. No, tudi rast na Goriškem se je počasi zaustavila …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je na obzorju stabilno in solidno padanje epidemije vsaj do naslednjih sprememb pogojev.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja se bomo verjetno sukal pri povprečno okoli 105-110 na dan.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, par dni morda tudi 1300, potem padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3800-4100, do konca januarja 3420. Ali bomo šli do 4100 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 38% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3800. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo krepko pod 4000. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo za okoli 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sobota 16.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, silvestrovanja niso povzročila večje škode

R=0.89, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, nič resnega, gremo hitro nazaj dol
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice bi moralo začeti padati
skupno število hospitaliziranih se bo povprečno vrtelo okoli 1200-1300, zadnji teden januarja padanje
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Čez nekaj dni ustalitev na 20.

skupno število smrti bo 3800-4100, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200
v trenutnih razmerah precej hitrega upadanja epidemije NE zapirati gospodarstva in NE dodatno omejevati gibanja ljudi

Podatki PCR testov za petek: 1152 novih primerov pri 4763 testih, 24.19%
opomba: Zdaj je spet možna primerjava dnevnih podatkov zadnjih dni na medtedenski ravni, in ta kaže na padanje epidemije. Primerjava s tedni pred prazniki isto pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Druge povečane generacije okuženih iz silvestrovanj NI. Dobra novica je tudi to, da po neuradnih podatkih tudi ni bistveno povečane količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za petek: 371 novih primerov pri 5790 testih, 6.4%
Uporabljamo hitre teste (Kitajska) nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih. Za kontrolo lahko preveriš še 4. stran tega pdf na finddx. Pri današnjih 334 pozitivnih je po prej omenjenih zahtevah 167 lažno pozitivnih, ki ravno tako gredo v vse statistike in incidence.

R (izračunan za en teden nazaj) zdaj kljub vnešenemu šumu s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi spet postaja izračunljiv, in je 0.80 !!. Jasno je, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se je R vrnil kar solidno pod 1. Silvestrovanja so prinesla nekaj dodatnih okužb, je pa zdaj tudi že jasno, da je pojav že izzvenel in da krivulja novookuženih lepo pada.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.89 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že deveti dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost skorajšnjega odprtja šol, a bodo problem umetno dvignjeni kriteriji glede povprečja novookuženih. V trenutnih razmerah relativno hitrega padanja epidemije se mi zdi zelo nespametno švasati vrata na gospodarskih družbah in še dodatno omejevati gibanje ljudi.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se je v skladu s predvidevanji zdaj res dvignil na 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kmalu se bo ta delež verjetno dvignil tudi nad 80%, ker so DSO že prekuženi in precepljeni. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakovan je bil začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250, kar se že dogaja. V naslednjih treh dneh je začasno lahko tudi 1300. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. V zadnjih petih dneh se je že tako zelo lepo polepšala nazaj, da se bo težko bolj lepšala:) Stanje na Goriškem je še vedno resno pri povišani incidenci in na meji med rastjo in upadanjem …

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim za dni od 4.1. naprej) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do 9.1. smo s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša. Očitno pa je zadnje dni nekaj manj tega množičnega testiranja in že nekaj dni pada nazaj.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev). Goriška regija se je nevarno barvala v bolj rdečo. Nevarno zato, ker ima ta regijo nižjo prekuženost in je zato bolj dovzetna za večje izbruhe okužb. Verjetno bi bilo treba take regije najprej precepiti (takoj po cepljenju vseh ranljivih v državi), da dobimo povsod približno enako stopnjo zaščitenosti. No, tudi rast na Goriškem se je počasi zaustavila …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas. Skratka, trenutno je na obzorju stabilno in solidno padanje epidemije vsaj do naslednjih sprememb pogojev.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja se bomo verjetno sukal pri povprečno okoli 105-110 na dan.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, par dni verjetno tudi 1300, potem padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan, kjer naj bi se za kakšne 2 tedna ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3800-4100, do konca januarja 3420. Ali bomo šli do 4100 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 38% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3800. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo krepko pod 4000. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo za okoli 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

petek 15.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, do konca tedna pa bomo videli, kaj so naredila silvestrovanja

R=0.91, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, o očitno nič resnega, gremo nazaj dol
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice bi konec tedna moralo začeti padati
skupno število hospitaliziranih bo povprečno vrtelo okoli 1200-1250, zadnji teden januarja padanje
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Čez nekaj dni ustalitev na 20.

skupno število smrti bo 3800-4100, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za četrtek: 1144 novih primerov pri 4897 testih, 23.36%
opomba: Primerjava dnevnih podatkov zadnjih treh dni na medtedenski ravni s tedni med prazniki ni možna, z zadnjim tednom in s tedni pred prazniki pa pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Druge povečane generacije okuženih iz silvestrovanj NI. Dobra novica je tudi to, da po neuradnih podatkih tudi ni bistveno povečane količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za četrtek: 334 novih primerov pri 6321 testih, 5.3%
Uporabljamo hitre teste (Kitajska) nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih. Za kontrolo lahko preveriš še 4. stran tega pdf na finddx. Pri današnjih 334 pozitivnih je po prej omenjenih zahtevah 185 lažno pozitivnih, ki ravno tako gredo v vse statistike in incidence.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da tudi iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Jasno je le, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Zato bomo le še danes na precej manualni oceni na osnovi primerjav dnevnih podatkov na medtedenskih primerjavah od začetka decembra naprej. Od 16.1. naprej se bo dalo R spet kolikor toliko nornalno računati. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se je R vrnil kar solidno pod 1. Silvestrovanja so prinesla nekaj dodatnih okužb, je pa zdaj tudi že jasno, da je pojav že izzvenel in da krivulja novookuženih lepo pada.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.91 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že osmi dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost skorajšnjega odprtja šol, a bodo problem umetno dvignjeni kriteriji glede povprečja novookuženih.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kmalu se bo ta delež verjetno dvignil tudi nad 80%, ker so DSO že prekuženi in precepljeni. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakovan je bil začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250, kar se že dogaja. V naslednjih treh dneh je začasno lahko tudi 1300. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. V zadnjih petih dneh se je tako že zelo lepo polepšala nazaj. Tudi stanje na Goriškem se počasi izboljšuje …

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim za dni od 4.1. naprej) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja bi s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša. Očitno pa je zadnje dni nekaj manj tega množičnega testiranja in že nekaj dni pada nazaj.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev). Goriška regija se je nevarno barvala v bolj rdečo. Nevarno zato, ker ima ta regijo nižjo prekuženost in je zato bolj dovzetna za večje izbruhe okužb. Verjetno bi bilo treba take regije najprej precepiti, da dobimo povsod približno enako stopnjo zaščitenosti. No, tudi stanje na Goriškem se počasi izboljšuje …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne bližje k 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja se bomo verjetno sukal pri povprečno okoli 105-110 na dan.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, par dni verjetno tudi 1300, potem padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan, kjer naj bi se za kakšne 3 tedne ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3800-4100, do konca januarja 3420. Ali bomo šli do 4100 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 38% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3800. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo krepko pod 4000. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo za okoli 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

