COVID-19 Herd Immunity Threshold (CHIT) hipoteza

v2.0, 3.11.2020

CHIT hipoteza (COVID-19 Herd Immunity Threshold) pravi, da se pri COVID-19 faktor širjenja (R) zmanjša pod 1, ko je (okvirno) prekužene populacije za 75% teoretičnega praga prekuženosti.

Za COVID-19 se največkrat privzame, da je osnovno reprodukcijsko število R0=2.5. To bi klasično pomenilo prag prekuženosti 1-1/R0=60%, 75% te vrednosti je 45%, torej je prag prekuženosti dosežen že pri 45% prekužene populacije. Nižji prag prekuženosti od teoretičnega pripišemo dokazani vnaprejšnji navzkrižni celični imunosti.

Reprodukcijsko število R0 je od vsega še najbolj odvisno od klimatskih razmer. Poleti je zelo verjetno pod 2, v najbolj neugodnem delu leta pa lahko tudi krepko preseže vrednost 3. Tako je poleti pri R0=2 prag prekuženosti že pri 38%, v bolj neugodnem delu leta pri R0=3 pa pri 50%. Verjetno je v najbolj neugodnem delu leta za samodejno ugašanje epidemije potrebno doseči blizu 60% prekuženosti.

Omenjena vnaprejšnja imunost nikakor ne zniža praga prekuženosti navzdol do 10-30%, kot se je špekuliralo septembra 2020.

Prva evropska država s preseženim pragom prekuženosti je na koncu tega poletja že bila Črna Gora, ki je prag dosegla v začetku oktobra 2020 (graf). A prišla je jesen in za virus ugodnejše razmere … V bližini praga prekuženosti sta zdaj v novembru Moldavija in Bosna in Hercegovina, približuje se Češka.

V državah, ki so presegle prag prekuženosti, se okužbe zmanjšujejo. Ne more več priti do bistvenega splošnega porasta, lahko pa seveda še vedno pride do lokalnih izbruhov na območjih, kjer je prekuženost nižja.

Podatke o trenutni oceni prekuženosti po državah najdete tukaj.

v1.0, 4.10.2020

CHIT teorem (COVID-19 Herd Immunity Threshold) pravi, da se pri COVID-19 faktor širjenja (R) zmanjša pod 1, ko je prekužene (okvirno) 45% populacije.

Za COVID-19 se šteje, da je osnovno reprodukcijsko število R0=2.5, kar bi klasično pomenilo prag prekuženosti 1-1/R0=60%. Nižji prag za 15% lahko pripišemo vnaprejšnji navzkrižni celični imunosti. Nikakor pa omenjena vnaprejšnja imunost ne zniža praga do 10-30%, kot se je špekuliralo septembra 2020.

Prva evropska država s preseženim pragom prekuženosti je Črna Gora, ki je prag dosegla v začetku oktobra 2020 (graf).

V državah, ki so presegle prag prekuženosti, se okužbe zmanjšujejo. Ne more več priti do bistvenega splošnega porasta, lahko pa seveda še vedno pride do lokalnih izbruhov na območjih, kjer je prekuženost nižja.

Podatke o trenutni oceni prekuženosti po državah najdete tukaj.


Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Twitter picture

Komentirate prijavljeni s svojim Twitter računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s