Analiza pričetka 3. vala epidemije

17.3.2021
Po uspešni razlaga o vzpostavljanju stabilnega stanja v šolstvu in nadaljnjem padanju epidemije iz 10.3.2021 se je pričakovalo nadaljnje stabilno padanje številk z razpolovnim časom 30-35 dni.
Od 13.3. naprej pa dejansko prejemamo podatke, ki nakazujejo ne samo konec padanja epidemije, ampak tudi konkretno rast. Skok je bil hiter, močan, izrazit, kot pri kakšni večji spremembi testiranja, ki pa je NI bilo. Ko pogledamo regije in starostne skupine vidimo, da spremembe in nekaj povečanja niso omejeni na eno ali par teh enot, ampak se dogaja precej vse-počez.
Šolam vsega tega, predvsem pa sunkovitosti, ne moremo pripisati. Povsem možno je, da je prava razlaga vsota vplivov širjenja B.1.1.7, zunanjih pogojev za virus in morda sprememb pri testiranju.

Temperatura se je od 6.3. do 11.3. res v povprečju znižala skoraj za približno 5 stopinj in tudi absolutna zračna vlaga je padla. Po 11.3. sta se spet povišali nazaj, a se potem spet znižali. Spodaj je v grafu za R dodana rdeča črtkasta krivulja zunanje temperature (Kranj, tekoče 3d povprečje), ki je obrnjena na glavo in premknjena za 8 dni v desno, da bi se čimbolje videlo povezavo z R, ki se računa za teden dni nazaj … Podobno je dodana tudi vijolična črtkasta krivulja absolutne zračne vlage. Od 23.3. do 30.3. so bili podatki dejansko boljši in niso več izkazovali rasti R. Glede na potek zunanje temperature in vlage od 17.3. bi po nekajdnevni zaustavitvi naraščanja R spet kvečjemu lahko pričakovali poslabšanje, oziroma nadaljnjo rast R proti 1.25, pa je bil trend v resnici obraten. 31.3. pa spet rahla rast R …

Druga realna razlaga bi bila, da je B.1.1.7 z mutacijama N501Y in HV69-70del (boljše spajanje na receptorje) ter P681H (boljše kopiranje spike proteina) ter s podaljšano dobo kužnosti udarila dva tedna pred našimi pričakovanji. Podatki IMI in NLZOH so bili zelo nekvalitetni in vse bolj izgleda, da imamo že okoli 70% britanske variante. Kot rečeno, R v zadnjih dneh kljub nižjim temperaturam in vlagi pred 22.3. ni naraščal več, vmes se je celo zniževal. To bolj kaže na to, da je plato deleža B1.1.7 praktično dosežen in da se nam s tem tednom zaradi višanja temperatur po 22.3. kaže izboljševanje situacije, ter da smo praktično že na vrhu tretjega “vala” okuževanja. Vrh v bolnišnicah lahko pričakujemo po sredini aprila.

Še nekaj zanimivega sem opazil. Krivulje tedenskih primerjav PCR pozitivnih, PCR deležev in PCR+HAT deležev so bile med 12.3. in 18.3. med sabo popolnoma identične. Kjer so doslej te krivulje imele presečišča, so bila ta presečišča načeloma znak točno pravega R (razen nekaj izjem), tudi med spreminjanjem režima testiranja ipd. Tako presečišče se je zgodilo sem in tja, tu pa teden dni konstantno presečišče. Kaj takega se še ni zgodilo. To je izredno nenavadno in se načeloma lahko zgodi le pri popolnoma konstantnem nivoju testiranja. Teoretično to kaže na idealno rast, ko vsi parametri rastejo točno z istim tempom – a z eno pomembno napako: število testov praktično ni naraščalo. To spet sugerira, da je morda dogajanje povezano z neko spremembo v testiranju. Vse to je res izredno nenavadno in tu sem zdaj ekstra skeptičen in previden … Od 21.3. so se krivulje spet začele obnašati bolj normalno, lepilo je popustilo.