četrtek 14.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, do konca tedna pa bomo videli, kaj so naredila silvestrovanja

R=0.95, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, o očitno nič resnega, gremo nazaj dol
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo še par dni malce višje, potem padanje
skupno število hospitaliziranih bo povprečno vrtelo okoli 1200-1250, zadnji teden januarja padanje
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Čez nekaj dni ustalitev na 20.

skupno število smrti bo 3800-4100, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanj
načrtovan tempo cepljenja s cepivi Pfizer/BioNTech in Moderna nam zmanjša število smrti za 200

Podatki PCR testov za sredo: 1415 novih primerov pri 5637 testih, 25.10%
opomba: Primerjava dnevnih podatkov zadnjih treh dni na medtedenski ravni s tedni med prazniki ni možna, z zadnjim tednom in s tedni pred prazniki pa pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Bo pa treba paziti na številke, ki jih dobimo do konca tega tedna, ker tam bodo že tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili med silvestrovanjem. Dobra novica je tudi to, da po neuradnih podatkih tudi ni bistveno povečane količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za sredo: 352 novih primerov pri 5857 testih, 6.0%
2x manj opravljenih hitrih testov kot prejšnjo sredo! Zato tudi manj PCR potrditev in malenkost boljša PCR statistika.
Uporabljamo hitre teste (Kitajska) nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih. Za kontrolo lahko preveriš še 4. stran tega pdf na finddx. Pri današnjih 352 pozitivnih je po prej omenjenih zahtevah 170 lažno pozitivnih, ki ravno tako gredo v vse statistike in incidence.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da tudi iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Jasno je le, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Zato bomo še nekaj dni na precej manualni oceni na osnovi primerjav dnevnih podatkov na medtedenskih primerjavah od začetka decembra naprej. Šele od 16.1. naprej se bo dalo R spet kolikor toliko nornalno računati. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se R že vrača pod 1. Očitno so edino silvestrovanja prinesla nekaj dodatnih okužb, pa še to je zaradi omenjenega šuma nejasno in se bo pokazalo na podatkih do konca tega tedna. Takrat bodo namreč na testiranje prišli tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili na Silvestrovo.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.95 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že sedmi dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost skorajšnjega odprtja šol, a bodo problem umetno dvignjeni kriteriji glede povprečja novookuženih.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakovan je bil začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250, kar se že dogaja. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. V zadnjih štirih dneh se je tako že zelo lepo polepšala nazaj, v oči pa bode Goriška …

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim za dni od 4.1. naprej) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja bi s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša. Očitno pa je zadnje dni nekaj manj tega množičnega testiranja in že nekaj dni pada nazaj.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev). Goriška regija se nevarno barva v bolj rdečo. Nevarno zato, ker ima ta regijo nižjo prekuženost in je zato bolj dovzetna za večje izbruhe okužb. Verjetno bi bilo treba take regije najprej precepiti, da dobimo povsod približno enako stopnjo zaščitenosti.

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja oziroma začetek februarja R verjetno spet dvigne nad 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja se bomo verjetno sukal pri povprečno okoli 105-110 na dan.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, potem padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan, kjer naj bi se za kakšne 3 tedne ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3800-4100, do konca januarja 3420. Ali bomo šli do 4100 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 38% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3800. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo krepko pod 4000. Po trenutnih podatkih o potrjenih dobavah cepiv Pfizer/BioNTech in Moderna kaže, da število smrti s cepljenjem znižamo za okoli 200.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sreda 13.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, do konca tedna pa bomo videli, kaj so naredila silvestrovanja

R=0.96, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, o očitno nič resnega, gremo nazaj dol
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo še par dni malce višje, potem padanje
skupno število hospitaliziranih bo januarja vrtelo okoli 1200-1250, zadnji teden januarja padanje
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Čez nekaj dni ustalitev na 20.

skupno število smrti bo 3800-4000, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanja

Podatki PCR testov za torek: 1765 novih primerov pri 6193 testih, 28.50%
opomba: Primerjava dnevnih podatkov zadnjih treh dni na medtedenski ravni s tedni med prazniki ni možna, z zadnjim tednom in s tedni pred prazniki pa pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Bo pa treba paziti na številke, ki jih dobimo do konca tega tedna, ker tam bodo že tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili med silvestrovanjem. Dobra novica je tudi to, da po neuradnih podatkih tudi ni bistveno povečane količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za torek: 327 novih primerov pri 5750 testih, 5.7%
3x manj opravljenih hitrih testov kot prejšnji torek! Zato tudi manj PCR potrditev in nekaj boljša PCR statistika.
Uporabljamo hitre teste (Kitajska) nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih. Za kontrolo lahko preveriš še 4. stran tega pdf na finddx.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da tudi iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Jasno je le, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Zato bomo še nekaj dni na precej manualni oceni na osnovi primerjav dnevnih podatkov na medtedenskih primerjavah od začetka decembra naprej. Šele od 16.1. naprej se bo dalo R spet kolikor toliko nornalno računati. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se R že vrača pod 1. Očitno so edino silvestrovanja prinesla nekaj dodatnih okužb, pa še to je zaradi omenjenega šuma nejasno in se bo pokazalo na podatkih do konca tega tedna. Takrat bodo namreč na testiranje prišli tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili na Silvestrovo.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.96 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že šesti dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost odprtja šol 18.1.2021, a bodo problem umetno dvignjeni kriteriji glede povprečja novookuženih.

V bolnišnicah so novi sprejemi v drugi polovici decembra po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakovan je bil začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250, kar se po današnjih podatkih sodeč tudi dogaja. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov po novem letu so se umetno barvale preveč v smeri rasti. Vnaprej sem povedal, da bo problem s tem verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. V zadnjih treh dneh se je tako že lepo polepšala nazaj …

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim samo za zadnje dni, ne za celotno 14-dnevno obdobje) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja si bomo s tem načinom dela incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša.
Spodnja karta prikazuje, kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev). Goriška regija se nevarno barva v bolj rdečo. Nevarno zato, ker ima ta regijo nižjo prekuženost in je zato bolj dovzetna za večje izbruhe okužb. Verjetno bi bilo treba take regije najprej precepiti, da dobimo povsod približno enako stopnjo zaščitenosti.