Tretja smer razmišljanja glede tako nenadne in sunkovite rasti številk je zato sprememba uporabljenega PCR testa, ki bi recimo bil manj specifičen kot prej. V tem primeru bi pri istem nivoju testiranja imeli več pozitivnih, in tudi delež pozitivnih bi enako narastel. To se ujema. Po drugi strani bi to pomenilo, da ni rasti epidemije, in število sprejemov v bolnišnicah ne bi smelo pričeti naraščati. Glede tega pa tudi opažamo zaustavitev padanja in celo že rast. Spremljamo. Če bi bil razlog samo to, potem bi po enem tednu začelo spet vleči R nazaj proti prejšnji vrednosti pod 1, to pa se ne dogaja. Vleče ga, a ne toliko.

Integralna razlaga dogajanja bi bila taka (27.3.2021): Proti koncu februarja je B.1.1.7 začel zavzemati že pomemben delež med variantami pri nas. Zaradi tega bi naš R moral že takrat začeti rasti, kar pa se ni zgodilo zaradi toplih dni med 21.2. in 6.3. Videli smo stabilne razmere in nismo imeli občutka, da se kaj posebnega dogaja.
IMI/NLZOH sta v tem obdobju govorila o posameznih primerih B.1.1.7 iz prve polovice februarja in sta uspavala slovensko sceno, čeprav bi morala ravno onadva biti tista, ki bi jasno opozorila na trenutno stanje. K temu smo ju pozivali ves čas že od januarja naprej. Žalostno.
Potem pa je prišla 6.3. ohladitev, delež B.1.1.7 pa se je že začel približevati 50%. Dobili smo izredno oster skok krivulje R. V enem tednu je ta delež B.1.1.7 dosegel plato okoli 70%, kjer se bistveno ne povečuje več. Hkrati je bila 12.3. kratkotrajna otoplitev in R se je na hitro obrnil skoraj malce navzdol. Obrnil bi se še bolj, če ne bi delež B.1.1.7 še malenkostno naraščal.
Po 14.3. je bila spet enotedenska ohladitev. Delež B.1.1.7 praktično ni naraščal več, naši trenutni ukrepi so “močnejši” od zunanjih vplivov in zato nam trenutno R (izračunan za teden nazaj) ne narašča.
Tako stanje bo trajalo približno do torka 30.3., ko bomo na javljenih primerih začeli opažati posledice trenutne otoplitve, ki je prišla s 23.3. Ta vpliva na konkretno znižanje našega R. Po torku 30.3. bo naš R (računa se ga za teden nazaj) pričel padati in bo v začetku aprila kmalu pod 1. Takrat bomo zaznali največje dnevno število novookuženih (1400-1500). Če bo testiranje med 11d lockdown potekalo enako seveda. Sprejemi v bolnišnicah bodo naraščali še dober teden po tem, najvišje število hospitaliziranih pa pričakujem okoli 22.4. pri številu okoli 620, ICU 135. Trenutno se tako kaže, da bo ta val precej kratek in nizek.
Perspektiva je pozitivna. Aprila se bomo še dodatno pocepili. Različic z E484K mutacijo baje še nimamo kaj dosti (spet se zanašamo na IMI in NLZOH ?!). Poletje bi spet znalo biti kar normalno. Glavni cilj zdaj (poleg čimhitrejšega cepljenja) na ravni EU bi moral biti to, da imamo do jeseni pripravljeno zadostno količino cepiva, ki deluje tudi na reinfekcijske variante.

Sreda, 31.3.
Za torek smo dobili podatke, ki niso preveč v skladu z zgornjo teorijo. 1558 novih primerov, oziroma 21% več kot v torek teden prej, ko ji je bilo 1288. Pričakoval sem okoli 1400. Izračunani R tako še ni začel padati, ampak je celo malenkost narastel.
Efekt zunanje temperature pa je lahko zakasnjen. Efekt vlage paje po mojih grafih itak pričakovan šele v petek 2.4. na podatkih do vključno 1.4. Skratka, juha se ne poje tako vroča, kot se skuha. Počakamo še par dni. V skrajnem primeru čakam do nedelje 4.4.

Oddajte komentar

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Komentirate prijavljeni s svojim WordPress.com računom. Odjava /  Spremeni )

Facebook photo

Komentirate prijavljeni s svojim Facebook računom. Odjava /  Spremeni )

Connecting to %s