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega je naraščal delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam konec januarja R verjetno spet dvigne nad 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja se bomo verjetno sukal pri povprečno okoli 105-110 na dan.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, potem padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih na dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan, kjer naj bi se za kakšne 3 tedne ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3800-4000, do konca januarja 3420. Ali bomo šli do 4000 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 38% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3800. Upajmo na zadostno količino dobavljenih cepiv in dovolj dobav že v januarju in februarju, da to število ohranimo krepko pod 4000.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

torek 12.1.2021

Povzetek dnevne analize:
stanje je boljše kot pred prazniki, do konca tedna pa bomo videli, kaj so naredila silvestrovanja

R=0.98, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, o očitno nič resnega, gremo nazaj dol
še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo še par dni malce višje, potem padanje
skupno število hospitaliziranih bo januarja vrtelo okoli 1200-1250, zadnji teden januarja padanje
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Čez nekaj dni ustalitev na 20.

skupno število smrti bo 3700-4000, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanja

Podatki PCR testov za ponedeljek: 1387 novih primerov pri 5512 testih, 25.16% … opomba: Primerjava dnevnih podatkov zadnjih treh dni na medtedenski ravni s tedni med prazniki ni možna, z zadnjim tednom in s tedni pred prazniki pa pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Bo pa treba paziti na številke, ki jih dobimo sredi tega tedna, ker tam bodo že tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili med silvestrovanjem. Dobra novica je tudi to, da po neuradnih podatkih tudi ni bistveno povečane količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za ponedeljek: 473 novih primerov pri 8455 testih, 5.6% … Pol manj opravljenih hitrih testov kot prejšnji ponedeljek! Zato tudi manj PCR potrditev in nekaj boljša PCR statistika.
Uporabljamo hitre teste (Kitajska) nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih. Za kontrolo lahko preveriš še 4. stran tega pdf na finddx.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da tudi iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Jasno je le, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Zato bomo še nekaj dni na precej manualni oceni na osnovi primerjav dnevnih podatkov na medtedenskih primerjavah od začetka decembra naprej. Šele od 16.1. naprej se bo dalo R spet kolikor toliko nornalno računati. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se R že vrača pod 1. Očitno so edino silvestrovanja prinesla nekaj dodatnih okužb, pa še to je zaradi omenjenega šuma nejasno in se bo pokazalo na podatkih do konca tega tedna. Takrat bodo namreč na testiranje prišli tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili na Silvestrovo.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo izračunani R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., je bilo pričakovano, da bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo. Dejansko pa ga je že zdaj zaradi omenjenega šuma začelo nerealno dvigovati. Vse napore bo zdaj treba usmeriti v to, da se ugotovi, kolikšen delež (če sploh) povečanih številk lahko pripišemo potencialni rasti epidemije zaradi sproščanja in praznikov.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=0.98 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že peti dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost odprtja šol 18.1.2021, a bodo problem umetno dvignjeni kriteriji.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakujemo začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov v zadnjih dneh se umetno barvajo preveč v smeri rasti. Problem s tem bo verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. V zadnjih treh dneh se je že polepšala … Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim samo za zadnje dni, ne za celotno 14-dnevno obdobje) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja si bomo s tem načinom dela 14-dnevno incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra več kot pol manjša.
Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam v drugi polovici januarja R verjetno spet dvigne nad 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja se bomo verjetno sukal pri povprečno okoli 105-110 na dan.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih, potem padanje.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan, kjer naj bi se za kakšne 3 tedne ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700-4000, do konca januarja 3400. Ali bomo šli do 4000 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 37% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju in potem dokončno v februarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

ponedeljek 11.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=1.00, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, o očitno nič resnega, gremo nazaj dol

še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo še par dni malce višje, potem padanje
skupno število hospitaliziranih bo januarja vrtelo okoli 1200, zadnji teden januarja padanje
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Čez nekaj dni ustalitev na 20.

skupno število smrti bo 3700-4000, odvisno od tempa cepljenja in upoštevaje nekaj sproščanja

Podatki PCR testov za nedeljo: 368 novih primerov pri 1720 testih, 21.40% … opomba: Primerjava dnevnih podatkov zadnjih treh dni na medtedenski ravni zadnjih dveh tednov zaradi praznikov ni možna, s tedni pred prazniki pa pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Bo pa treba paziti na številke, ki jih dobimo sredi naslednjega tedna, ker tam bodo tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili med silvestrovanjem. Dobra novica je tudi to, da po neuradnih podatkih tudi ni bistveno povečane količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za nedeljo: 58 novih primerov pri 480 testih, 12.1% … Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih. Za kontrolo lahko preveriš še 4. stran tega pdf na finddx.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da tudi iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Jasno je le, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Zato bomo še nekaj dni na precej manualni oceni na osnovi primerjav dnevnih podatkov na medtedenskih primerjavah od začetka decembra naprej. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se R že vrača pod 1. Očitno so edino silvestrovanja prinesla nekaj dodatnih okužb, pa še to je zaradi omenjenega šuma nejasno in se bo pokazalo na podatkih prihodnjega tedna. Takrat bodo namreč na testiranje prišli tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili na Silvestrovo.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo izračunani R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., je bilo pričakovano, da bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo. Dejansko pa ga je že zdaj zaradi omenjenega šuma začelo nerealno dvigovati. Vse napore bo zdaj treba usmeriti v to, da se ugotovi, kolikšen delež (če sploh) povečanih številk lahko pripišemo potencialni rasti epidemije zaradi sproščanja in praznikov.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=1.00 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že četrti dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost odprtja šol 18.1.2021.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakujemo začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200-1250. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov v zadnjih dneh se umetno barvajo preveč v smeri rasti. Problem s tem bo verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim samo za zadnje dni, ne za celotno 14-dnevno obdobje) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja si bomo s tem načinom dela 14-dnevno incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je trenutno epidemija (okužbe) glede na vrh konec oktobra vsaj za pol manjša.
Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam v drugi polovici januarja R verjetno spet dvigne nad 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja se bomo verjetno sukal pri povprečno okoli 105-110 na dan.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200-1250 hospitaliziranih.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj smo nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan, v nekaj dneh pa naj bi to padlo na 20/dan, kjer naj bi se za kakšne 3 tedne ustalilo. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700-4000, do konca januarja 3400. Ali bomo šli do 4000 je odvisno od količine sproščanja in zelo tudi od tempa cepljenja rizičnih skupin prebivalstva. To je ocena za trenutno prekuženost 37% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju in potem dokončno v februarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

nedelja 10.1.2021

NOVO: Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Povzetek dnevne analize:
R=1.02, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, o očitno nič resnega, gremo nazaj dol

še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo zdaj kakšen teden malce višje, povprečno okoli 110 na dan
padanja skupnega števila hospitaliziranih je konec (prazniki), bo 2 tedna na povprečnem nivoju 1200
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 25 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje cepljenje in nekaj sproščanja ukrepov
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za soboto: 667 novih primerov pri 2669 testih, 24.99% … opomba: Primerjava dnevnih podatkov zadnjih treh dni na medtedenski ravni zadnjih dveh tednov zaradi praznikov ni možna, s tedni pred prazniki pa pokaže nadaljevanje padanja epidemije. Številke so boljše kot pred prazniki, in so na nivoju številk okoli 10. oktobra. To so zelo dobre novice. Bo pa treba paziti na številke, ki jih dobimo sredi naslednjega tedna, ker tam bodo tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili med silvestrovanjem. Dobra novica je tudi to, da po neuradnih podatkih tudi še niso zaznali povečane količine virusa v odpadnih vodah.

Podatki HAGT testov za soboto: 85 novih primerov pri 2492 testih, 3.4% … pozor, vsak % specifičnosti uporabljenih testov nižje od 100% pri današnjih rezultatih ob 5% prevalenci pomeni okoli 24 lažno pozitivnih od detektiranih 85. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da tudi iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Jasno je le, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Zato bomo še nekaj dni na precej manualni oceni na osnovi primerjav dnevnih podatkov na medtedenskih primerjavah od začetka decembra naprej. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se R že vrača pod 1. Očitno so edino silvestrovanja prinesla nekaj dodatnih okužb, pa še to je zaradi omenjenega šuma nejasno in se bo pokazalo na podatkih prihodnjega tedna. Takrat bodo namreč na testiranje prišli tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili na Silvestrovo.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., je bilo pričakovano, da bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo. Dejansko pa ga je že zdaj zaradi omenjenega šuma začelo nerealno dvigovati. Vse napore bo zdaj treba usmeriti v to, da se ugotovi, kolikšen delež (če sploh) povečanih številk lahko pripišemo potencialni rasti epidemije zaradi sproščanja in praznikov.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=1.02 Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že tretji dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost odprtja šol 18.1.2021.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakujemo začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov na petek 1.1. in povečevanja verificiranih hitrih testov v zadnjih dneh se umetno barvajo preveč v smeri rasti. Problem s tem bo verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim samo za zadnje dni, ne za celotno 14-dnevno obdobje) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja si bomo s tem načinom dela 14-dnevno incidenco umetno zelo dvignili, čeprav je epidemija trenutno glede na takrat v resnici vsaj 30% nižje. Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam v drugi polovici januarja R verjetno spet dvigne nad 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja se bo to verjetno začasno sukalo povprečno okoli 110 na dan.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200 hospitaliziranih.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 25 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sobota 9.1.2021

NOVO: Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Povzetek dnevne analize:
R=1.04, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, o očitno nič resnega, gremo nazaj dol

še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, samo zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo zdaj kakšen teden malce višje, povprečno okoli 110 na dan
padanja skupnega števila hospitaliziranih je konec (prazniki), bo 2 tedna na povprečnem nivoju 1200
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 30 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje cepljenje in nekaj sproščanja ukrepov
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za petek: 1380 novih primerov pri 4895 testih, 28.19% … opomba: Primerjava današnjih dnevnih podatkov na medtedenski ravni z zadnjima dvema petkoma zaradi praznikov ni možna, s prejšnjimi petki pa pokaže nadaljevanje padanja epidemije. To so zelo dobre novice.

Podatki HAGT testov za petek: 463 novih primerov pri 8174 testih, 5.7% … pozor, vsak % specifičnosti uporabljenih testov nižje od 100% pri današnjih rezultatih ob 5% prevalenci pomeni okoli 44 lažno pozitivnih od detektiranih 463. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%. Glede na spodnjo tabelo lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov z množičnega testiranja nekje okoli 40% lažno pozitivnih.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da tudi iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Jasno je le, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Zato bomo nekaj časa na precej manualni oceni na osnovi primerjav dnevnih podatkov na medtedenskih primerjavah od začetka decembra naprej. Kaže, da se je v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R res dvignil malce nad 1. Po zadnjih podatkih kaže, da so sedanje okužbe na nivoju izpred praznikov ali celo nekaj nižje, kar pomeni, da se R že vrača pod 1. Očitno so edino silvestrovanja prinesla nekaj dodatnih okužb, pa še to je zaradi omenjenega šuma nejasno in se bo pokazalo na podatkih prihodnjega tedna. Takrat bodo namreč na testiranje prišli tisti, ki so se okužili od tistih, ki so se okužili na Silvestrovo.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., je bilo pričakovano, da bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo. Dejansko pa ga je že zdaj zaradi omenjenega šuma začelo nerealno dvigovati. Vse napore bo zdaj treba usmeriti v to, da se ugotovi, kolikšen delež (če sploh) povečanih številk lahko pripišemo potencialni rasti epidemije zaradi sproščanja in praznikov.
Ocenjujem (za teden nazaj) R=1.04. Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Podatki pa zdaj že drugi dan zaporedoma nakazujejo povečano možnost odprtja šol 18.1.2021.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakujemo začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov za Božič in povečevanja verificiranih hitrih testov v zadnjih dneh se umetno barvajo preveč v smeri rasti. Problem s tem bo verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim samo za zadnje dni, ne za celotno 14-dnevno obdobje) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja si bomo s tem načinom dela 14-dnevno incidenco umetno dvignili proti rekordni ravni iz oktobra, čeprav je epidemija trenutno glede na takrat v resnici vsaj 30% nižje. Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (7-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Kje pa je proporcionalno največ aktivno okuženih (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje (nezanesljiv HAGT test) gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam v drugi polovici januarja R verjetno spet dvigne nad 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Potem je to padlo na povprečni nivo 100 na dan. Do sredine januarja se bo to verjetno začasno sukalo povprečno okoli 110 na dan.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Od sredine decembra naprej je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200 hospitaliziranih.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 25-30 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

petek 8.1.2021

NOVO: Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Povzetek dnevne analize:
R=1.06, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti, o očitno nič resnega, gremo nazaj dol

še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo še naprej povprečno okoli 100 na dan, morda zdaj malo več
padanja skupnega števila hospitaliziranih je konec (prazniki), bo 2 tedna na povprečnem nivoju 1200
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 30 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za četrtek: 1596 novih primerov pri 5259 testih, 30.35% … opomba: Primerjava dnevnih podatkov na medtedenski ravni sugerira, da so številke kar primerljive, in da ni kaj dosti “šuma” zaradi PCR verificiranih HAGT testi iz množičnega testiranja. Včeraj je bilo množičnega testiranja sicer spet precej manj zaradi manjkajočih CE oznak na paličicah za odvzem brisa.
Podatki HAGT testov za četrtek: 449 novih primerov pri 9459 testih, 4.7% … pozor, vsak % specifičnosti uporabljenih testov nižje od 100% pri današnjih rezultatih ob 5% prevalenci pomeni okoli 90 lažno pozitivnih od detektiranih 623. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%.
Za primerjavo navajam konkreten primer HAGT testa višjega kakovostnega razreda z občutljivostjo 95% in specifičnostjo 98%: pri 5% prevalenci je od 4 dni nazaj 821 detektiranih pozitivnih dejansko 0.286*821=235 lažno pozitivnih! Pri višji prevalenci bi bilo tega manj, pri slabših testih pa več.
Glede na nizko ceno testov in glede na prevalenco okoli 5% lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov slaba polovica lažno pozitivnih.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da tudi iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Jasno je le, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Zato bomo nekaj časa na manualni oceni, da je se v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R dvignil v okolico 1. Po podatkih zadnjih dveh dni so znaki, da je bilo to nekaj nad 1, ampak da se že vrača pod 1.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., je bilo pričakovano, da bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo. Dejansko pa ga je že zdaj zaradi omenjenega šuma začelo nerealno dvigovati. Vse napore bo zdaj treba usmeriti v to, da se ugotovi, kolikšen delež (če sploh) povečanih številk lahko pripišemo potencialni rasti epidemije zaradi sproščanja in praznikov.
Ocenjujem R=1.06. Skladno s temi spoznanji je bila rahlo dvignjena tudi ocena R za par dni nazaj. Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to. Današnji podatki pa nakazujejo povečano možnost odprtja šol 18.1.2021.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. Sprejemi znajo do sredine januarja celo malce narasti.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se je v skladu s trendi novih sprejemov pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavilo. Pričakujemo začasen dvig tega povprečnega nivoja na okoli 1200. Proti koncu januarja bi morali spet imeti upadanje. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov za Božič in povečevanja verificiranih hitrih testov v zadnjih dneh se umetno barvajo preveč v smeri rasti. Problem s tem bo verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim samo za zadnje dni, ne za celotno 14-dnevno obdobje) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja si bomo s tem načinom dela 14-dnevno incidenco umetno dvignili proti rekordni ravni iz oktobra, čeprav je epidemija trenutno glede na takrat v resnici vsaj 30% nižje. Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam v drugi polovici januarja R verjetno spet dvigne nad 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Zdaj je to padlo na povprečni nivo 100 na dan in se bo verjetno kar nekaj časa gibalo tu nekje, morda do sredine januarja celo naraste proti 110.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. V zadnjem času je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1200 hospitaliziranih.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 30 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

četrtek 7.1.2021

NOVO: Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Povzetek dnevne analize:
R=1.07, epidemija je padala 1 mesec, čez novo leto nekaj rasti

še vedno višji delež PCR verificiranih hitrih testov, zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo še naprej povprečno okoli 100 na dan, morda zdaj malo več
padanja skupnega števila hospitaliziranih je konec (prazniki), bo 2 tedna na povprečnem nivoju 1200
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 30 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za sredo: 2040 novih primerov pri 6370 testih, 32.03% … opomba: tu se je dopoldan nekaj časa navajala številka 2414 in 11210 HAGT testov, torej 374 PCR pozitivnih več in 700 HAGT testov manj! Primerjava dnevnih podatkov na medtedenski ravni sugerira, da se za razliko od dneva prej zdaj PCR verificirani HAGT testi iz množičnega testiranja ne prištevajo več k PCR statistiki, kar bi bilo v resnici pravilno!
Podatki HAGT testov za sredo: 623 novih primerov pri 11910 testih, 5.2% … pozor, vsak % specifičnosti uporabljenih testov nižje od 100% pri današnjih rezultatih ob 5% prevalenci pomeni okoli 113 lažno pozitivnih od detektiranih 623. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%.
Za primerjavo navajam konkreten primer HAGT testa višjega kakovostnega razreda z občutljivostjo 95% in specifičnostjo 98%: pri 5% prevalenci je od 3 dni nazaj 821 detektiranih pozitivnih dejansko 0.286*821=235 lažno pozitivnih! Pri 2% prevalenci je takih celo 0.508*821=417!
Glede na nizko ceno testov in glede na prevalenco okoli 5% lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov slaba polovica lažno pozitivnih.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Jasno je le, da se tisti, ki v istem dnevu opravi obe testiranji, znajde le v PCR statistiki, v HAGT pa ne. Zato bomo nekaj časa na manualni oceni, da je se v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R dvignil v okolico 1. Po današnjih podatkih so znaki, da zna biti to nekaj nad 1.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., je bilo pričakovano, da bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo. Dejansko pa ga je že zdaj zaradi omenjenega šuma začelo nerealno dvigovati. Vse napore bo zdaj treba usmeriti v to, da se ugotovi, kolikšen delež (če sploh) povečanih številk lahko pripišemo potencialni rasti epidemije zaradi sproščanja in praznikov.
Ocenjujem R=1.07. Skladno s temi spoznanji je bila rahlo dvignjena tudi ocena R za par dni nazaj. Že vnaprej je bilo jasno, da če do začetka januarja R dvignemo nad 1, da 4.1. ali 11.1. ne bomo odpirali niti prve triade OŠ. To je zdaj to.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je tudi res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. Sprejemi znajo do sredine januarja celo malce narasti.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Kljub dokaj vodoravni krivulji hospitaliziranih je tako vseeno pričakovati relativno hitrejše spuščanje krivulje smrti.
Zniževanje števila hospitaliziranih se v skladu s trendi novih sprejemov zdaj pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavlja. Morda do sredine januarja celo malo naraste, proti koncu januarja pa bi moralo spet padati. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov za Božič in povečevanja verificiranih hitrih testov v zadnjih dneh se umetno barvajo preveč v smeri rasti. Problem s tem bo verjetno do sredine januarja, potem pa verjetno spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim samo za zadnje dni, ne za celotno 14-dnevno obdobje) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja si bomo 14-dnevno incidenco umetno dvignili proti rekordni ravni iz oktobra, čeprav je epidemija trenutno glede na takrat v resnici vsaj 30% nižje. Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je pred novim letom precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam v drugi polovici januarja R verjetno spet dvigne nad 1. Vse več je tudi opozoril o bolj nalezljivem britanskem sevu B.1.1.7, ki bi nam znal R sam po sebi dvigniti za 0.4-0.7, a jaz bi to slabo napoved vzel vsaj z malo rezerve – tega seva imamo po mojem prepričanju že zdaj kar nekaj, ker ga imajo tudi vsi okoli nas.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Zdaj je to padlo na povprečni nivo 100 na dan in se bo verjetno kar nekaj časa gibalo tu nekje, morda do sredine januarja celo naraste proti 105-110.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. V zadnjem času je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1150-1200 hospitaliziranih.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 30 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sreda 6.1.2021

Se opravičujem za pozno analizo. Danes je bil psihično naporen dan ob teh šokantnih številkah. A juha ne poje tako vroča, kot se skuha …

NOVO: Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Povzetek dnevne analize:
R=1.00, epidemija je padala 1 mesec, padanje se zdaj zaustavlja

spet je viiiišji delež PCR verificiranih hitrih testov, zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo še naprej povprečno okoli 100 na dan, morda zdaj malo več
padanja skupnega števila hospitaliziranih je konec (prazniki), bo 2 tedna na povprečnem nivoju 1200
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 30 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za torek: 2602 novih primerov pri 6956 testih, 37.41%
Podatki HAGT testov za torek: 752 novih primerov pri 15238 testih, 4.9% … pozor, vsak % specifičnosti uporabljenih testov nižje od 100% pri današnjih rezultatih ob 5% prevalenci pomeni okoli 145 lažno pozitivnih od detektiranih 752. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali, zahtevana pa je bila občutljivost 90% in specifičnost 97%.
Za primerjavo navajam konkreten primer HAGT testa višjega kakovostnega razreda z občutljivostjo 95% in specifičnostjo 98%: pri 5% prevalenci je od predvčerajšnjih 821 detektiranih pozitivnih dejansko 0.286*821=235 lažno pozitivnih! Pri 2% prevalenci je takih celo 0.508*821=417!
Glede na nizko ceno testov in glede na prevalenco <5% lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov polovica lažno pozitivnih.

R (izračunan za en teden nazaj) je neizračunljiv zaradi preveč vnešenega šuma s PCR verificiranimi pozitivnimi HAGT testi. Sklepam, da iz množičnega testiranja, čeprav to še ni dokončno razčiščeno. Zato bomo nekaj časa na manualni oceni, da je se v skladu s predvidevanji po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R dvignil v okolico 1.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., je bilo pričakovano, da bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo. Dejansko pa ga je že zdaj zaradi omenjenega šuma začelo nerealno dvigovati. Vse napore bo zdaj treba usmeriti v to, da se ugotovi, kolikšen delež (če sploh) povečanih številk lahko pripišemo potencialni rasti epidemije zaradi sproščanja in praznikov.
Ocenjujem R=1.00.
Predvideno odpiranje šol 11.1. (bolj verjetno pa 18.11.) nam v drugi polovici januarja R verjetno dvigne nekaj nad 1.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se je očitno res zgodilo. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. Sprejemi znajo do sredine januarja celo malce narasti.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil.
Zniževanje števila hospitaliziranih se v skladu s trendi novih sprejemov zdaj pri povprečnem nivoju okoli 1150 nekako zaustavlja. Morda do sredine januarja celo malo naraste, proti koncu januarja pa bi moralo spet padati. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov za Božič in povečevanja verificiranih hitrih testov v zadnjih dneh se umetno barvajo preveč v smeri rasti. Problem s tem bo verjetno do sredine januarja, potem pa spet (že videno) pridejo dnevi “čudežno” lepih številk. Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Incidenca se s povečevanjem verificiranih hitrih testov umetno dviguje, kot se je že tudi v začetku decembra. Po primerljivi metodologiji izpred zadnjega tedna novembra je v trenutni incidenci (govorim samo za zadnje dni, ne za celotno 14-dnevno obdobje) samo še dobro polovico takih primerov, ostalo je napihnjeno zaradi dodatnih hitrih testov in ne zaradi kakršnegakoli širjenja epidemije! Do sredine januarja si bomo 14-dnevno incidenco umetno dvignili na rekordno raven iz oktobra, čeprav je epidemija trenutno glede na takrat v resnici vsaj 30% nižje. Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je zdaj precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih vse višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam v drugi polovici januarja R verjetno spet dvigne nad 1.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Zdaj je to padlo na povprečni nivo 100 na dan in se bo verjetno kar nekaj časa gibalo tu nekje, morda do sredine januarja celo naraste proti 105-110.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. V zadnjem času je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1150-1200 hospitaliziranih.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 30 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

torek 5.1.2021

NOVO: Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Povzetek dnevne analize:
R=0.99, epidemija je padala 1 mesec, padanje se zdaj zaustavlja

spet je višji delež PCR verificiranih hitrih testov, zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo še naprej povprečno okoli 100 na dan, morda zdaj malo več
padanja skupnega števila hospitaliziranih je konec (prazniki), bo 2 tedna na povprečnem nivoju 1150
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 30 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za ponedeljek: 1680 novih primerov pri 5966 testih, 28.16%
Podatki HAGT testov za ponedeljek: 821 novih primerov pri 17531 testih, 4.7% … pozor, vsak % specifičnosti uporabljenih testov nižje od 100% pri današnjih rezultatih ob 5% prevalenci pomeni okoli 165 lažno pozitivnih od detektiranih 821. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali.
Za primerjavo navajam konkreten primer HAGT testa višjega kakovostnega razreda z občutljivostjo 95% in specifičnostjo 98%: pri 5% prevalenci je od včerajšnjih 821 detektiranih pozitivnih dejansko 0.286*821=235 lažno pozitivnih! Pri 2% prevalenci je takih celo 0.508*821=417!
Glede na nizko ceno testov in glede na prevalenco <5% lahko s precejšnjo gotovostjo trdimo, da je od pozitivnih HAGT testov polovica lažno pozitivnih.

R (izračunan za en teden nazaj) je 0.99. V skladu s predvidevanji se je po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R rahlo dvigal nazaj proti 1. Upali smo, da vrednosti 1 ne bo dosegel, a se bolj kaže, da jo je.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo.
Ocenjujem R=0.99.
Predvideno odpiranje šol 11.1. (bolj verjetno pa 18.11.) nam v drugi polovici januarja R verjetno dvigne nekaj nad 1.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se očitno res dogaja. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov. Sprejemi znajo do sredine januarja celo malce narasti.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil.
Zniževanje števila hospitaliziranih se v skladu s trendi novih sprejemov zdaj pri povprečnem nivoju okoli 1150 malo zaustavlja. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov za Božič se umetno barvajo preveč v smeri rasti, in problem s tem bo verjetno do sredine januarja. Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je zdaj precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih nekaj višje. Sklepam, da kar nekaj pozitivnih z množičnega hitrega testiranje gre do zdravnika, ki jih napoti še na PCR test. Predvideno odpiranje šol nam v drugi polovici januarja R verjetno spet dvigne nad 1.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Zdaj je to padlo na povprečni nivo 100 na dan in se bo verjetno kar nekaj časa gibalo tu nekje, morda do sredine januarja celo naraste proti 105-110.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. V zadnjem času je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj zaradi nekaj sproščanja pred Božičem ter zaradi praznikov res zelo upočasnilo oziroma ustavilo. Do druge polovice januarja bomo verjetno na povprečnem nivoju 1150 hospitaliziranih.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 30 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

ponedeljek 4.1.2021

NOVO: Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Povzetek dnevne analize:
R=0.98, epidemija je padala 1 mesec, padanje se zdaj zaustavlja

spet se povišuje delež PCR verificiranih hitrih testov, zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo zdaj še nekaj časa stabilno pri povprečno okoli 100 na dan
skupno število hospitaliziranih pada in naj bi počasi padalo naprej, 1000 dosežemo 14.1.
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 30 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za nedeljo: 634 novih primerov pri 2041 testih, 31.06%
Podatki HAGT testov za nedeljo: 110 novih primerov pri 630 testih, 17.5% … pozor, vsak % specifičnosti uporabljenih testov nižje od 100% pri današnjih rezultatih pomeni 6 lažno pozitivnih. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali.

R (izračunan za en teden nazaj) je 0.98. V skladu s predvidevanji se je po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R rahlo dvigal nazaj proti 1, česar pa upajmo ne bo dosegel. Podatki zadnjih dni spet kažejo znižanje potrebnih testov, kar je v bistvu zelo dober znak. Velja pa to le v primeru, da ljudje niso po novem v večji meri usmerjani na hitre teste namesto na PCR testiranja – tega pa zaenkrat ne vemo. Predpostavljam tudi, da nam PCR testov ne zmanjkuje.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo.
Ocenjujem R=0.98.
Predvideno odpiranje šol 11.1. nam sredi januarja R verjetno spet dvigne nazaj v okolico 1, lahko tudi malce čez.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se očitno res dogaja. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil.
Zniževanje števila hospitaliziranih se v skladu s trendi novih sprejemov zdaj pri povprečnem nivoju okoli 1150 malo zaustavlja. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov za Božič se umetno barvajo preveč v smeri rasti, in problem s tem bo verjetno do sredine januarja. Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je zdaj precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih nekaj višje, a pri vse manj testih. Predvideno odpiranje šol nam sredi januarja R verjetno spet dvigne nazaj v okolico 1 ali celo malenkost nad 1.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Zdaj je to padlo na povprečni nivo 100 na dan in se bo verjetno kar nekaj časa gibalo tu nekje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. V zadnjem času je padalo za 70 na teden. Padanje se je zdaj res zelo upočasnilo, prav hitrega zniževanja zdaj ni pričakovati.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 30 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Ta efekt se povečuje. Konec januarja bo prispevala tudi že delna precepljenost. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to do meseca maja ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

nedelja 3.1.2021

NOVO: Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Povzetek dnevne analize:
R=0.97, epidemija je padala 1 mesec, padanje se zdaj zaustavlja

spet se povišuje delež PCR verificiranih hitrih testov, zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo zdaj še nekaj časa stabilno pri povprečno okoli 100 na dan
skupno število hospitaliziranih pada in naj bi počasi padalo naprej, 1000 dosežemo 10.1.
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 30 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za soboto: 661 novih primerov pri 2304 testih, 28.69%
Podatki HAGT testov za soboto: 64 novih primerov pri 390 testih, 16.4% … pozor, vsak % specifičnosti uporabljenih testov nižje od 100% pri današnjih rezultatih pomeni 4 lažno pozitivne. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali.

R (izračunan za en teden nazaj) je 0.98. V skladu s predvidevanji se je po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R rahlo dvigal nazaj proti 1, česar pa upajmo ne bo dosegel. Podatki zadnjih dni spet kažejo znižanje potrebnih testov, kar je v bistvu zelo dober znak. Velja pa to le v primeru, da ljudje niso po novem v večji meri usmerjani na hitre teste namesto na PCR testiranja – tega pa zaenkrat ne vemo. Predpostavljam tudi, da nam PCR testov ne zmanjkuje.
Na Božič je bilo veliko manj testiranja in novih primerov, in to je do novega leta umetno zniževalo R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo.
Ocenjujem R=0.97.
Predvideno odpiranje šol 11.1. nam sredi januarja R predvidoma spet dvigne nazaj v okolico 1, lahko tudi malce čez.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se očitno res dogaja. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil.
Zniževanje števila hospitaliziranih se v skladu s trendi novih sprejemov zdaj malo zaustavlja, a naj bi se počasno upadanje (za povprečno okoli 70 na teden) nadaljevalo. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi precej manj odpustov, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah … Zaradi manj testov za Božič se umetno barvajo preveč v smeri rasti, in problem s tem bo verjetno do sredine januarja. Mala karta cele Slovenije na desni pa prikazuje današnji analitično določen R (glej na vrhu slike), zato je barva temu ustrezna.

Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je zdaj precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih nekaj višje, a pri vse manj testih. Predvideno odpiranje šol nam sredi januarja R verjetno spet dvigne nazaj v okolico 1 ali celo malenkost nad 1.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Zdaj je to padlo na povprečni nivo 100 na dan in se bo verjetno kar nekaj časa gibalo tu nekje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Pričakovati je še par dni padanja, potem pa se bo to padanje res zelo upočasnilo.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 30-35 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

sobota 2.1.2021

NOVO: Časovne animacije širjenja SARS-CoV-2

Povzetek dnevne analize:
R=0.96, epidemija je padala 1 mesec, padanje se zdaj zaustavlja

spet se povišuje delež PCR verificiranih hitrih testov, zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice naj bi bilo zdaj še nekaj časa stabilno pri povprečno okoli 100 na dan
skupno število hospitaliziranih pada in naj bi počasi padalo naprej, 1000 dosežemo 10.1.
dnevno število smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 30 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za petek: 362 novih primerov pri 1419 testih, 25.51%
Podatki HAGT testov za petek: 26 novih primerov pri 172 testih, 15.1% … pozor, vsak % specifičnosti nižje od 100% pri današnjih rezultatih pomeni 2 lažno pozitivna. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali.

R (izračunan za en teden nazaj) je 0.98. V skladu s predvidevanji se je po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R rahlo dvigal nazaj proti 1, česar pa upajmo ne bo dosegel. Podatki zadnjih dni spet kažejo znižanje potrebnih testov, kar je v bistvu zelo dober znak. Velja pa to le v primeru, da ljudje niso po novem v večji meri usmerjani na hitre teste namesto na PCR testiranja – tega pa zaenkrat ne vemo.
V petek je bil Božič (veliko manj testiranja in novih primerov) in to je do novega leta umetno zniževalo R. Ker je bil praznik tudi petek 1.1., bo R do 7.1. postajal vse bolj realen, potem pa ga bo en teden nerealno dvigovalo.
Ocenjujem R=0.96.
Predvideno odpiranje šol 11.1. nam sredi januarja R predvidoma spet dvigne nazaj v okolico 1, lahko tudi malce čez.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se očitno res dogaja. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na preko 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil.
Zniževanje števila hospitaliziranih se v skladu s trendi novih sprejemov zdaj malo zaustavlja, a naj bi se počasno upadanje (za povprečno okoli 70 na teden) nadaljevalo. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi nekaj odpustov manj, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah …

Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je zdaj precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih nekaj višje, a pri vse manj testih. Predvideno odpiranje šol nam sredi januarja R verjetno spet dvigne nazaj v okolico 1 ali celo malenkost nad 1.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Zdaj je to padlo na povprečni nivo 100 na dan in se bo verjetno kar nekaj časa gibalo tu nekje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Pričakovati je še par dni padanja, potem pa se bo to padanje res zelo upočasnilo.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 30-35 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

VSEM ŽELIM ZDRAVO IN SREČNO 2021!

petek 1.1.2021

Povzetek dnevne analize:
R=0.95, epidemija je padala 1 mesec, padanje se zdaj zaustavlja

spet se povišuje delež PCR verificiranih hitrih testov, zato višji delež pozitivnih
število sprejetih v bolnišnice je zadnje dni nekaj nad pričakovanji, pričakujem upad
skupno število hospitaliziranih pada in naj bi počasi padalo naprej

1000 hospitaliziranih dosežemo 9.1.
dnevno števila smrti
pada od 4.12., ko je bil vrh pri okoli 53 smrti na dan. Zdaj bo okoli 30 na dan.

skupno število smrti bo okoli 3700, upoštevaje nekaj sproščanja ukrepov in delno cepljenje že v januarju
v skladu z napovedmi iz začetka decembra je bilo v 2020 res približno 2700 smrti (v resnici 2728)

Podatki PCR testov za četrtek: 1473 novih primerov pri 4073 testih, 35.28%
Podatki HAGT testov za četrtek: 315 novih primerov pri 4841 testih, 6.5% … pozor, vsak % specifičnosti nižje od 100% pri današnjih rezultatih pomeni 48 lažno pozitivnih. Uporabljamo teste nižjega cenovnega razreda. Uradnega podatka o specifičnosti teh testov pristojni niso podali.
R (izračunan za en teden nazaj) je 0.95. V skladu s predvidevanji se je po nekaj sproščanja in postopoma zaradi praznikov R rahlo dvigal nazaj proti 1, česar pa upajmo ne bo dosegel.Podatki zadnjih dni spet kažejo znižanje potrebnih testov, kar je v bistvu zelo dober znak. Velja pa to le v primeru, da ljudje niso po novem v večji meri usmerjani na hitre teste namesto na PCR testiranja – tega pa zaenkrat ne vemo.
V petek je bil Božič (veliko manj testiranja in novih primerov) in to bo do novega leta umetno zniževalo R, po novem letu pa ga nerealno dvigovalo.
Ocenjujem R=0.95.
Predvideno odpiranje šol 11.1. nam sredi januarja R predvidoma spet dvigne nazaj v okolico 1, lahko tudi malce čez.

V bolnišnicah so novi sprejemi v zadnjem času po predvidevanjih opazno upadli. Predvideno je bilo, da se to okoli novega leta nekako ustavi, kar se očitno res dogaja. Pričakovati je tudi postopno nižanje kriterijev za sprejem na običajno raven in vse več vrnjenih bolnikov.
Delež umrlih izven bolnišnic se je dvignil nazaj iz 60% na 70%. To kaže na to, da je konec novembra in v začetku decembra stiska z viri v bolnišnicah popuščala. Delež se v skladu s predvidevanji zdaj postopoma res dviguje proti 80%, kar pomeni, da je krč v bolnišnicah decembra res popustil. Nenavadno visoka raven sprejemov v zadnjih par dneh pa po moje prikazuje, kako bolnišnice povejo svoje mnenje odločevalcem pred pomembnimi odločitvami o sproščanju ukrepov. Tako kot zadnje 4 dni se je to isto zgodilo tudi 10. in 11. decembra.
Zniževanje števila hospitaliziranih se v skladu s trendi novih sprejemov zdaj malo zaustavlja, a naj bi se počasno upadanje (za povprečno okoli 70 na teden) nadaljevalo. Dodatno se med vikendom, ko je v bolnišnicah prisotnega nekaj manj osebja, opravi nekaj odpustov manj, kot med tednom.

Trenutni trendi po občinah in regijah …

Kje je v zadnjih dneh proporcionalno največ okužb (14-dnevna incidenca na 100.000 prebivalcev) …

Prekuženost prebivalstva …

Napovedi:
Padanje novih zaznanih primerov okužb se je zdaj precej zaustavilo. Iz podatkov to ni najbolje vidno zaradi manj testiranj na Božič. Poleg tega očitno spet narašča delež verificiranih testov, zaradi česar je število pozitivnih nekaj višje, a pri vse manj testih. Predvideno odpiranje šol nam sredi januarja R verjetno spet dvigne nazaj v okolico 1 ali celo malenkost nad 1.
Vrh sprejemov v bolnišnice: 7.11.2020 pri povprečni vrednosti 135. Zdaj je to padlo na povprečni nivo 100 na dan in se bo verjetno kar nekaj časa gibalo tu nekje.
Maksimum števila hospitaliziranih: med 22.11. in 14.12.2020 pri okoli 1300. Vrh se je vlekel zaradi vse več bolnikov iz višjih starostnih skupin (zato podaljšan čas hospitalizacije), padanje števila hospitaliziranih se je zato upočasnjevalo in zamikalo. Pričakovati je še par dni padanja, potem pa se bo to padanje res zelo upočasnilo.
Dnevno število umrlih k sreči počasi pada že od 4.12., ko je bilo na povprečnem nivoju 53 umrlih /dan. To padanje naj bi se nadaljevalo, tako dolg plato števila hospitaliziranih pa to upočasnjuje. Zdaj bomo verjetno nekje okoli povprečne vrednosti 30-35 umrlih/dan. Žal se je že izpolnilo napovedovano od 25. oktobra naprej – da bi kakšen dan lahko umrlo tudi blizu 60 ljudi:(
Ocena skupnega števila umrlih: 3700, do konca januarja 3400. To je ocena za trenutno prekuženost 33% – če je ta višja, bo število umrlih nekaj nižje. Če je prekuženost nižja, bo številka še nekaj višja. S sproščanjem ukrepov bi skupno število preseglo 3700, upajmo pa, da to znižamo pod 3700 s cepljenjem najbolj ranljivih že v januarju.
Dosedanja prekuženost (glej prekuženost po državah) nam že pomaga pri zaustavljanju epidemije. Do novega leta se bo ta efekt še povečeval. Virusu še ni treba s povečevalnim steklom iskati novih gostiteljev, ima pa že nekaj težav pri tem. Vseh težav nam to ne bo rešilo.

Še naprej vsak prispevati in pomagati po najboljših močeh.

arhiv analiz za december 2020
arhiv analiz pred decembrom 2020

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s